Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

E-mail - καταγγελία για τις διαδικασίες χρίσματος στο ΠΑΣΟΚ

Υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τον Ταύρο μας απέστειλαν με e-mail καταγγελία για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψηφίου Δήμαρχου στον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο:


Προς

Νομαρχιακή Επιτροπή Β1 ΠΑΣΟΚ
Περιφερειακή Επιτροπή Αθήνας
Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων
Γραφείο Προέδρου ΠΑΣΟΚ

Σύντροφοι

Με την από 7/6/2010 εγκύκλιο του, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε διευκρινιστικότατα τα βήματα και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν από τις κατά τόπους Ν.Ε.,Σ.Ε. και την Π.Ε. για την ανάδειξη υποψηφίων του Κινήματος για τα όργανα της Τ.Α.

Παραθέτουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, παραγράφους της εγκυκλίου που τονίζουν χαρακτηριστικά την διαδικασία.

«Συζητούνται και κατατίθενται προτάσεις για τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων Δημάρχων για κάθε Δήμο του Νομού. Με βάση τα άρθρα 49, 50, 51 του Καταστατικού, αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα με βάση τον 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'.»

«Οι Ν.Ε. εκφράζουν γνώμες αξιολόγησης για τους υποψήφιους, Περιφερειάρχες - Αντιπεριφερειάρχες - Δημάρχους, με βάση τις προτάσεις και αυτοπροτάσεις, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ψηφοφορία.».

Κατόπιν των παραπάνω την 15/6/2010 οι υπογράφοντες Υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ταύρου, κληθήκαμε σε ένα διευρυμένο Διασυντονιστικό Όργανο στον Δήμο Μοσχάτου με θέμα, την αξιολόγηση των Υποψηφίων Δημάρχων για τον νέο Δήμο ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ.

Θεωρώντας ότι, με την συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους διεργασίες, συμβάλλουμε αποτελεσματικά, στη διαφάνεια, στην κοινωνική διαβούλευση, στην αξιοκρατία, τη σύνθεση και την ενότητα της παράταξης στην Ανάδειξη των Υποψηφίων, πήραμε μέρος, πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε στην τήρηση των αρχών και των εγκυκλίων του κινήματος.

Αντί λοιπόν αυτής της θεσμοθετημένης διαδικασίας, που προδιαγράφει τρόπους ανάδειξης υποψηφίων, βρεθήκαμε μπροστά σε μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση, με σκηνοθέτες αυτούς που όφειλαν να διαφυλάξουν το κύρος των διαδικασιών και κομπάρσους τους Δημοτικούς Συμβούλους και των δύο Δήμων. Μέσα από μια αφελή και ανόητη επίδειξη δύναμης επιχειρήθηκε η δημιουργία εντυπώσεων και η καταγραφή «ετοιμοπόλεμων Στρατών» Δημοτικών Συμβούλων.

Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Δημοτικού συμβούλου ή συντρόφου, να εκφράζει την προτίμηση του σε όποιον Υποψήφιο αξιολογεί ως καλύτερο. Δεν είναι όμως δικαίωμα κανενός να παραβιάζει με πραξικοπηματικές ενέργειες τις αρχές και τις οδηγίες ενός Δημοκρατικού κόμματος ιδιαίτερα δε όταν καλείται να τις εφαρμόσει και να τις προστατεύσει. Σε μια εποχή που η πολιτική και οι πολιτικοί, βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση, η διασφάλιση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αξιοπιστίας των διαδικασιών, θα μπορούσε να ‘ναι ένα ισχυρό δημοκρατικό μήνυμα στην κοινωνία, στο όνομα της οποίας, υποτίθεται, πως γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες.

Η απουσία μελών της Ν.Ε., σε μια τέτοια κορυφαία διεργασία μας αφήνει πολλά σοβαρά ερωτηματικά και αμφιβολίες, τη στιγμή που η Ν.Ε. είχε τη βασική ευθύνη της συγκεκριμένης διαδικασίας. Η Παρουσία εκπροσώπου της Π.Ε. ο οποίος ομολογουμένως προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους πορεία, δεν ευοδώθηκε, με αποτέλεσμα να μην παρθεί καμία απόφαση παρότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πρότειναν τρόπους επιλογής του υποψηφίου Δημάρχου.

Το αποκορύφωμα της παρωδίας ήταν η εμφάνιση επιστολών με κατάθεση πρότασης – υποψήφιου κι όχι διαδικασίας. Τη στιγμή μάλιστα που σύντροφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι απουσίαζαν δικαιολογημένα, αγνοώντας τη δυνατότητα κατάθεσης της πρότασης τους γραπτώς, ενώ άλλοι αποκλείστηκαν με διαφορετικές μεθοδεύσεις για τον καθένα. Εκτιμούμε την πολιτική οξυδέρκεια των συντρόφων που χρησιμοποίησαν ταχυδρομικά περιστέρια και μαγικά λυχνάρια, για να αποστείλουν την πρόταση τους αλλά πέρα από την ανάδειξη των μαντικών ικανοτήτων των συντρόφων το μόνο που πρόσφεραν στη διαδικασία ήταν η απαξίωση.

Η ευθύνη της Ν.Ε. σε αυτό το κακοστημένο θέατρο του παραλόγου είναι μεγάλη, αφού πέρα από τα γεγονότα της Τετάρτης, η ίδια παρωδία συνεχίστηκε και στο διασυντονιστικό της Παρασκευής.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με θεατρικές διαδικασίες και αποκλεισμούς συντρόφων, προσφέρει καμία υπηρεσία στη διαφάνεια και την αξιοπιστία των διαδικασιών, που τόσο ανάγκη το έχουμε τούτη τη χρονική στιγμή; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες είναι μια κοινωνική απαίτηση και αναγκαιότητα πέρα από κάθε αμφισβήτηση, την οποία το κόμμα μας πρώτο την κατέκτησε, την υπηρέτησε και την επέβαλε στη συνείδηση της κοινωνίας.

Καταθέτοντας την αγανάκτηση μας περιμένουμε από εσάς, τους θεματοφύλακες των διαδικασιών, όχι μόνο να πάρετε θέση, αλλά να αποκαταστήσετε το τραυματισμένο κύρος των διαδικασιών, έτσι ώστε να αποφύγουμε την πόλωση στην οποία, δυστυχώς, βαδίζουμε και να μπορέσουμε να κοιτάξουμε την κοινωνία, με τα μάτια της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της νικηφόρας πορείας.

Οι εκλογές του Νοέμβρη γίνονται μέσα στη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η χώρα και την απελπισμένη προσπάθεια του κινήματος να σώσει την πατρίδα μας από την καταστροφή. Είναι προφανές πως περιθώρια για την επίτευξη προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών δεν υπάρχουν. Η κοινωνία, δυστυχώς μακριά και αποστασιοποιημένη απ’ όλα αυτά, απαιτεί σοβαρότητα, αξιοπιστία και σεβασμό.

Λυπούμαστε, αλλά η στάση κάποιων, επιμένει να είναι καταστροφική στην προοπτική μιας ενωτικής πορείας, μιας πορείας νίκης.

Με Συντροφικότητα και Εκτίμηση

Δαμηλάκος Γιώργος
Καπλάνης Παναγιώτης
Καλουμένου Ειρήνη
Τραϊφόρος Βασίλης
Τσεσμελή Μαρία
Ψύλλας Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου