Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Mr. X: Σκυταλοδρομία

Κατ' αρχήν, ευχές: Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει σε όλους σας υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο που πάει τους ανθρώπους πολλά βήματα πιο ψηλά. Όσον αφορά το Μοσχάτο, εύχομαι το 2010 να είναι ήρεμο, χωρίς πάθη και μισαλλοδοξίες, ενώ εύχομαι να δούμε νέα πρόσωπα στο προσκήνιο γιατί βαρέθηκα να βλέπω τους ίδιους και τους ίδιους.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί το 2010 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την πόλη. Τα δεδομένα είναι δύο: Πρώτον, έχουμε δημοτικές εκλογές και δεύτερον, αποχωρεί ο Ταξιάρχης Παπαντώνης. Πολλοί που διαβάζετε αυτό το κείμενο ήσασταν αγέννητοι όταν πρωτοβγήκε ο νυν δήμαρχος, ενώ άλλοι δεν θα είχατε καν πάει σχολείο. Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της θητείας του δημάρχου και να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι το να αποχωρεί από τα ηνία της πόλης είναι κάτι σημαντικό και ξένο για τα δεδομένα του Μοσχάτου. Τέλος πάντων, θα έχουμε πολύ χρόνο να αναλύσουμε τα δεδομένα, μια καλή αρχή θα ήταν να μάθουμε τα δεδομένα, καθώς συζητείται έντονα η ενοποίηση των Δήμων, κατί που φυσικά θα τα φέρει όλα τούμπα. Το 2010 θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Ας πάμε στα σίγουρα: Η δημοτική ομάδα "Πολίτες εν δράσει", η ομάδα που στηρίζεται από τον Συνασπισμό, ακολουθώντας την εσωτερική της δημοκρατία, άλλαξε τον εκπρόσωπο της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την κ. Σταυροπούλου, λοιπόν, διαδέχθηκε ο Νίκος Σελλάς, απόφοιτος του Πολυτεχνείου και άνθρωπος με έντονη οικολογική συνείδηση. Κομματικά, ανήκει στους Οικολόγους Πράσινους, αλλά αυτό δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο σε μια δημοτική ομάδα. Η αλλαγή αυτή μου θυμίζει τις σκυταλοδρομίες: Ξέρετε εκεί, όταν τρέχουν τέσσερα άτομα, αφήνουν τον καλύτερο για το τέλος, αυτόν που θα κάνει το καλύτερο φίνις. Και επειδή, όπως ακούγεται, ο Σελλάς θα ηγηθεί της ομάδας στις επόμενες δημοτικές εκλογές, η αλλαγή έγινε στο σωστό χρονικό σημείο. Ενεργοποιείται ένα χρόνο πριν... Αν και, όπως σχεδόν σε όλες τις παρατάξεις, η επιλογή του αρχηγού δεν θα είναι τόσο "βελούδινη" ούτε σε αυτόν τον συνδυασμό...


Mr. X

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ ανώνυμε Mr X,
    εύχομαι κι εγώ καλή χρονιά και ότι καλύτερο για το Μοσχα΄το για το 2010.

    Κατ' αρχήν σε ευχαριστώ που παραθέτεις ενημέρωση για τους "Πολίτες εν δράσει...", που ειρήσθω εν παρόδω είναι δημοτική κίνηση, και όχι δημοτική ομάδα.

    Για την αποκατάσταση της ακρίβειας, την κ. Σταυροπούλου είχε διαδεχθεί ο κ. Μαρκόπουλος, εκείνον η κ. Αλεβίζου και αυτήν τώρα ο γράφων Ν. Σελλάς. Την απόφασή μας για ετήσια θητεία με εναλλαγή την είχαμε δημόσια κοινοποίσει πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006 και δεν αποτελεί μια εκ των υστέρων απόφαση.
    Επίσης αγαπητέ φίλε, και οι 4 που διατρέξαμε ετήσια θητεία στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ικανοί, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση και αν συγκριθούν με άλλους δημοτικούς συμβούλους σίγουρα διαθέτουμε όραμα και επάρκεια. Και βέβαια δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι 4, αλλά και άλλοι φίλοι και μέλη της κίνησής μας.
    Στη σκυταλοδρομία που περιγράφεις, η δημοτική μας κίνηση δεν μπορούσε αλλά και δεν είχε λόγο να κάνει επιλογή ποιος / ποια θα κάνει πότε τη θητεία του. Το πρώτο έτος ήταν προφανές ότι θα έκανε θητεία η επικεφαλής που είχαμε επιλέξει το 2006, και στη συνέχεια οι 3 πρώτοι σε σταυρούς με βάση τις επιλογές των συμπολιτών μας. Τόσο απλό. Επομένως τα σχόλια περί καλύτερου φίνις, μπορεί να είναι χαριτωμένα και να υπηρετούν τη παραπολιτικό σχολιασμό που ακολουθεί, πολιτικά όμως είναι άστοχο.

    Και δύο βασικά πολιτικά σχόλια για να διευκολύνω την κατανόηση του δικού μας τρόπου λειτουργίας.

    Σχόλιο πρώτο: Οι δημοτικές κινήσεις οφείλουν να λειτουργούν πέρα και έξω από τα κόμματα και να υπηρετούν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών - εμείς πάντως σαν "Πολίτες εν δράσει" έτδι λειτουργούμε. Ασφαλώς τα κόμματα μπορούνν να επιλέξουν ποια παράταξη υποστηρίζουν σε επίπεδο τοπικών εκλογών, όμως αυτό τελειώνει την επομένη των εκλογών. Προσωπικά δεν έχω κρύψει την πολιτική μου ένταξη (και πως να το κρύψω άλλωστε αφού διετέλεσα και υποψήφιος βουλευτής), όμως αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο ζήτημα, μοναδικός γνώμονας για τη δράση μου είναι οι αρχές και οι απόψεις μου, όπως εξειδικεύονται με βάση τη δρώσα πραγματικότητα στο Μοσχάτο - για όλους μας έτσι θάπρεπε να είναι. Παρεμπιπτόντως είμαι Ολυμπιακός, δεν ξέρω αν αυτό διευκολύνει την πολιτική ανάλυση για το παρόν και το μέλλον.

    Σχόλια δεύτερο: Στη δική μας δημοτική κίνηση οι λέξεις αρχηγός και ηγέτης δεν περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιό μας. Πάγια αρχή μας είναι να καταργηθεί το δημαρχοκεντρικό σύστημα, να εφαρμοστεί απλή αναλογική και ο Δήμαρχος να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως όπως αντιλαμβάνεστε, η ύπαρξη επικεφαλής στο όποιο ψηφοδέλτιο με βάση τις δικές μας αρχές είναι απλά μια υποχρέωση μα βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

    Σε κάθε περίπτωση, αφήνουμε άλλους να ερίζουν γύρω απο καρέκλες, που μάλιστα σήμερα πια είναι καρέκλες-φάντασμα. Η διοικητική μεταρρύθμιση έφτασε, ανακατεύει την τράπουλα, οπότε είναι καλύτερο να ασχοληθούμε στα σοβαρά με τα προβλήματα της πόλης μας, την επόμενη μέρα και την εφαρμογή ορθών αρχών για τη διοικητική μεταρρύθμιση (που προφανώς δεν την εννοούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο). Οι συγκρούσεις ιδεών είναι δημιουργικές και δε χρειάζεται να μας τρομάζουν.

    Ευχαριστώ
    Νίκος Σελλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή