Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

«Να προστατευτούμε κι εμείς και οι Ρομά»...

Σας παρουσιάζουμε το δεύτερο άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα, για τους Ρομά και την καύση καλωδίων που γίνεται στον Ταύρο. Δείτε το πρώτο άρθρο εδώ:

Ο Ταύρος δεν είναι ο μόνος δήμος όπου οι κάτοικοι οργανώνονται γύρω από ένα τοπικό πρόβλημα.

Είναι όμως η φωτεινή εξαίρεση, γιατί δεν βλέπουν τη λύση στην «αυλή» του γείτονα. Ηταν η ευχάριστη διαπίστωση έπειτα από την επίσκεψη που έκαναν στα γραφεία της «Ε» για να μεταφέρουν το πρόβλημα με την παράνομη καύση καλωδίων δίπλα από τα σπίτια τους, μια ανάσα από το 2ο δημοτικό σχολείο.

Εχει ενδιαφέρον ότι την ίδια άποψη διατύπωσε και ο Πάνος Παπαδογιάννης, που πρόσφατα αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του, γιατί δεν άντεχε άλλο τις κλοπές και τις ζημιές στα τζάμια από λίγα παραβατικά στοιχεία που ζουν στον καταυλισμό των Ρομά.

«Δεν μας ασφαλίζουν πια», αποκάλυψε για λογαριασμό συναδέλφων του που κρατάνε την επιχείρησή τους με τα δόντια. Δεν μας έκρυψε ότι υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες στην περιοχή που προμηθεύονται μέταλλο από τα παράνομα καμίνια. Θεωρεί μάλιστα ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε ο καταυλισμός, και μάλιστα σε ιδιωτικό χώρο μόλις 25 στρεμμάτων.

«Οχι λύσεις από τα ΜΑΤ»

«Αγωνιζόμαστε για ρεαλιστική και ανθρώπινη λύση. Να προστατευθεί η υγεία όλων μας και να εξασφαλιστεί για τους Ρομά κάποιο εισόδημα που θα βάζει τέρμα στη σημερινή εικόνα παρανομίας», μας εξήγησε ο Γιώργος Λινάρδος, που όλοι τον αποκαλούν πρόεδρο λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής του με το πρόβλημα. Μας συγκίνησε ότι εξήγησε τους λόγους: «Ο Ταύρος είναι προσφυγικός δήμος. Οι γονείς μας ήρθαν εδώ μετά το 1922 και "ενοχλούσαν" τους παλιούς κατοίκους με τα τραγούδια και τα φαγητά τους. Είναι αυτά που σήμερα θεωρούνται γκουρμέ.

Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, αλλά καταδικάζουμε την παραβατικότητα», μας είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μας ταιριάζει η αναίτια βία. Δεν θέλουμε λύσεις από τα ΜΑΤ. Αν είναι να γίνουμε Αγιος Παντελεήμονας, προτιμούμε τη σημερινή κατάσταση. Είμαστε όμως σίγουροι ότι με τη βοήθεια της νέας δημοτικής αρχής θα βρούμε λύσεις με διάλογο».

Μαζί με την Εύα Ζυμαράκη και τον Κυριάκο Λουράντο, υπογράμμισαν ότι η επιτροπή κατοίκων Ταύρου κατά της καύσης καλωδίων, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 5,5 χρόνια, έχει χορτάσει από υποσχέσεις και ομόφωνα ψηφίσματα, που όμως έμειναν στα χαρτιά.

Βαρέθηκαν να βλέπουν το πρόβλημα να γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα στους δήμους Ταύρου και Αθηνών, τη νομαρχία, την περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία, χωρίς να σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος.

Σύστημα ανακύκλωσης

Εκτιμούν ότι η λύση θα δοθεί αν ενταχθεί η δραστηριότητα σε σύστημα ανακύκλωσης. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα, γιατί τα προγράμματα ανακύκλωσης δεν κάνουν δεκτά υλικά που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, αλλά δραστηριοποιούνται για να βρεθεί νόμιμη διέξοδος και να καταργηθεί το οικονομικό κίνητρο που οδηγεί τους Ρομά στην καύση καλωδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου