Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Mr. X: Τα σενάρια του Καλλικράτη

Καλησπέρα σας. Έχουμε καιρό να τα πούμε και για να ρεφάρω την "καθυστέρηση" λέω να πιάσουμε ένα θέμα που καίει. Τι καίει, δηλαδή, τσουρουφλίζει, καθώς σιγά σιγά πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι το Μοσχάτο μας θα αλλάξει, μέσα στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης. Καλλικράτης, λοιπόν... Σας καταθέτω τα σενάρια που κυκλοφορούν, τους λόγους που θα γίνουν και τους λόγους που απορρίπτονται και τις πιθανότητες του κάθε σεναρίου να γίνει πραγματικότητα:

1. Μοσχάτο - Ταύρος
Θα γίνει γιατί: Περισσότερο δια της ατόπου "παίζει" αυτό το σενάριο. Η Καλλιθέα παραείναι μεγάλη για να ενωθεί με άλλους δήμους, ο Ρέντης διεκδικείται από πολλούς και ανήκει σε άλλη νομαρχία (κάτι που προκαλεί καραμπόλα στον εκλογικό νόμο), τι μένει; Μοσχάτο - Ταύρος ένωση, με τεράστια προοπτική να ανοίγεται στη λεωφόρο Πειραιώς.
Δεν θα γίνει γιατί: Μοσχάτο και Ταύρος έχουν πολύ μικρά σύνορα, ένα κομμάτι στην Πειραιώς, ενώ πληθυσμιακά δεν πιάνεται το όριο των 60.000 κατοίκων που έχει θέσει η κυβέρνηση. Επίσης, από τους περίπου 1000 δήμους πρέπει να φτάσουμε στους 370 μετά την μεταρρύθμιση, κάτι που σημαίνει ότι οι δήμοι πρέπει να ενώνονται ανά τρεις κατά μέσο όρο.
Πιθανότητες υλοποίησης: Μεγάλες.

2. Μοσχάτο - Ταύρος - Ρέντης
Θα γίνει γιατί: Καλύπτει το πληθυσμιακό όριο και τα μαθηματικά της μεταρρύθμισης (αυτό που έλεγα για την ένωση τριών δήμων). Επίσης ο Ρέντης (ο δήμαρχος του, δηλαδή) θέλει να ενωθεί με το Μοσχάτο για να μην βρεθεί με την, υποβαθμισμένη σε σχέση με αυτόν, Νίκαια ή με τον Πειραιά.
Δεν θα γίνει γιατί: Ο Ρέντης διεκδικείται έντονα από τον Πειραιά (Village, Allou, λαχαναγορά σημαίνουν έσοδα), ενώ υπάρχει πρόβλημα με τα νομαρχιακά όρια και τον εκλογικό νόμο.
Πιθανότητες υλοποίησης: Λίγες, αλλά υπαρκτές.

3. Μοσχάτο - Ταύρος - Καλλιθέα
Θα γίνει γιατί: Είπαμε, για να γίνει πραγματικότητα ο αριθμός 370 των δήμων, χρειάζονται μεγάλες ενώσεις. Οι τρεις αυτοί δήμοι έχουν κοινά στοιχεία (παραλιακό μέτωπο, βιομηχανική ζώνη) και "μοιάζουν" όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία των κατοίκων τους.
Δεν θα γίνει γιατί: Η Καλλιθέα είναι τεράστιος δήμος, οπότε, λογικά, δεν θα ενωθεί με άλλον.
Πιθανότητες υλοποίησης: Υπάρχουν μεν, δύσκολο δε.

4. Μοσχάτο - Ν. Φάληρο
Θα γίνει γιατί: Η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μοσχάτου είναι η πόλη μας να ενωθεί με το Ν. Φάληρο. Οι δήμοι έχουν ένα, μεγάλο, κοινό χαρακτηριστικό: Την παραλία και πάνω σε αυτήν την λογική κινούνται όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο.
Δεν θα γίνει γιατί: Γιατί το Ν. Φάληρο δεν είναι δήμος, είναι δημοτικό διαμέρισμα. Το Ν. Φάληρο ανήκει στον Πειραιά, οπότε ο ένας δήμος (Μοσχάτο) θα παραμείνει ένας (Μοσχάτο - Ν. Φάληρο): Η μεταρρύθμιση δεν βγαίνει έτσι. Επίσης, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Πειραιάς θα άφηνε το Ν. Φάληρο (παραλία, ΣΕΦ, Καραϊσκάκη). Για το αντίθετο, είμαι.
Πιθανότητες υλοποίησης: Ελάχιστες - Μηδαμινές.

5. Μοσχάτο
Θα γίνει γιατί: Το Μοσχάτο να παραμείνει μόνο του; Υπάρχουν προϋποθέσεις μέσα στον νόμο του Καλλικράτη που δίνουν το περιθώριο κάποιοι δήμοι να παραμείνουν ως έχουν και να μην ενωθούν. Το Μοσχάτο καλύπτει πολλές από τις προϋποθέσεις, όσον αφορά την δυνατότητα διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, το στελεχιακό δυναμικό κ.α.
Δεν θα γίνει γιατί: Το Μοσχάτο είναι σχετικά μικρός δήμος. Πληθυσμιακά δεν μπορεί να φτάσει στο όριο, ούτε και έχει κάποιο νόημα σε μια μεταρρύθμιση το Μοσχάτο να παραμείνει εκτός. Αυτή η πρόταση περισσότερο σαν θέληση μοιάζει, παρά σαν πολιτικά τεκμηριωμένη θέση.
Πιθανότητες υλοποίησης: Ας μην γελιόμαστε, καμία.

Αυτά είναι τα σενάρια που ακούγονται. Θεωρητικά, όλες μας οι απορίες θα λυθούν εντός του μήνα, όταν θα ανακοινωθεί το χωροταξικό κομμάτι του Καλλικράτη. Τότε, θα επανέλθουμε να σχολιάσουμε την νέα κατάσταση.

11 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
    ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ. ΦΟΒΕΡΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ap ola ta senaria to kalitero fisika alla anefikto einai na meinei to moscahto mono tou, to amesos epomeno einai na paroume ton Redi...o tavros as meinei monos tou, poios thelei na enothei mazi tou????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποια ένωση και να γίνει ελπίζω αυτή να κάνει κάτι για την αξιοποίηση της παραλίας μας. Γιατί μέχρι τώρα το Μοσχάτο μόνο του δεν έχει κάνει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΑΛΛΑ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ.
    ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠ'ΟΤΙ Ο ΡΕΝΤΗΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΝ ΕΣΟΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΞΟΔΑ.ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ.ΑΦΟΥ ΘΑ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΚΤΛ.
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΣΟΥ.

    MR V.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για ποιο λογο ειναι καλυτερο να μεινουμε μονοι μας; πραγματικα θελω να ακουσω ενα σοβαρο επιχειρημα υπερ αυτης της αποψης. Ως σοβαρο επιχειρημα φυσικα δε μπορω να εκλαβω αποψεις τυπου "το μοσχατακι μας πρεπει να μεινει αυτονομο γιατι σ'αυτο γεννηθηκαμε κι ετσι το αγαπαμε"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ mister Χ ο πιθανότερος και ο καλύτερος συνδιασμός για το Μοσχάτο μας είναι ο : Μοσχάτο - Ταύρος – Ρέντης.
    Πρέπει όλοι να το παλαίψουμε αν καί δεν ξέρω βέβαια πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε τη τελική απόφαση.
    Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου <>, εκτός τόπου και χρόνου κατά τη γνώμη μου, δημιούργησε κακή εντύπωση γιατί κανένας από όσο γνωρίζω δήμος, μέχρι σήμερα δεν εκφράσθηκε με παρόμοιο τρόπο διεκδίκησης.

    Τι απόφαση και αυτή ! Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πειραιά το Ν.Φάλληρο και να θέλουν να το προσαρτήσουν στο δήμο μας.
    Δεν ήξεραν ..... δεν ρώταγαν .......
    Θα ήθελα αρχικά να σε συγχαρώ γιατί έδωσες την ευκαιρία της διαβούλευσης στους δημότες.
    Να λοιπόν η ευκαιρία των ενδιαφερομένων αυριανών υποψηφίων να εκφράσουν Δημόσια την αποψή τους.
    Να μάθουμε βρε παιδί μου, μπορούν να πάνε παραπέρα, ή μέχρι τα όρια του Δήμου μας μπορούσαν ?????

    Βέβαια πλήν των άλλων, εννοώ προσόντων, θα πρέπει τώρα να αναδείξουν το ταλέντο τους, αν μπορούν να διεκδικήσουν το αξίωμα του Δημάρχου σ’ ένα ευρύτερο περιβάλλον κάνοντας τίς απαραίτητες συμμαχίες, ώστε ο αυριανός Δήμαρχος να είναι Μοσχατιότης !!

    Μοσχατιότης όχι γονατάκιας ...δηλαδή πέσμου μπαμπά τι θέλεις να κάνω και γω τρέχω αμέσως, πιστεύω να με καταλαβαίνεις, γιατί μετά τα 18 είσαι πλέον ενήλικας .
    Επίσης όχι κρυφολεφτάς.
    Αντε να σου πω και μιά είδηση. Λοιπόν mr X ο κρυφολεφτάκιας που λες το καλοκαίρι του 2009 ταξιδεύσε με ελικόπτερο στο Αιγαίο, και ανοικτά της Μυκόνου προσγειώθηκε σε γιώτ όπου συνάντησε πολιτικό παράγοντα (θηλυκού γένους).
    Πολλά λεφτά ρε φίλε, δε θα μας πεις πως τα βγάζεις ????
    Μικρός ο κόσμος αδελφέ μου αλλά τι να γίνει αφού υπάρχουν και μαϊμου δες παπαράτσι.
    Για τον τρίτο τι να πώ ?? Καλό παιδί , αντράκι σου λέω .
    Λέει το όχι του όταν πρέπει και δεν φοβάται.
    Αγωνιστής με πολιτικές διασυνδέσεις και πολλά υποσχόμενος σ΄ένα ευρύτερο Δήμο.
    Ισως αποδειχθεί ο ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ. ΙΔΩΜΕΝ .
    Αυτά και σε ευχαριστώ που μου έδωσες αυτή την ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. epitelous kai stin ellada enas ypo. dimarxos with helicopter.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Apo upopsifious pou den kseroun na odhgoun kati einai ki auto.
    Mias ki uparxoum upopshfioi pou oute autokinhto den kseroun na odhgoun..
    K kala to Mosxataki pou perpatiotan,me ton Kallikrath omws kapoioi tha meinoun polu pisw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kakies....... egw exw plhrofories oti tha enwthoume me me to rio gia na kanoume to megalutero karnabali ston kosmo...... exoume k tous basiliades karnabalous palious k ekolaptomenous paragontareous tou k...ou
    kai elega giati stamathsan ton kARAGKIOZH sto mosxato (kaneis den exei thesei auto to meizwn thema)aaa dinoun parastash live stis pittes sullogwn-omadwn (den xanoune oute mia) peraste peraste (einai to mono pou exoyn prosferei ta teleutaia xronia)

    ΑπάντησηΔιαγραφή