Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

C(λ)opy - Paste

Η μάχη του ίντερνετ για τους υποψήφιους δημάρχους της πόλης έχει ξεκινήσει μήνες τώρα και φαίνεται ότι έχει ανάψει για τα καλά. Η νέα μόδα που φαίνεται να κυριαρχεί είναι οι "διαδικτυακές" απαντήσεις - εκθέσεις σε ερωτήματα στο Facebook.

Ομολογουμένως είναι έξυπνη ιδέα να γράφει κάποιος τις σκέψεις του στο ίντερνετ, ειδικά σε μια σελίδα με χιλιάδες επισκέπτες. Σίγουρα θα βρει περισσότερους δέκτες από το να μιλήσει σε κάποιο κομματικό ακροατήριο ή να τα γράψει σε μια εφημερίδα. Έτσι, μπορεί να διασφαλίσει ότι περισσότεροι θα διαβάσουν τις προσωπικές του απόψεις.

Προσωπικές απόψεις; Σίγουρα, αλλά, πού και πού, λίγη βοήθεια είναι καλοδεχούμενη:

Όλα ξεκίνησαν στο προφίλ του Αντιδήμαρχου Μοσχάτου και υποψήφιου δημάρχου Αντρέα Ευθυμίου. Εκεί, ένας αναγνώστης έθεσε την εξής ερώτηση:


Λίγες μέρες μετά (15/12) ο κ. Ευθυμίου απάντησε στο ερώτημα. Η απάντηση ήταν αρκετά καλογραμμένη και περιεκτική, αλλά κομμάτια της κάτι μας θύμιζαν. Σύντομα βρήκαμε τι...

Δύο μήνες πριν (16/10), στη συνάντηση του νέου Υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση με την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινωτήτων Ελλάδος) είχε παραδοθεί στον υπουργό ένα υπόμνημα της ΚΕΔΚΕ με τις απόψεις της σχετικά με την συνένωση των Δήμων, τον περίφημο Καποδίστρια 2. Το κείμενο βρίσκεται εδώ, για όποιον το θέλει (από το επίσημο site της ΚΕΔΚΕ). Ανακαλύψαμε, λοιπόν, ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ του κ. Ευθυμίου και της ΚΕΔΚΕ. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:



Ίδιο νόημα, διαφορετικό ύφος γραφής. Είτε, πάντως, κάποιος διαβάσει το αριστερό μέρος είτε το δεξί, το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει. Μήπως είναι σύμπτωση;


Τελικά δεν είναι σύμπτωση. Εδώ τι να σχολιάσουμε; Δεν έχει αλλαχθεί ούτε κόμμα από το κείμενο της ΚΕΔΚΕ (το όποιο έχει βγει 2 μήνες πριν). Πάμε παρακάτω...


Και άλλο σημείο ταύτισης Ευθυμίου - ΚΕΔΚΕ. Εδώ αλλάχθηκε η σειρά των γραφόμενων. Μας θύμισε τα χρόνια που ήμασταν μαθητές και όταν αντιγράφαμε στα διαγωνίσματα, αλλάζαμε την σειρά των λέξεων, μπας και δεν μας πιάσει ο καθηγητής.

Να σοβαρευτούμε λίγο... Δεν θα φτάσουμε στα άκρα, να μιλήσουμε για προσπάθεια εξαπάτησης των Μοσχατιωτών από τον ίδιο τον κ. Ευθυμίου, αυτό θα ήταν εύκολο αλλά μάλλον αφελές. Ίσως κάποιος σύμβουλος του δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση και υπέπεσε σε αυτή την γκάφα. Και δεν θα ασχολούμασταν με την ιστορία αυτή αν στην απάντηση του κ. Ευθυμίου, δεν υπήρχαν φράσεις όπως "προσωπική μου άποψη" ή "πιστεύω πως...". Καλές οι αβανταδόρικες ερωτήσεις και καλή η δημιουργία εντυπώσεων με θέματα επικαιρότητας, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα. Ειδικά με θέματα που "καίνε", όπως αυτό του Καποδίστρια.

19 σχόλια:

  1. Symvainoun auta kai stis kaluteres oikogeneies auta!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα από την πλάκα το θέμα είναι σοβαρό.
    Μια απάντηση από τον κ.Ευθυμίου είναι αναγκαία
    αλλιώς θα βγούνε περίεργα συμπεράσματα για την αξιοπιστία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Egw den psifizw oute ton diko sas oute ton eythymiou19 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:07 π.μ.

    Ton exete sapisei ton Euthymiou! Gia ton allo den lete tpt kai tha arxisoun na bgainoune perierga symperasmata kai gia ti diki sas axiopistia, ti stigmi malista pou grafete kai anonyma...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. stenaxwriese pou ton exoun sapisei eee???
    mhpws sas boleuei to sugkekrimeno proswpo??? mallon giauto tosh euaisthsia
    grapte k seis tou mosxato live tipota gia libanio spanakh mellista h ......kwsth. na xaroune ligo.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος κάνει βλακείες να τις λούζεται είτε είναι δεξιός είτε αριστερός. Αλλιώς ναλλάξει ενασχόληση.
    Σήμερα ο Ευθυμίου,αύριο ο Σπανάκης,μεθαύριο ο Ντερέκας κι όποιος δίνει δικαίωμα για κριτική.
    Το κεφάλαιο Παπαντώνης και οι γκάφες του θα γραφτούν σε τόμους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το παρακάτω κομμάτι του κείμενου που αναρτήθηκε στο facebook: "Είναι πλέον απαραίτητο...Διαφορετικά η οποιαδήποτε απόπειρα θα είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη" αποτελεί μέρος άρθρου στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης", με το οποίο συμφωνώ.Και μπορείτε να παρατηρήσετε πως δεν μιλώ με πρώτο πρόσωπο στο συγκεκριμένο κομμάτι.Αποτελεί παράληψη μου να παραθέσω την πηγή. Ευχαριστώ για την προσοχή σας, οι παρατηρήσεις σας με βελτιώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι καταρχας θετικο που απαντησατε κ.Ευθυμιου.
    Οσο για την προσοχη που επεδειξαν οι δημιουργοι του μπλογκ,ειναι αυτονοητη θεωρω για ενα πολιτικο αντρα σαν κι εσας, ειδικα τωρα που φιλοδοξειτε να γινετε Δημαρχος.
    Σιγουρα δεν νομιζω να υπηρχε προσπαθεια παραπλανησης των κατοικων του Μοσχατου αν και θεωρω το συνολο της απαντησης σας ως προσωπικο.

    Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι την αναγκη που δειχνετε να απαντατε τοσο μακροσκελη κι επιστημονικα, ωστε να παιρνετε μεχρι και κομματια απο το συγκεκριμενο αρθρο, σε ενα αγνωστο προς εσας συμπολιτη μας οπως φανταζομαι ειναι το "gronthokopima polis mosxato".

    Ισως αυτο ειναι το πιο αξιοπεριεργο της υποθεσης κι οχι αν "δανειστηκατε" καποια κομματια απο το κειμενο της ΚΕΔΚΕ.

    Οι παρατηρησεις μας στην διαθεση σας για την βελτιωση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Egw den psifizw oute ton diko sas oute ton eythymiou είπε...19 Δεκεμβρίου 2009 στις 9:49 μ.μ.

    Ti mas boleuei re! Giati eisai sigouros oti eimai neodimokratis??
    Alla me ton Eutymiou eiste sigoura prokateilimenoi! Stoxeumena ton krazete synexeia! Kai einai polles oi anartiseis pou tou afierwnete..
    Kyrie Euthymiou perastika!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Egw den psifizw.
    Mono stirizw.
    Papantwnh-Eythymiou-Papantwnh junior-Eythymiou junior..
    An psifiza 8a to ekana kai me ta 2 xeria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ok mhn anhsuxeis den tha xaseis ta lefta sou..... kai as mhn pshfizeis mosxato den eisai o monos pou ta pairnei k den pshfizei .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα πόσο ανώριμοι είστε? Έλεος δλδ... Ωραία αντέγραψε ένα κομμάτι απο ΚΕΔΚΕ ή το περιοδικό. Ποιο είναι το πρόβλημα? Νομίζετε ότι όλοι οι λόγοι οι βαρύγδουποι που ακούγονται είναι πρωτότυποι? Εκτός πια και άν όλοι εσείς έιστε ακαδημαϊκοί (πράγμα που δεν το πιστεύω) και γράφετε όλα τα εκίμενα μόνοι σα. Αυτό που βλέπω είναι ότι σας φταίνε όλοι και όλα. Πολιτικά σκόπιμο ή απο άγνοια δεν θα το κρίνω εγώ. Σας φταίει ο Σπανάκης που έκλεισε ο ηλεκτρικός αγνοώντας ότι έκλεισε σε όλους τους δήμους. Σας φταίει ο Παπαντώνης που δεν κάνει έργα αγνοώντας ότι έβγανε από τον πρώτο γύρο τόσα χρόνια. Σας φταίει ο Ευθυμίου που αντέγραψε ένα περιοδικό. Ωραία και αν η γνώμη του ταυτιζόταν ποιο είναι το πρόβλημα? Μήπως όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείτε τις ευθύνες σας κι απλά τις μεταθέτετε αλλού? Αν δεν σας αρέσει το δημαρχιακό σχήμα γιατί το ψηφίσατε τόσα χρόνια? Φτάνει πια η γκρίνια και η μιζέρια. Αντί να υποδηλώνετε ασήμαντα πράγματα για πολιτικούς σκοπούς γιατί δεν δείχνετε τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου. Στην αρχή θεωρούσα ότι το site αυτό θα ασχολιόταν με τα ποβλήματα του δήμου. Πλέον διαπιστώνω ότι πρόκειται για προπαγανδιστικου περιεχομένου site με σκοπό να προκαλέσει εντυπώσεις. Για αυτό τον λόγο σα είχε πιάσει η τρεμούλα να βλέπετε ονόματα για να μπορέσετε να στοχοποιήσετε κομματικά άτομα που εκφραζουν την γνώμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δηλαδή να μην γράψουν για το κείμενο ότι είναι αντεγραμμένο; Να μην γράψουν ότι έκλεισε ο ΗΣΑΠ και το Μοσχάτο έμεινε τόσες μέρες χωρίς τραίνο; Αυτό δεν είναι πρόβλημα του Μοσχάτου; Αντι να λέμε επιτέλους που βρέθηκαν κάποιοι και γράφουν στα ίσια τα πάντα που γίνονται εδώ, θα τους την πούμε και από πάνω; Και γράφουν για όλους, είτε είναι πασοκοι, είτε είναι δεξιοί αυτοί.
    Εγώ θα πω ένα ΜΠΡΑΒΟ σε όσους γράφουν στο site και να μην σταματήσουν να το κάνουν. Ο κόσμος του Μοσχάτου μόνο έτσι μπορεί να ενημερωθεί ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας ευχαριστώ για την τόσο προσεκτική ανάλυση που κάνετε στις αναφορές μου αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι σε πολλά θέματα κυρίως τεχνοκρατικά και διοικητικά όπως είναι το σχέδιο Καποδίστριας ΙΙ που εκφράζει βέβαια και πολιτική βούληση, σημασία έχει η συμφωνία ή διαφωνία πάνω σε θέσεις αρχών και όχι η διατύπωση.(Γεγονός βέβαια που διευκρίνισα).
    ΥΓ: Βέβαια το σκονάκι είναι πταίσμα μπροστά στην αλλαγή θέσεων(που είναι και θεμιτή και σωστή πολλές φορές)με μοναδικό κριτήριο το ατομικό μας συμφέρον.Βέβαια θα έχει πολύ ενδιαφέρον όταν δούμε γραπτά κείμενα οργανώσεων ή πρακτικών συμβουλίων, γιατί όπως λένε οι Λατίνοι "Τα γραπτά μένουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ta grapta menoun,opws ta erga ki oi hmeres tou ka8enos.
    Edw hmaste gia na doume ti rolo varaei o ka8enas kai ti mporei na prosferei gia to kalo tou Mosxatou.
    Pantws bravo sas k.Efthimiou pou anagnwrisate to la8os saw kai epwnumws apantate se auto to 8ema-anagnwrizontas etsi kai thn sumvolh pou exei to blog twn paidiwn sta dhmosia drwmena ths polhs.
    To poso pei8onte oi anagnwstes einai allo 8ema,mias ki h nea genia einai polu pio sklhrh apo tous paradosiakoues anagnwstes ths Maxhtikhs kai tou Ksupetaiwn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το μοσχάτο δλδ αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας?? Έπρεπε να μην κλείσει δλδ ο ηλεκτρικός και να μην γίνουν έργα επειδή θα ταλαιπωρηθούν οι μοσχατιώτες?? Έτσι είχε γίνει και με το ποτάμι που μπλόκαρε ο δήμος τα έργα και είδατε την κατάληξη με τις πλημμύρες. Τα προβλήματα του δήμου είναι δλδ η αντιγραφή του ευθυμίου και ο ΗΣΑΠ???? Ε μην τρελαθούμε κίολας.... Απλά αυτά είναι προβλήματα που εντυπωσιάζουν και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες εντυπώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Se katalava poios eisai apo thn fwnh.
    Gnwsto tsiraki tou Spanakh..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. An ki apoti katalava apo tsiraki tou Spanakh, egines tsiraki tou Eu8umiou.
    Tou evales ki wraia foto.Ksereis esu?
    Pali thn plath mas 8a vlepete-vazelokotes kai tourkosporoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. olo kwlotoumpes exoume gemisei kai antigrafeis.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή