Διαβάστε το 2ο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Ανδρέα Ευθυμίου
Μοσχάτο Live!: Κύριε Ευθυμίου, υπάρχει κάποιο διακύβευμα στις εκλογές της Κυριακής;
Ανδρέας Ευθυμίου: Την Κυριακή ψηφίζουμε για Δήμαρχο. Εγώ καλώ να δει ο καθένας να δει το βιογραφικό του καθενός, όχι τόσο απο πλευράς σπουδών, αλλά το πόσο έχει εργαστεί στην ζωή του, το τι έχει προσφέρει και πόσο μπορεί να ενώσει την κοινωνία και όχι να την πολώσει. Αυτό είναι το δίλλημα της Κυριακής.
Μ.L.: Ο αντίπαλός σας, ο κ. Σπανάκης, επιχειρεί με το φυλλάδιο του να συσπειρώσει το 70% που δεν σας ψήφισε με μια αντιμνημονιακή φρασεολογία. Θεωρείτε ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ μνημονίου και εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Α.Ε.: Όσον αφορά τα ποσοστά, αυτό είναι ένα έωλο επιχείρημα, γιατί με την ίδια λογική, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν πάρει το 80% και αυτή του κ. Σπανάκη έχει το 20%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό που πήρε το κόμμα του στην περιοχή. Όσον αφορά το μνημόνιο και εμείς έχουμε ταχθεί ενάντια στο μνημόνιο και στις συνέπειες του που έχει για τον απλό κόσμο, αλλά έχουμε ταχθεί και ενάντια στις αιτίες που έφεραν το μνημόνιο. Είναι σημαντικό αυτό που λέμε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση. Τώρα, τι χρειάζεται; Το μνημόνιο θα υπάρχει και την επόμενη των εκλογών. Άρα εμείς επιβάλλεται να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.
Μ.L.: Είναι εύκολο να παραχθεί κοινωνική πολιτική; Τα χρήματα στους ΟΤΑ λιγοστεύουν, οι δαπάνες περιορίζονται. Εσείς στο πρόγραμμά σας έχετε την κοινωνική πολιτική σαν πρώτη προτεραιότητα.
Α.Ε.: Σε αυτό το σημείο, θα επιδιώξουμε από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και από μειώσεις δαπανών από άλλες λιγότερο ωφέλιμες εκδηλώσεις ή ενεργειες, να εξοικονομήσουμε χρήματα που θα τα ρίξουμε στην κοινωνική πολιτική, αλλά θα επιδιώξουμε, κύρια, να συσπειρώσουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στη βάση του εθελοντισμού. Έχουμε πει για τον ελεύθερο χρόνο που μπορεί να προσφέρει κάποιος ώστε να μπορέσει να προσφέρει, για επαγγέλματα όπως οι γιατροί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, όπως ηλεκτρολόγοι ή ελαιοχρωματιστές σε ανθρώπους που δεν έχουν τις δυνατότητες να ανταπεξέλθουν σε κάποια έξοδα και έτσι η κοινωνία να μπορέσει να βοηθήσει να βγούμε από αυτήν την κρίση.
M.L.: Επομένως, η κοινωνική πολιτική είναι θέμα οικονομικών ή βούλησης;
Α.Ε.: Έχει να κάνει και με τα δύο. Αλλά στα οικονομικά θα επιδιώξουμε να υπάρχουν οι ελάχιστες δυνατές περικοπές, σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Θα κοπούν δαπάνες που φαίνονται στην εποχή μας πολυτελείς και αυτές οι δαπάνες να εξοικονομηθούν για την κοινωνική πολιτική.
M.L.: Να μιλήσουμε για έργα υποδομής σε Μοσχάτο και Ταύρο; Τι σκέφτεστε να κάνετε για τις πλημμύρες του Μοσχάτου όταν βρέχει; Τα σημεία είναι γνωστά: Στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Αργοστολίου, πίσω από τις γραμμές του τρένου.
Α.Ε.: Για το κομμάτι αυτό, πιθανόν να έχουμε πολύ σύντομα θετική εξέλιξη, γιατί έχει δημοπρατηθεί ο αγωγός Γράμμου - Ελευθερίας που θα λύνει το πρόβλημα Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης και η θέση του Δήμου Μοσχάτου είναι ότι για να ολοκληρωθεί αυτός ο αγωγός, θα πρέπει ταυτόχρονα το ΥΠΕΧΩΔΕ να φτιάξει τον αγωγό της Χρυσοστόμου Σμύρνης που θα λύνει το πρόβλημα. Και έχουμε την διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι θα ενταχθεί αυτός ο αγωγός μαζί με τον αγωγό της οδού Ελευθερίας. Ακόμα και αν δεν γίνει αυτό, που πιστεύω ότι θα γίνει, θα βρούμε χρήματα για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη που υπάρχει και μετά θα αναζητήσουμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα χρήματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο. Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα στα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν για τον Δήμο Μοσχάτου, γιατί ξέρουμε πόσο ταλαιπωρείται ο κόσμος κάθε φορά που βρέχει.
M.L.: Για την Παραλία του Μοσχάτου, ποιες θα είναι οι κινήσεις σας;
Α.Ε.: Για την Παραλία, οι πληροφορίες μας είναι ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ότι προβλέπεται η μετατόπιση του δρόμου και η κατασκευή του αντιπλημμυρικού καναλιού και ότι πολύ σύντομα θα δημοπρατηθούν τα έργα. Εμείς θέλουμε μια παραλία που θα είναι δημόσια, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους, ένα τόπος που θα είναι πράσινος, με αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, χωρίς να επιβαρύνεται ο χώρος με κέντρα διασκέδασης παρά με μικρές μονάδες όπου ο κόσμος θα μπορούσε να κάθεται να ξεκουραστεί και να απολαμβάνει το μέρος.
M.L.: Το κομμάτι της Παραλίας θα μπορούσε να είναι μια προγραμματική σύγκληση με τα κόμματα της Αριστεράς;
Α.Ε.: Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι στην εποχή που ζούμε, αλλά ακόμα και να μην υπήρχε η κρίση, η αξιοποίηση της Παραλίας απαιτεί πάρα πολλά χρήματα. Και για την συντήρηση της και για την χρήση του νερού που απαιτείται. Επομένως θα πρέπει να υπάρχουν χρήσεις που εξοικονομούν κάποια χρήματα για την συντήρηση της. Αυτές οι απόψεις που λένε ότι η Παραλία θα πρέπει να είναι μόνο πράσινο και τίποτα άλλο, μπορεί να φαίνονται, σε πρώτη φάση, ωραίες, δεν λύνουν όμως το πρόβλημα συντήρησης. Εξάλλου, υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου που θέλει και την αναψυχή του, θέλει και τον αθλητισμό στην παραλία. Νομίζω ότι τα σχέδια που έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανταποκρίνονται στην θέληση του κόσμου.
M.L.: Στον Ταύρο, το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Εσείς ήσασταν Αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο Μοσχάτο. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;
Α.Ε.: Εδώ θα πρέπει να δούμε την κατάσταση που υπάρχει στον Ταύρο, να δούμε το προσωπικό που υπάρχει. Αλλά η καθαριότητα και η διαχείρηση των απορριμάτων πρέπει να μπει σε μια εντελώς καινούργια βάση. Θα πρέπει να αναπτυχθούν τα συστήματα ανακύκλωσης, θα πρέπει να υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πολιτική για τις βιομηχανίες σε σχέση με τις οικίες, γιατί από την 1η του 2011, θα πρέπει να ξέρετε ότι αλλάζουν τα χρήματα που δίνουν οι Δήμοι για την διαχείρηση των απορριμάτων και πλέον θα υπολογίζονται ανάλογα με τα κιλά που παράγονται. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχει μια αύξηση του κόστους για τον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου επειδή έχουν βιομηχανικά απόβλητα, επομένως θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον όγκο τους. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους: Πρώτον, οι βιομηχανίες οφείλουν να διαχειρίζονται μόνες τους τα απόβλητα, και εκεί θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και δεύτερον, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ανακύκλωσης σε πιο έντονη βάση ώστε να έχουμε μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα, γιατί από την ανακύκλωση έχουμε και έσοδα. Ο Δήμος Μοσχάτου τον περασμένο χρόνο είχε περίπου 70.000 € έσοδα από τις ποσότητες της ανακύκλωσης που διέθεσε.
M.L.: Έντονη συζήτηση γίνεται στον Ταύρο για την καύση των καλωδίων από τους Ρομά και τις βλαβερές συνέπειες αυτής. Είναι θέμα τοπικής αυτοδιοίκησης ή κεντρικής κυβέρνησης;
Α.Ε.: Είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης. Βέβαια η περιοχή που ζουν οι Ρομά ανήκει γεωγραφικά στον Δήμο Αθηναίων, αλλά τις συνέπειες τις βιώνει όχι μόνο ο Ταύρος, αλλά πολλές φορές και η περιοχή του Μοσχάτου. Εκεί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Όπως επίσης θα πρέπει να απομακρυνθούν και τα παράνομα σκραπατζίδικα που παίρνουν τα προϊόντα της καύσης των καλωδίων από τους Ρομά. Χρειάζεται να ενημερωθούν αυτοί οι άνθρωποι ότι αυτό που κάνουν είναι επικίνδυνο για την υγεία την δική τους και των παιδιών τους, αλλά και των υπολοίπων. Θα αγωνιστούμε ώστε αυτό το πρόβλημα να πάψει να υπάρχει και θα συγκρουστούμε και με κάθε κατεύθυνση, ξεκινώντας και δικαστικούς αγώνες, αγώνες για δώσει η Πολιτεία μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, χωρίς βέβαια να υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτούς τους ανθρώπους που πρέπει να βρουν άλλους τρόπους επιβίωσης.
Μ.L.: Κύριε Ευθυμίου, ήσασταν σαφής. Σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτήν την κουβέντα. Θέλετε να τελειώσετε με κάποιο μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Α.Ε.: Εγώ σας ευχαριστώ. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι για τον δεύτερο γύρο, δεν θα υπάρξει συναλλαγή με κανέναν είτε προέρχεται από την παράταξη την δικιά μου είτε από διαφορετικές παρατάξεις. Την Κυριακή ψηφίζουμε για Δήμαρχο, αυτόν που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να κάνει την ζωή των πολιτών καλύτερη.
ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ.
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Κοίτα να δεις πλάκα. Ο Πονηρός ο Ντερέκας αποσύρθηκε...Εν μέσω τρελλής κρίσης (που πιστώσεις για οτιδήποτε....) και πρωτόγνωρης διοικητικής συνένωσης, θ αφήσει τον δύσμοιρο τον Ευθυμίου να φάει τα μούτρα του και με τα δύο, θα μάθει απ τα λάθη και θα έρθει ως μεσσίας...Για το μπουλούκο δεν το συζητάω καν, έχει αρχίσει να θυμίζει έντονα τον Ιζνογκούντ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Ευθυμίου, δεν κατάλαβα καλά. Ονειρεύεστε μια παραλία όμοια με το "Λατσοχώρι" στο Π. Φάληρο ή ένα δεύτερο τσιμεντοχώρο, όπως στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας; Συμπαθάτε με, αλλά αυτό που μας λείπει είναι η ανάσα, να μπορέσουμε να μυρίσουμε κι εμείς το νοτισμένο χώμα, να δούμε λίγο πράσινο στην Αθήνα που υστερεί σε σχέση ακόμα και με τριτοκοσμικές πρωτεύουσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείτε με τον όρο αναψυχή; Ποιος θα ελέγχει την ανεξέλεκτη εμπορική δραστηριότητα με τα πάρκιν, τους παρκαδόρους και τους μπράβους; Το να γίνει πάρκο η παραλία είναι μια μεγάλη δημόσια επένδυση που θα προσφέρει ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στο Μοσχάτο. Όλα τα άλλα είναι αποτέλεσμα μιας μίζερης, διαχειριστικής σκέψης. Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Ονειρευόμαστε μια παραλία με πράσινο, λίγες παιδικές χαρές και μικρά γήπεδα. Και θα αγωνιστούμε για να την κατακτήσουμε!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΤΩΝ 10:00 ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ. ΑΛΩΣΤΕ, ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ. ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ, ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ (ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ) ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή