Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Δράση Τώρα!: Δελτίο Τύπου για τις σχολικές επιτροπές

Δελτίο Τύπου για τις σχολικές επιτροπές μας απέστειλε ο συνδυασμός "Δράση Τώρα!", με επικεφαλής τον Γρηγόρη Σωπάκη:

drasitwra.wordpress.com
facebook ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καλούν τις σχολικές επιτροπές να ... μην ξοδεύουν

Προκλητική επιστολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ι.Κουμέντου στάλθηκε στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την οποία δίνει εντολή να μην προχωρήσουν σε δαπάνες οι σχολικές επιτροπές και να κρατήσουν τις επιχορηγήσεις τους ώστε να τις εντάξουν στο καθεστώς «Καλλικράτη» για την παιδεία που θα ισχύει από τη νέα σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

«τα ποσά που έχουν οι Σχολικές Επιτροπές θα μεταβιβαστούν σε ειδικό κωδικό για κάθε Σχολείο, ενταγμένο στις αντίστοιχες Σχολικές Δημοτικές Επιτροπές. Υπενθυμίζουμε ότι η άμεση διάθεση των παραπάνω ποσών για αγορές μέχρι τις 31-12-10, ώστε να μη μεταφερθούν στους νέους κωδικούς, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας ειδικότερα κατά τους πρώτους μήνες του 2011, δεδομένου ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στη λειτουργία των Σχολικών Δημοτικών Επιτροπών».

Δηλαδή, ζητείται για ένα και πλέον μήνα να ...μην κάνουν κανένα έξοδο οι Σχολικές Επιτροπές, ανεξάρτητα από τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Με δεδομένο τον προϋπολογισμό του 2011 για την παιδεία που είναι για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια κάτω του 3% καταλαβαίνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θέλει να εξασφαλίσει τις όποιες στοιχειώδεις προμήθειες στα σχολεία με χρήματα του περσινού προϋπολογισμού –που ήδη υπήρξαν σοβαρές περικοπές στις επιχορηγήσεις των Σχολικών Επιτροπων- γιατί δεν προτίθεται να στείλει χρήματα πριν το Μάρτη του 2011. Με το νόμο «Καλλικράτη» οι Σχολικές Επιτροπές συγχωνεύονται σε δύο Νομικά Πρόσωπα ένα για την Πρωτοβάθμια και ένα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε κάθε δήμο. Δηλαδή η ενιαία σχολική επιτροπή της Πρωτοβαθμιας θα περιλαμβάνει όλα τα δημοτικά σχολεία των δήμων Μοσχάτου και Ταύρου και η ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβαθμιας Εκπ/σης όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια των δύο Δήμων.

Πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων πρέπει να απαιτήσουν τη συνεδρίαση των σχολικών επιτροπών των σχολείων τους και να προχωρήσουν στην άμεση προμήθεια πετρελαίου και στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων τους με τα ποσά που διαθέτουν. Ήδη στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ταύρου η ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ! έβαλε το θέμα και συνεδριάζει σήμερα η 5η Σχολική Επιτροπή (Γυμνάσια-Λύκεια).

Με το έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή οι διευθυντές των σχολείων πληροφορούνται ότι δεν πρέπει μέχρι το τέλος του 2010 να ξοδευτούν χρήματα από τις σχολικές επιτροπές για αγορές, αλλά και ότι θα υπάρχουν προβλήματα και τους πρώτους μήνες του 2011. Η παραίνεση αυτή έρχεται σε μία σχολική χρονιά που οι δαπάνες για τις Σχολικές Επιτροπές είναι ήδη μειωμένες σε σχέση με πέρσι (που ήταν επίσης δραματικά μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές) και ισοδυναμεί με ομολογία ότι και οι ανάγκες των σχολείων συμπιέζονται ανάμεσα στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη». Και αυτό, γιατί από 1 Γενάρη, οι Σχολικές Επιτροπές συγχωνεύονται σε δύο νομικά πρόσωπα, ένα για την Πρωτοβάθμια και ένα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανά δήμο. Γι' αυτό και τα ποσά των σημερινών Σχολικών Επιτροπών μεταφέρονται στους νέους κωδικούς για τους οποίους κάνει λόγο το έγγραφο. Με πρόσχημα όμως αυτή τη μεταφορά στους νέους κωδικούς, ζητείται για ένα και πλέον μήνα να ...μην κάνουν κανένα έξοδο οι Σχολικές Επιτροπές, ανεξάρτητα από τις ανάγκες που θα προκύψουν.

29-11-2010
Το Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

  1. ΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Η 5η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΚΛΕΙΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ.ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ.ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ -ΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑΚΗ-ΤΟΝ ΑΡΖΕΝΗ-ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΓΙΑ ΠΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή