Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Σήμερα αποχαιρετούμε έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του πλανήτη, έναν άνθρωπο που έσπασε τα σύνορα της χώρας και έφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, μέσα από το έργο του στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την όπερα. Κινούμενος με τη δύναμη του Ζορμπά, που τον έκανε ταυτότητα του Έλληνα σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε η υπουργός Παιδείας.
«Φίλο» και «σοφό σύμβουλο», χαρακτήρισε τον εκλιπόντα, στον επικήδειο που εκφώνησε, η Λ.Μενδώνη και τόνισε: «Ο Μιχάλης Κακογιάννης διέθετε μία εκρηκτική ιδιοσυγκρασία, έναν πληθωρικό δυναμισμό, ένα μυαλό ανήσυχο και ανύστακτο, μία κοινωνική πολιτική και πολιτιστική ευαισθησία πρωτόγνωρη».
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Πεταλωτής, παρών και ο ίδιος στον αποχαιρετισμό του σκηνοθέτη, δήλωσε: «Είχα τη μεγάλη τιμή να γνωρίσω από κοντά τον Μιχάλη Κακογιάννη. Σήμερα, τιμούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος απλά μεγαλούργησε στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά συνέβαλε πάρα πολύ και θα συνεισφέρει διαχρονικά στη διαμόρφωση της αισθητικής μας».
Αποχωρώντας από τον ναό, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Σήμερα η Ελλάδα δεν αποχαιρετά μόνο έναν μεγάλο δημιουργό, αλλά έναν αισιόδοξο άνθρωπο, που πίστευε στη χώρα και με την τέχνη του την υποστήριξε σε κάθε στιγμή και ιδιαίτερα σήμερα, σε μία τόσο δύσκολη στιγμή».
Παρόντες στο Άγιο Διονύσιο ήταν, μεταξύ άλλων, οι Βάσω Παπανδρέου, Γρηγόρης Ψαριανός, Μίκης Θεοδωράκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Κάτια Δανδουλάκη, Μανούσος Μανουσάκης και Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Στον περίβολο του «Μιχάλης Κακογιάννης» η ταφή
Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία ακολούθησε η ταφή του εκλιπόντος, που έγινε, όπως επιθυμούσε ο σκηνοθέτης, στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στον Ταύρο.
«Περιδιαβάζοντας για πάντα στον Βυσσινόκηπο. Αντίο, αγαπημένε Μιχάλη», έγραφε το στεφάνι της Σαρλότ Ράμπλιννγκ, της διάσημης Γαλλίδας ηθοποιού. Το 1999 είχαν συνεργαστεί οι δύο τους με τον Άλας Μπέιτς κι έκτοτε έμειναν καλοί φίλοι.
Ένας-ένας φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες πέρασαν για να αποθέσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του αξέχαστου καλλιτέχνη.
«Είδα τη μάνα μου παιδί, να με κοιτάει κατάματα και να ρωτάει ποιος είμαι και γιατί. Με πιάσανε τα κλάματα», ήταν το αδημοσίευτο ποίημα του μεγάλου σκηνοθέτη και οι αδέρφές του, Στέλλα και Γιαννούλα, τον αποχαιρέτησαν με αυτό, στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.
Μεταξύ των στεφάνων που συνόδευσαν τον Μ. Κακογιάννη στην τελευταία του κατοικία ήταν και εκείνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Δημητρίου, του δημάρχου Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου, του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Βαρδή Βαρδινογιάννη, του Γιώργου και της Άννας Νταλάρα, του Τάκη Ζαχαράτου.
(Πηγή: in.gr)
Τον μεγάλο σκηνοθέτη αποχαιρέτισε με ομιλία του και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Πέτρος Δημητρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου