Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τι έγινε στη σημερινή συνάντηση για τα χαράτσια

Έγινε, σήμερα (15/11), η ανοιχτή συνάντηση - ενημέρωση για το ειδικό τέλος ακινήτων, που διοργάνωσε ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου, με τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων, αλλά και αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήθελε να ακούσει ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει, σε περίπτωση που δεν μπορεί ή δεν θέλει να πληρώσει το ειδικό τέλος.

Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου έδωσαν τα εξής νομικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, όταν με δική του απόφαση και πρωτοβουλία δεν πληρώσει το ειδικό τέλος και δεν θέλει να του κόψουν το ρεύμα:

1. Πληρωμή του λογαριασμού μέσω ΑΤΜ τράπεζας. Στο ΑΤΜ θα χρειαστεί να πληρώσετε το ηλεκτρικό ρεύμα, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ, δηλαδή όλον τον λογαριασμό εκτός από το ειδικό τέλος ακινήτων.

2. Δήλωση στην ΔΕΗ ότι πληρώνετε τον λογαριασμό που αφορά την ΔΕΗ, χωρίς το ειδικό τέλος. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος της ΔΕΗ αρνηθεί να παραλάβει την δήλωση, θα πρέπει να στείλετε εξώδικο στην ΔΕΗ γνωστοποιώντας τα παραπάνω.

3. Από αυτό το βήμα ξεκινάει η "εμπλοκή" του Δήμου. Αντί να σταλούν ατομικά εξώδικα προς την ΔΕΗ, ο Δήμος μπορεί να στείλει ομαδικά το εξώδικο (ώστε να μην επιβαρυνθεί το κόστος ο δημότης).

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε ότι ο Δήμος θα σταθεί δίπλα σε όποιον αποφασίσει (με δική του ευθύνη) να μην πληρώσει το χαράτσι, ενώ αναλαμβάνει την αποστολή των μαζικών εξώδικων προς την ΔΕΗ, θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για το ζήτημα, ενώ είπε ότι θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια να κοπεί το ρεύμα από οποιοδήποτε σπίτι. Φυσικά, το νομικό τμήμα του Δήμου είναι στην διάθεση των πολιτών για να λύσει απορίες.

Εκτίμησε (και σε αυτό συμφώνησαν και οι δικηγόροι) πως δεν πρόκειται να γίνει κάποια κίνηση για να κοπεί το ρεύμα, αν δεν τελεσιδικήσει η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συνταγματικότητας του νόμου για το ειδικό τέλος (πιθανότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να γνωρίζουμε τι θα γίνει), πρόσθεσε όμως πως αυτό πρόκειται για προσωπική εκτίμηση, επομένως είναι επισφαλής.

Σχόλιο του Μοσχάτο Live!: Βρεθήκαμε και παρακολουθήσαμε αυτήν την ενδιαφέρουσα κουβέντα σχετικά με το ειδικό τέλος. Αρχικά, εμείς εκτιμούμε ότι αν υπάρχει ακόμα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ο νόμος πρέπει να καταπέσει, καθώς είναι αντισυνταγματικός, εκτός από άδικος και ακραίος. Αλλά αυτό μένει να δούμε αν θα γίνει. Βλέποντας όμως την (πραγματικά δικαιολογημένη και λογική) αγωνία των κατοίκων για το αν τους κοπεί το ρεύμα ή όχι, θέλουμε να τονίσουμε από την μεριά μας το εξής: Όποιος δεν θέλει να πληρώσει το τέλος, ενώ μπορεί, μπαίνει σε μια κινηματική διαδικασία, παίρνοντας μια πολιτική απόφαση, κατά την γνώμη μας. Το τελευταίο που θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει είναι αν θα του κοπεί το ρεύμα ή όχι, καθώς το ζητούμενο είναι το κίνημα και όχι οι πιθανές απώλειες (ρεύμα).

Αυτά, για όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν το χαράτσι και όχι, φυσικά, για αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν λόγω οικονομικής δυσκολίας.

Περιμένουμε τις απόψεις σας.

9 σχόλια:

  1. Στα παραλειπόμενα και η τοποθέτηση τοπικού συμβούλου της αντιπολίτευσης που θεώρησε σωστό να κάνει αντιπολίτευση, προφανώς μην έχοντας αντιληφθεί την σημασία της συζήτησης ώστε να συμμετάσχει εποικοδομητικά. Έτσι επιτέθηκε στην δημοτική αρχή λεκτικά προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μάλλον δεν είχε διαβάσει το θέμα της συνάντησης πριν παει η θεώρησε το αντιπολιτευτική του καθήκον σημαντικότερο απο την αγωνία των παρευρισκομένων πολιτών για το θέμα του χαρατσιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον παραπάνω σχολιαστή, κάποιοι πρώην
    εκδότες και δάσκαλοι, ήταν αδιάβαστοι και εκτός
    κλίματος. Κρίμα στους ψήφους μας, κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανωνυμε 16 Νοεμβρίου 2011 8:09 π.μ. ας μην τους ψηφιζες. Κατι τετοιοι σαν εσενα ειναι που εχουν δικαιωμα ψηφου ψηφιζουν και μετα λενε κριμα. Τι κριμα ρε να τα λουστεις τωρα. Και καλα εκδοτες και δασκαλοι, ξεκατινιαζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνώμη φίλε 12.27, μήπως κάθε φορά που οι πολιτικοί αποδεικνύονται λίγοι, πρέπει να απολογούνται οι πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν ? Δηλαδή κατά την γνώμη σου όποιος ψήφισε κάποιον, αν μετά απογοητευθεί δεν έχει δικαίωμα να παραπονεθεί? Ωραία άποψη...Παγκαλικού τύπου! Να σε χαιρόμαστε κι εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο ,που επιτέλους προσχώρησε στο κίνημα "δεν πληρώνω"( κορόιδο είμαι; να πληρώσουν οι άλλοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι ο 8:09. Την πίκρα και στεναχώρια μου
    επειδή αυτοί που ψήφισα τους κρίνω κατώτερους
    των προσδοκιών μου, ανταλλάχθηκε με την κακία
    και την ευγένεια(ρε). Κατίνα φιλαράκι ποτέ
    δεν ήμουν και ούτε θα γίνω. Δηλαδή δεν μπορώ
    να κρίνω τις επιλογές μου και να κάνω κριτική?
    Αυτό μου φαίνεται λίγο φασιστικό. Δημόσια τη
    γνώμη μου λέω και το πολύ πολύ να απαντήσουν
    οι ενδιαφερόμενοι. Το ότι δεν υπογράφω, έχει
    να κάνει ότι η ψήφος θεωρείται κρυφή. Αυτά
    και δεν έχω σκοπό να αντιδικήσω με κανέναν.
    Αυτό που θέλω είναι αυτούς που ψήφισα και
    πίστευα ότι είναι ικανοί, να ανταποκριθούν
    στις προσδοκίες μας. Ούτε ρουσφέτι ζήτησα
    ούτε για προσωπικά μίλησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παγκαλος εισαι και φαινεσαι 16 Νοεμβρίου 2011 2:45 μ.μ. και οχι λιγο παγκαλος αλλα πολυ.και ο 17 Νοεμβρίου 2011 10:37 π.μ. ειναι πολυ παγκαλος, πολυ πιθανο βεβαια να ειστε ο ιδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι πεις εσύ αφεντικό!
    Δυστυχώς αυτά που έχεις μέσα στο κεφάλι σου
    δεν σου επιτρέπουν τον διάλογο. Μάλλον προς
    Παπαντόκ παραπέμπουν και όχι σε πάγκαλο.
    Και σε παρακαλώ μη με μπερδεύεις με κανέναν
    άλλο. Είμαι ο 8:09 ή Π.Τ. Και μάθε να συζητάς
    και να ακούς, ίσως σε βοηθήσει όταν μεγαλώσεις.
    Ουφ παπαγαλάκια των συμβούλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τουλαχιστον εγω κατι εχω μεσα στο κεφαλι μου, εσενα πρεπει να ειναι αδειο. Θα μου μαθεις εσυ τι θα πει διαλογος ? Κατεβα τωρα απο δεντρο και κοιτα γυρω σου μπας και καταλαβεις που εισαι, φερεφωνο των συμβουλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή