Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους Ρομά

Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου - Ταύρου σχετικά με το θέμα της καύσης καλωδίων και των Ρομά και την δημοσιεύουμε αυτούσια:

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ- ΤΑΥΡΟΥ

Ανακοίνωση

Αξιοποίηση της περιοχής του Ελαιώνα σε όφελος του Λαού

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μπαράζ αγοραπωλησιών γης από επιχειρηματικούς ομίλους σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Προσδοκούν μεγάλα οικονομικά οφέλη από τα σχέδια αναπλάσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στο άμεσο μέλλον, θα θησαυρίσουν από φιλέτα γης που σήμερα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές Aφού κυβέρνηση και δημοτικές αρχές φρόντισαν να απαξιώσουν τη γη, επιφυλάσσοντας για τους φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους που κατοικούν εκεί, έλλειψη υποδομών, απάνθρωπες συνθήκες και συνολική υποβάθμιση.

Το πρόγραμμα «Αθήνα- Αττική 2014» προβλέπει την ανάπλαση πολύπαθων περιοχών όπως αυτή της πλατείας Θεάτρου, του Αγ. Παντελεήμονα, την πλατείας Αττικής, του Κολωνού κ.λπ. Με βάση αυτά τα σχέδια μεγαλοεπιχειρηματίες που αγόρασαν φτηνά σε αυτές τις περιοχές, θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη μετά τις αναπλάσεις που θα «αναβαθμίσουν» τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ανάπλαση προβλέπεται και για την περιοχή του Ελαιώνα, για την οποία απαιτείται «συνέργεια όλων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων» μίας ΠΑΕ για παράδειγμα και μεγαλοεργολάβων όπως ο Βωβός . Προωθείται η αλλαγή της χρήσης γης προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενεργοποιούνται Θεσμοί όπως τα ΣΔΙΤ.

Στη περιοχή του Ελαιώνα, μεταξύ Βοτανικού και Ταύρου κατοικούν μέσα σε τρισάθλιες συνθήκες περίπου 500 Ρομά, χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, αποχέτευση.
Το ζήτημα των Ρομά στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της τραγικής κατάστασης και της εγκατάλειψης που έχουν περιέλθει εξαιτίας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Για την επιβίωσή τους καταφεύγουν στην καύση καλωδίων με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία την δική τους και των γύρω κατοίκων.

Η ύπαρξη καταυλισμών μέσα στη βρώμα και την μόλυνση έχει συγκεκριμένες αιτίες. Η ανάγκη, η φτώχια και η εξαθλίωση έχουν οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους (τσιγγάνους και μετανάστες για την ώρα) στο να ψάχνουν το μεροκάματο μέσα στα σκουπίδια. Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των δημάρχων τους. Οι ίδιοι είναι που συντηρούν εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα. όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διαβίωσης των τσιγγάνων με την μετεγκατάστασή τους σε σπίτια με υποδομές αλλά δεν παίρνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα βελτίωσης των απαράδεκτων συνθηκών στους καταυλισμούς. Η μοναδική λύση είναι η απογκετοποίηση και η ένταξη των τσιγγάνων στην κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας.

Ιδιαίτερη ευθύνη φέρει η Δημοτική Αρχή Αθήνας , γιατί δεν έχει πάρει μέτρα με έργα βελτίωσης των υποδομών των καταυλισμών.

Οι Ρομ είναι αναπόσπαστο κομμάτι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του τόπου μας, γι’ αυτό προτείνουμε:

• Να ενθαρρυνθούν οι ΡΟΜ για πλήρη και σταθερή απασχόληση με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα

• Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό
ώστε η εμπορική δραστηριότητα να μην εχει καμία συνέπεια στο περιβάλλον και στην υγεία ολων μας,

• Απλοποίηση των διαδικασιών,ώστε να νομιμοποιηθούν οι Ρομ που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.

• Αμεσα να παρθούν μέτρα για μετεγκατάσταση των Ρομ σε σπίτια με πλήρεις υποδομές, σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης.

• Δημιουργία παιδικών σταθμών, τμημάτων βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των ΡΟΜ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, για το ξερίζωμα του αναλφαβητισμού στους τσιγγάνους.

• Η ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα να γίνει υπόθεση όχι μόνον της επιτροπής κατοίκων του Ταύρου, αλλά ολων των μαζικών φορέων της περιοχής που θα είναι προς όφελος του Λαού της Αθήνας και όχι για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων.

7/06/2011

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή