Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση του Συνασπισμού για τον Φαληρικό Όρμο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του Συνασπισμού απέστειλε ανακοίνωση για τον Φαληρικό Όρμο. Την δημοσιεύουμε αυτούσια:


Συνασπισμός

Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας

Δελτίο Τύπου

Φαληρικός Όρμος Αττικής: Πάρκο Οικολογικής Ευαισθητοποίησης



Σχετικά με το σχέδιο νόμου « Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων και άλλες διατάξεις», που συζητείται στη Βουλή και ειδικότερα για το κεφάλαιο Γ «Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου Αττικής» η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Αθήνας του ΣΥΝ ανακοινώνει τα εξής:

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια μετά το ΠΔ 2002 και έξι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γέμισαν την παραλία του Φαληρικού Όρμου με άχρηστα κτίρια. Όλο αυτό το διάστημα σχέδια αναγγέλλονται και κάποια υλοποιούνται με βασικό στόχο την εμπορική εκμετάλλευση από ιδιωτικά κεφάλαια της περιοχής. Ένα απίστευτο party real estate προσπαθεί να στηθεί και μόνο οι αγώνες των κινημάτων των ενεργών πολιτών κατάφεραν να διατηρήσουν την κατάσταση έτσι ώστε να μην είναι αναστρέψιμη.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα αδιέξοδα της μέχρι τώρα κατάστασης νομοθετεί νέα ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Αναγνωρίζεται το ενιαίο του χώρου του Φαληρικού Όρμου και η ανάγκη για ενιαία μελέτη ανάπλασης λαμβάνοντας υπόψη και τον χώρο του πρώην ιπποδρόμου, όπου έχουν χωτοθετηθεί η Λυρική και η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών της Καλλιθέας, που αγωνιούν για τους νέους όγκους τσιμέντου.


Θεωρούμε αρνητική εξέλιξη την επαναφορά του ΠΔ 2002 καθώς στην πράξη φάνηκαν οι αδυναμίες του. Το ΕΣΟΑΠ του 2002, που καθόριζε τις ζώνες ανάπλασης στην περιοχή ήταν αόριστο, ώστε χώρεσαν οι βαριές ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κτίρια, που έγιναν, είναι και ανεπίκαιρο. Το ΕΣΟΑΠ 2002 προέβλεπε και έργα υποδομής στην περιοχή, που όμως δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν άμεσα. Αυτά είναι το αντιπλημμυρικό κανάλι, η βύθιση της παραλιακής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας, στο ύψος της παλαιάς και οι πεζοδιαβάσεις προς την θάλασσα.


Η σημερινή κατάσταση:

Σήμερα στην περιοχή λειτουργούν δυο μεγάλοι χώροι διασκέδασης το village Φαλήρου και η Μαρίνα Φλοίσβου ΑΕ, με πολλά καταστήματα διασκέδασης και εμπορίου, που ουσιαστικά έχουν γεμίσει την περιοχή του Φαληρικού Όρμου από αυτές τις χρήσεις. Η μετατροπή και του beach volley και του γραμμικού κτιρίου σε πολυχώρο διασκέδασης θα μετατρέψει τον Φαληρικό όρμο σε περιοχή μονοκαλλιέργειας καταστημάτων διασκέδασης. Οι μελέτες και οι προτάσεις, που αποσπασματικά κατά ζώνες έχουν κατά καιρό δει το φως της δημοσιότητας, ουσιαστικά κατακερματίζουν την περιοχή και δεν οδηγούν σε ενιαία αντιμετώπιση του χώρου, ενώ ο συντελεστής δόμησης που προβλέπεται στο ΠΔ 2002 είναι περιβαλλοντοκτόνα μεγάλος.


Τι προτείνουμε:

Ο όγκος των κτιρίων που έχει κτιστεί στις ακτές του Φαληρικού Όρμου είναι πολύς και η όποια ανάπλαση του χώρου να προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν καινούργια κτίρια, με δεδομένο μάλιστα την κατασκευή της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης στον χώρο του πρώην ιπποδρόμου.

Η περιοχή από τις εκβολές του Κηφισού ποταμού έως την Εσπλανάδα να γίνει πάρκο «Οικολογικής Ευαισθητοποίησης» στα πρότυπα του πάρκου «Α. Τρίτσης». Στον αδόμητο χώρο των 250 στρεμμάτων μπροστά στο Μοσχάτο να γίνει αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που έχουν ως βασικό στοιχείο το νερό, ανοιχτή θάλασσα στο Φαληρικό Όρμο, υφάλμυρα οικοσυστήματα στις εκβολές του Κηφισού και Ιλισού. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 142 είδη πουλιών, από τα οποία 13 αναπαράγονται εκεί και 61 είναι απειλούμενα. Στο γήπεδο beach volley και στο γραμμικό κτίριο να εγκατασταθούν οι χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του πάρκου, παράλληλα με τις ναυταθλητικές. Το γραμμικό κτίριο που κόβει τον αέρα της πόλης, πρέπει να συρρικνωθεί.

Για το γήπεδο TAE KWO DO προτείνουμε την μη τροποποίηση της χρήσης του από αθλητικό χώρο σε συνεδριακό Το γήπεδο, στοίχισε στον Ελληνικό λαό 38.000.000 ευρώ συνολικό κόστος, και θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες άθλησης τόσο των δημοτών, όσο και των αθλητικών σωματείων (μπάσκετ-βόλεϊ) της περιοχής ως υπερτοπικός πόλος άθλησης.

Η ενιαία μελέτη ανάπλασης του χώρου επιβάλλει και ενιαία διαχείριση, που πρέπει να την αναλάβει διαδημοτικός φορέας ή η δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Ελληνική κοινωνία και οι δημότες της περιοχής δεν έχουν ανάγκη από νέα συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα με αμφιλεγόμενους «χώρους υποστήριξης», αλλά από ελεύθερους χώρους που θα μπολιάσουν τον απλό κόσμο με μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία από την κυρίαρχη λογική της κοινωνίας του κέρδους και του θεάματος

23-4-10

1 σχόλιο: