Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

E-mail του Δημήτρη Ζώταλη για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Ο δάσκαλος και σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου, Δημήτρης Ζώταλης, μας απέστειλε e-mail για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το γνωστό "Πέτρινο" και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

ΚΔΑΠ ΜΕΑ"ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ" ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Με αφορμή την πρόσκληση ενδιαφέροντος για εθελοντική εργασία στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ "ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ" ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ θα εκφράσω και εγώ τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο κέντρο.

Όταν σε ένα δήμο υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ευχάριστο γεγονός και ένα δείγμα πολιτισμού, από τα λίγα που δυστυχώς παρατηρούμε στην εποχή μας, όσο και αν πολλοί κόπτονται περί του αντιθέτου.

Το εν λόγω κέντρο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να εκπαιδεύονται περνώντας κάποιες ώρες ευχάριστα και τη δυνατότητα στους γονείς των παιδιών αυτών, να αποβάλουν εν μέρει το άγχος και το βάρος της εκπαίδευσής τους.

Ένα τέτοιο έργο, είναι θεάρεστο όσο τίποτα άλλο και αναγνωρίζει τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη.

Με δυο λόγια, για μένα αυτό το κέντρο, αποτελεί το ΣΤΟΛΙΔΙ του ΜΟΣΧΑΤΟΥ.
Τώρα όσον αφορά την εθελοντική εργασία στο κέντρο, είναι μια σωστή κατ αρχάς πρόταση που εμπεριέχει όμως μεγάλες ευθύνες, αφού πρόκειται για παιδιά και μάλιστα με ιδιαίτερα προβλήματα το καθένα.

Η εργασία σε ένα τέτοιο τομέα είναι ίσως η δυσκολότερη που αναλαμβάνει κάποιος με επιπτώσεις τόσο στν εργαζόμενο όσο και στο παιδί.

Απαιτεί αγάπη,υπομονή,θέληση,κόπο,ηρεμία,επιμονή,και προπάντων καλή και θετική ψυχολογία,για ένα τόσο δύσκολο έργο.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο δύσκολο έργο, που στο τέλος θα τους κάνει να αισθανθούν υπέροχα για αυτά που πρόσφεραν, τότε δεν έχουν παρά να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να δηλώσουν συμμετοχή.

Από τη μεριά της διοίκησης του κέντρου θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στην όποια αποδοχή αίτησης για εθελοντική εργασία υπάρξει, με γνώμονα πάντα την καλή εκπαίδευση και την ασφάλεια του παιδιού.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να θέσω και ορισμένες προτάσεις για τη λειτουργία του κέντρου, γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αρκούνται σε αυτά που κάνουν και προσφέρουν, αλλά να προσπαθούν να κάνουν και να προσφέρουν ακόμα περισσότερα, πάντα στο μέτρο του δυνατού.
Πιστεύω ότι οι ώρες λειτουργίας του κέντρου πρέπει να είναι περισσότερες και αυτό θα μπορούσε να γίνει με εθελοντική εργασία σε όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό με εμπλουτισμό του μόνιμου προσωπικού.

Το κέντρο μας στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να έχει όλες εκείνες τις ειδικότητες που απαιτούνται για την εκπαίδευση αυτών των παιδιών.

Το βάρος των γονέων, αυτών των παιδιών, είναι τόσο μεγάλο και οι δυσκολίες τόσες πολλές,και γι αυτό θα πρότεινα τη λειτουργία του κέντρου μια φορά το μήνα και το Σαββατοκύριακο, για να δίνετε η ευκαιρία στους γονείς για κάτι που εκείνοι θα κρίνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαικά και όχι μόνο κράτη.

Αυτά τα λίγα που θέτω και προτείνω, τα θέτω και τα προτείνω από τη θέση του γονέα με παιδιά με προβλήματα,και τη θέση του δασκάλου που έχει γνώση των πραγμάτων και των καταστάσεων και έχει ασχοληθεί αρκετά με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τέλος στην κατεύθυνση του εθελοντισμού είμαι πάντοτε αρωγός με μοναδικό μου κόλλημα τους καλοκαιρινούς μήνες για τον απλό λόγο ότι απουσιάζω από την πόλη μας.

Αν υπάρξει κάποια σκέψη για το υπόλοιπο διάστημα τότε σαφώς και θα είμαι στη διάθεση του κέντρου μας.

ΖΩΤΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δάσκαλος

8 σχόλια:

  1. Δασκαλε πολυ καλο σχολιο αλλα "εξ' απαλων ονυχων"
    Το κεντρο αυτο το αγαπησαμε και ειναι πολυ σημαντικο για την τοπικη κοινωνια. Εχει ομως ελλειψεις και πρεπει να τις γνωστοποιουμε.
    Ξεκινησε τη λειτουργεια του και στα χρονια που μεσολαβησαν, επρεπε να το επανδρωσουν με τις σωστες ειδικοτητες.Αναφερεις στο σχολιο σου οτι σε ενα τετοιο κεντρο τα παιδια εκπαιδευονται. Σωστα. Ποιος τους εκπαιδευει ομως΄;
    Εμεις που θα θελησουμε να βοηθησουμε και εχουμε αποθεματα ψυχης δεν θα πρεπει να μας καθοδηγει ενας ειδικος; Μιλαμε για σωστη δομη και οχι απλα για απασχοληση.
    Η ενσταση η δικη μου δεν ειναι για την προσκληση εθελοντικης εργασιας. Ευχομαινα την στηριξουμε. Ειναι για τις βεβαιωσεις που θα δινονται για την ειδικη αγωγη. Απο ποιους;
    Οσοι εχουμε παιδια με ειδικες αναγκες γνωριζουμε το σημαντικο ρολο του ψυχολογου και του ειδικου παιδαγωγου. Αναγνωριζω τις φιλοτιμες προσπαθειες του προσωπικου και της Προεδρου Κ.Λουκακη.Το κεντρο ειναι ενα στολιδι για το Μοσχατο. Ας βοηθησουμε ολοι να γινει προτυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μήπως να γίνει και καμια επερώτηση στη βουλή; Γιατί όμορφα τα σχόλια περί ανάγκης προσωπικού, αλλά οι θέσεις κόβονται επειδή κάποιοί εκεί κρίνουν ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται περισσότερο προσωπικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε 3\5\ 8:45.
    Το θεμα δεν ειναι η ποσοτητα ,αλλα η ποιοτητα και η εξιδεικευση του προσωπικου..Πολλες φορες αυτοι που καταρτιζουν τους νομους για τις προσληψεις τετοιων δομων δεν γνωριζουν.Αν καποιος εχει τις γνωσεις για τη λειτουργεια τους δεν πρεπει να σχολιασει; Διακρινω καποια ειρωνια;
    Ολα τα σχολια δειχνουν τη μεγαλη αποδοχη που εχει αυτο το κεντρο.
    Συμφωνω με το φιλο 2\5 10:Ο8. Ας βοηθησουμε ολοι να γινει προτυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ συγνωμη λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλοι σχολιαστες ζουμε στο Μοσχατο και οι περισσοτεροι γνωριζουμε τι γινεται. Οταν ξεκινησε τη λειτουργεια του το κεντρο, ειχε 8 ατομα προσωπικο και σημερα εχει τεσσερα. Θα μπορουσαν απο τοτε, να ειχαν τοποθετησει και τις ειδικοτητες που ειναι απαραιτητες για αυτες τις δομες.Δεν το εκαναν με αποτελεσμα,οταν λογω αλλων αναγκων (που προκυπτουν το καλοκαιρικαι χρειαζεται να μετακινηθει προσωπικο), τοτε να μενει το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ διχως ατομα.
    Θα ηταν πιο τιμιο να πουν την αληθεια,να καλεσουν εθελοντες και να αφησουν στην ακρη τις βεβαιωσεις και τις συστατικες επιστολες.
    Εχω να κανω μια προταση:
    Θα μπορουσαν οι υπευθυνοι της δομης να εχουν επαφες με ΙΕΚ η αλλες σχολες, που το αντικειμενο τους ειναι η ειδικη αγωγη και οι εθελοντες, να κανουν μερος της πρακτικης τους. Αυτο γινεται σε αρκετους Δημους.Η κ Λουκακη εχει και γνωσεις και τις επαφες που χρειαζονται. Ας το δοκιμασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ.
    ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ Π
    ΑΙΔΙΑ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ 10:17
    ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τους καλοκαιρινους μηνες, οι περισσοτεροι λιγο η πολυ λειπουμε. Επρεπε το καλεσμα να ειχε γινει απο το Πασχα,μηπως καποιοι απο εμας οργανωναν διαφορετικα το χρονο τους. Ενδιαφερουσα η προταση του\της 10:17μ.μ. Στην Ευρωπη και ιδιαιτερα στη Γαλλια, που η ειδικη αγωγη ειναι πολυ σημαντικη, αυτες οι δομες τα καλοκαιρια δουλευουν με φοιτητες και σπουδαστες σχολων οι οποιοι κανουν συγχρονως και την πρακτικη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο \Η 11:53 Μ.Μ.
    ΓΝΩΡΙΖΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΤΟ ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ.ΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΔΟΜΗ ΜΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή