Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Οι τελευταίες εξελίξεις για το Παραλιακό Μέτωπο

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιάσει τα σχέδια για το νέο Κέντρο πολιτισμού που θα κατασκευαστεί στον Φαληρικό όρμο. Ένα κέντρο που θα είναι για όλους τους πολίτες και σχεδιάζεται από τον ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Ανταποκρινόμενο στην αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδότησε την εκπόνηση αρχικής προμελέτης (Master Plan), ύψους 3 εκατομμυρίων εύρων, με σκοπό την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου (παραλία Καλλιθέας – Μοσχάτου – Παλαιού Φαλήρου).

Η δωρεά του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τη μεγάλη σημασία της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Φαληρικού Όρμου, αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκπόνηση της προμελέτης και είναι ανεξάρτητη από την κατασκευή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα.

Περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίες περιβάλλονται από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων. Έχει σχεδιαστεί από τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano. Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα τέλη του 2011 και την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου το 2015.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano, αποδέκτης του κορυφαίου διεθνούς βραβείου αρχιτεκτονικής, The Pritzker Architecture Prize, θα παρουσιάσει τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια ενός μεγαλόπνοου έργου, που αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο αστικό προορισμό Παιδείας, Πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τους Έλληνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους περίπου €566 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό/ εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Το Κράτος δωρίζει τη γη, το Ίδρυμα κτίζει το Κέντρο Πολιτισμού και ο Ελληνικός λαός θα απολαύσει το έργο.

Οκτώβριος 2006: Το Ίδρυμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Ιούνιος 2007: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του έργου

Ιούλιος 2007: Έναρξη προκαταρκτικών διερευνήσεων

Φεβρουάριος 2008: Επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ

Απρίλιος 2008: Έναρξη προκαταρκτικής μελέτης

Ιούλιος 2008: Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του αρχιτέκτονα με τον Πρωθυπουργό

Οκτώβριος 2008: Έναρξη της προμελέτης του έργου

Ιανουάριος 2009 O Renzo Piano παρουσιάζει την προμελέτη του έργου στον Πρωθυπουργό και το ελληνικό κοινό

Μάρτιος 2009: Υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την πραγματοποίηση του έργου

Ιούλιος 2009: Κύρωση της σύμβασης με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ιούνιος 2011: Παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου στο ελληνικό κοινό

2011: Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών

2015: Ολοκλήρωση κατασκευής του έργου και παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο

(Πηγή: Skai.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου