Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Αλλάζει όψη η Παραλία - Διαβάστε τι θα γίνει και στο Μοσχάτο

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την κατασκευή Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον παλιό ιππόδρομο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων του σχετικού φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στο Κέντρο Πολιτισμού, περιλαμβάνονται οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και πάρκο πρασίνου, αναψυχής και εκπαιδευτικού-πολιτιστικού χαρακτήρα.

Μέσα στο 2011 ξεκινούν τα πρώτα έργα, για να μετατραπεί ο παλιός ιππόδρομος, σε πάρκο πολιτισμού και αναψυχής. Έως το 2015 θα έχουν κατασκευαστεί η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, και η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, έργα, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα έργα αυτά, εντάσσονται στη συνολική ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου, που σχεδίασε ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιανο.

Σύμφωνα με τα σχέδια, χίλια διακόσια μέτρα της παραλιακής λεωφόρου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι την Εσπλανάδα θα μετατοπιστούν και θα βυθιστούν. Τα 600 απ αυτά θα σκεπαστούν με πράσινο. Η Καλλιθέα και το Μοσχάτο θα καταλήγουν σε ένα μεγάλο πάρκο που θα φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Οι δρόμοι των δύο πόλεων θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες

Η ζώνη πρασίνου θα καλύπτει έκταση 1000 στρεμμάτων, με ποικιλία χλωρίδας και κανάλια με θαλασσινό νερό. Ένα τμήμα της θα καλύψει τον παλιό Ιππόδρομο όπου θα κατασκευαστεί η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η Λυρική Σκηνή θα έχει 1400 θέσεις. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα χωρά δυο εκατομμύρια βιβλία. Θα βρίσκονται κάτω από έναν λόφο ύψους 32 μέτρων και θα ενώνονται με μια γυάλινη πρόσοψη που θα αφήνει το φώς να φτάνει στην αγορά, όπως θα ονομάζεται ο χώρος συνάντησης των επισκεπτών.

Τα έργα στον παλιό Ιππόδρομο θα στοιχίσουν 566 εκ ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα στο Φαληρικό Δέλτα ύψους 200 εκ ευρώ θα καλυφθούν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ FM

2 σχόλια:

  1. Μάλλον μαύρα μεσάνυχτα και κάτι έχετε, όταν λέτε ότι θα διατεθούν 200 εκατ. από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρονοδιάγραμμα δε βλέπω...όχι ότι τηρούνται αυτές οι λεπτομέρειες στη χώρα, αλλά για τα μάτια του κόσμου. Δεν θα ρωτήσω πως εν μέσω ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΗΣ πλέον πτώχευσης (ουσία ή τύποις), θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί θα γίνω γραφικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή