Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τι είπαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα δημοτικά τέλη

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών,
Γιώργος Δαμηλάκος

Ας δούμε τι είπαν οι δημοτικές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο αποφασίστηκε η μείωση των δημοτικών τελών σε Μοσχάτο και Ταύρο. Αν βρίσκεστε στην αρχική σελίδα του blog, θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο Διαβαστε Περισσότερα, που βρίσκεται χαμηλότερα, ώστε να δείτε όλες τις ομιλίες.

Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου: «Περάσαμε στην Οικονομική Επιτροπή κατά πλειοψηφία την πρότασή μας για τα τέλη. Πρέπει να πω ότι ακούσαμε τις προτάσεις των παρατάξεων που συμμετείχαν στην οικονομική επιτροπή. Συσκεφθήκαμε και πάλι και εξετάσαμε τα δεδομένα. Θέλω να θέσω τρία κριτήρια:

1ον Να κάνουμε τις μεγαλύτερες δυνατές μειώσεις στα τέλη.
2ον Να τείνουμε όσο γίνεται περισσότερο προς τη σύγκληση των τελών των δύο περιοχών.
3ον Να διατηρήσουμε ένα κρίσιμο οικονομικό μέγεθος από την είσπραξη των τελών που δεν θα μας δημιουργήσει δυσκολίες εάν χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση. Για τον λόγο αυτό σας παραδίδω αναθεωρημένη πρότασή μας και ζητώ από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να σας παρουσιάσει την εισήγηση
».

Εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιώργου Δαμηλάκου:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Βιώνουμε όλοι μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, από καταιγίδα περιστολής δημοσίων δαπανών μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, από καταιγίδα περιστολής δημοσίων δαπανών, από γενικότερη παραγωγική και οικονομική ύφεση. Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον γινόμαστε όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο, μάρτυρες των δύσκολων οικονομικών μέτρων που επηρεάζουν αναπόφευκτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων μας.

Οι οικονομικές αυτές δυσκολίες επηρεάζουν ασφαλώς και τους προϋπολογισμούς των Δήμων και συνεπώς και του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Ζούμε όμως σε μια πολιτισμένη κοινωνία που έχει από χρόνια διαμορφωμένο έναν κώδικα αρχών και αξιών ο οποίος, μεταξύ των άλλων, προωθεί, επικροτεί και προτάσσει την αλληλέγγυα στάση προς εκείνες τις περιπτώσεις και τα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο απ’ τις παρούσες οικονομικές ανωμαλίες. Οφείλουμε λοιπόν, με βάση αυτόν τον κώδικα αξιών, με βάση το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να δείχνει ο Δήμος μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, να εξετάζουμε τις δυνατότητες συμπαράστασης που έχουμε απέναντι στον κοινωνικό ιστό της Πόλης μας.

Αυτό αποτελεί δέσμευση αλλά και βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι να στέκεται δίπλα στους Δημότες-Κατοίκους, με ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου και εξακρίβωσης των δηλωθέντων στοιχείων των συμπολιτών μας, δεν έχει μόνο οικονομικό αλλά και συμβολικό – ψυχολογικό χαρακτήρα, αφού μέσα σε κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης της πολιτικής, στέλνουμε ένα μήνυμα προς τους Δημότες – Κατοίκους της Πόλης μας, ότι υπάρχει ο Θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται δίπλα τους και μπορούν να τον εμπιστεύονται και είναι η εξής:

Οικίες -23,88% Μοσχάτο -5% Ταύρος
Καταστήματα 0-250ΤΜ -21,64% Μοσχάτο -5% Ταύρος
Επιχειρήσεις 251-6000 ΤΜ +13,43% Μοσχάτο -5% Ταύρος
Στεγασμένα τ.μ. -31,84% Μοσχάτο -5% Ταύρος
Αστέγαστα τ.μ. 0% Μοσχάτο -5% Ταύρος


Ακολουθούν τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων:

Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης: Ψηφίσαμε μια απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή με άλλες προτάσεις και σήμερα μας έρχεται άλλη πρόταση. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας που έχει ως
εξής: ότι για τις κατοικίες δεν χρειάζεται σύγκλιση και η άποψή μας είναι η εξής: στις κατοικίες μείωση 20% οπότε για Μοσχάτο 1,07€ και Ταύρο 0,86€. Οι επαγγελματίες είτε στο Μοσχάτο είτε στον Ταύρο είναι το ίδιο για εμάς. Προτείνω μέχρι 250τμ 3,5€ στο Μοσχάτο και 3,15€ στον Ταύρο.

Α) 0 έως 100τμ 2,80€ ( μείωση 20%)
Β) 101τμ εως 200τμ 3€
Γ) 201τμ εως 250τμ 3,30€
Δ) 251τμ εως 1000τμ 4€
Ε)1001τμ εως 3000τμ 4,20€
Στ)3001τμ και άνω 4,50€
Τέλος οι άστεγοι όλων των κατηγοριών 2€


Άρης Κρεμμύδας: Η δημοτική μας παράταξη δηλώνει πως θα ψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα. Χαίρομαι που πήρατε σωστές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι με εντατικές επιμετρήσεις του χρόνου θα μπορέσουμε να προβούμε σε μειώσεις και στον ΤΑΠ αλλά και να είμαστε σε πλήρη εξομοίωση με την κοινότητα Ταύρου.

Παναγιώτης Κυριαζίδης: Έγινε γόνιμη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή. Χαίρομαι με την τοποθέτηση του Δημάρχου. Είμαστε σε θετική κατεύθυνση. Πρέπει να φύγει η αγκύλωση του τοπικισμού. Να υπάρξει κάποια στιγμή ενιαίο όνομα και να προχωρήσουμε σε πλήρη εξομοίωση. Ψηφίζω τις μειώσεις γιατί με τον τρόπο μας βοηθάμε τον κόσμο.

Δημήτρης Σούτος: Η εισήγηση είναι μέσα στα πλαίσια του να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα των δύο περιοχών. Η πρόταση του κ. Σπανάκη είναι ανεδαφική. Περισσότερη μείωση θα φέρει οικονομικά προβλήματα. Είμαι σύμφωνος με την εισήγηση.

Γρηγόρης Σωπάκης: Η εισήγηση βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Θα ήταν μικρόψυχο να μην το σημειώσει κάποιος. Με χαρά βλέπουμε ότι η Δημοτική Αρχή προχωράει προς την περσινή δική μας κατεύθυνση. Υπάρχει πρόταση ομογενοποίησης των δύο κοινοτήτων το οποίο όμως πρέπει να φανεί και στην πράξη.Προτείνω το 2,74 των στεγασμένων του Μοσχάτου να εξομοιωθεί με το 2,76 του Ταύρου . Τα ανταποδοτικά είναι πραγματικά. Να πάμε σε μια ομογενοποιημένη απόφαση.

Ακολουθεί τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου κ. Απόστολου Σιώκα, ο οποίος αναφέρει ότι ήταν θετική έκπληξη για την κοινότητα Μοσχάτου η πρόταση της Δημοτικής Αρχής η μείωση των τελών και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να μην συμφωνήσουν.

1 σχόλιο: