Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

E-mail αναγνώστη: Αγανακτισμένοι και "αγανακτισμένοι"

Αναγνώστης μας απέστειλε e-mail σχετικά με το κίνημα των Αγανακτισμένων και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

Αγανακτισμένοι και «αγανακτισμένοι»…..

Κάποιοι θα βιαστούν να με χαρακτηρίσουν ως Ηρακλή του στέμματος, λαμόγιο, καλοβολεμένο και πολλά άλλα κοσμητικά επίθετα. Δεν θα μπω στην διαδικασία να τους απαντήσω και αυτό γιατί εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω στα blogs της Πόλης μας τα γραφόμενα των «αγανακτισμένων» και των Αγανακτισμένων Πολιτών αυτής της χώρας του ήλιου και της φαιδράς πορτοκαλέας .

Ακόμα, ακόμα δεν ξέρω αν οι διαχειριστές των blogs θα αναρτήσουν το κείμενο αυτό…φοβούμενοι τα κελεύσματα των καιρών, μήπως χαρακτηρισθούν μνημονιακοί, φιλοκυβερνητικοί κλπ κλπ.

Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η άποψη της Δημοκρατίας που ναι μεν μπορείς να διαφωνείς αλλά αφήνεις τον άλλο να στοιχειοθετήσει άποψη έστω και αν δεν συμφωνείς μαζί του.

Επί της ουσίας λοιπόν,

Για το κίνημα των Αγανακτισμένων, μερικά αυτονόητα:

Πρώτη φορά μετά την εποχή του Πολυτεχνείου, κάτι τόσο μαζικό ξεπερνά τα κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την νομενκλατούρα τους. Σίγουρα εκφράζει την θέληση του κόσμου να διεκδικεί αιτήματα χωρίς να περιχαρακώνεται στα στενά πλαίσια της κομματικής πειθαρχίας και στην περίφημη ρήση του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη την δεκαετία του ’70, «Ο τύπος πρέπει να γράφει την αλήθεια………..όμως το τι είναι Αλήθεια το ξέρει μόνο το κόμμα»!!!!!

Τι σημαίνει ότι ο κόσμος αγανάκτησε; Άραγε αγανάκτησαν όλοι για τον ίδιο λόγο; Μπορεί η αγανάκτηση από μόνη της να αποτελέσει συνεκτικό δεσμό ενός ετερόκλητου πλήθους; Μπορεί ένα αρνητικό συναίσθημα να μετατραπεί σε μια θετική πρόταση; Τι νόημα έχει να βγαίνεις κάθε μέρα σε μια πλατεία και να επαναλαμβάνεις ότι αγανάκτησες;

Υποτίθεται ότι όλοι οι «αγανακτισμένοι» είναι κατά του μνημονίου. Τι σημαίνει όμως αυτό; Είναι υπέρ της χρεοκοπίας; Είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.; Μήπως είναι υπέρ του δανεισμού, αλλά με ευνοϊκότερους όρους, δηλαδή υπέρ ενός άλλου μνημονίου; Όταν λένε ότι το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και χρειάζεται αλλαγή. Τι ακριβώς εννοούν; Αλλαγή Πολιτεύματος; Αλλαγή Κυβέρνησης; Αλλαγή προσώπων;

Φοβάμαι πως θέτοντας αυτές τις ερωτήσεις σε καθέναν από τους «αγανακτισμένους» και τους Αγανακτισμένους, θα παίρναμε χιλιάδες διαφορετικές απαντήσεις. Το πλήθος θα έπαυε να είναι τόσο ομοιογενές όσο φαίνεται τώρα.

Καλώς ή κακώς αυτή είναι η συνέπεια όταν περνάς από την αγανάκτηση στη σκέψη.
Δεν είμαι υπέρ του μνημονίου ή της τρόικας, ούτε μου αρέσει να περικόπτεται ο μισθός μου. Αλλά όταν ρωτάς έναν Έλληνα αν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, είναι σαν να ρωτάς έναν καρκινοπαθή αν του αρέσει η χημειοθεραπεία.

Είναι προφανές πως η συνταγή που ακολούθησε η χώρα μας και η κυβέρνηση, εδώ και ένα χρόνο, όχι μόνο δεν μας θεράπευσε από την κρίση αλλά μας έβαλε βαθύτερα στην αρρώστια-ύφεση. Το φάρμακο για την κρίση απέτυχε λένε με το δίκιο τους πολλοί, και η κυβέρνηση αυξάνει τη δόση!!!

Αν είναι έτσι, συμφωνώ κι εγώ. Είναι όμως έτσι; Έγιναν αποκρατικοποιήσεις; Έγινε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων; Έγινε δραστικός περιορισμός του κρατικού τομέα;
Δηλαδή, σίγουρα το πήραμε το φάρμακο, ή σαν παιδάκια το φτύσαμε στο νεροχύτη όταν δεν κοιτούσε η μαμά-τρόικα;

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση; Όλοι μα όλοι (δεξιά αντιπολίτευση, αριστερή αντιπολίτευση, Θεοδωράκης, Άνθιμος, Κραουνάκης, Λαζόπουλος, Αγανακτισμένοι και «αγανακτισμένοι» κλπ κλπ) όταν τίθεται το επίμαχο ερώτημα τους πιάνει μια περίεργη εχεμύθεια. Ενώ όταν είναι να καταγγείλουν είναι λαλίστατοι, όταν πρόκειται να προτείνουν κάτι καλύτερο βουβαίνονται!!!

Το εκβιαστικό δίλλημα δεν αποτελεί μικροπολιτικό εύρημα, αλλά μια πραγματικότητα, Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία; Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος, χαρακτηρίζονται από μια βιασύνη κάτω από το καθεστώς της πίεσης των ευρωπαίων εταίρων.

Απαντώντας στο δίλλημα που τίθεται δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι παρ’ολη την προχειρότητα και την μετρίου οικονομίστικη λογική που το διέπει, ήταν η μόνη λύση για να αποφύγουμε την χρεοκοπία σε αυτή τη δύσκολη χρονικά παγκόσμια οικονομική συγκυρία.

Τα επιχειρήματα του δεν συνάδουν με την κοινωνία και τις ανάγκες της, απλά έδωσε σε εμένα και σε πάρα πολλούς ακόμα φτωχούς μνημονιακούς-τροικιστές, την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, να πληρωθούμε τον έστω και κουτσουρεμένο μισθό μας και αυτόν τον μήνα και να προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε την βέλτιστη λύση, να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις ώστε να μην γυρίσουμε πίσω αρκετές δεκαετίες.

Κλείνοντας γιατί αρκετά σας κούρασα με την φλυαρία μου θα έλεγα το εξής:

«Αν ένας συγγενής σας, αργοπέθαινε στο νοσοκομείο, θα του φυτεύατε μια σφαίρα για να μην πεθαίνει λίγο-λίγο κάθε μέρα; Εγώ όχι».

Μια άλλη άποψη…
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την φιλοξενία

19 σχόλια:

  1. Μμμ... έμαθα και κάτι καινούριο σήμερα: Το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος δεν βύθισαν την Ελλάδα σε αβάσταχτα χρέη, τα οποία θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Απλώς, μας δίνουν την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, να πληρωθούμε τον έστω και κουτσουρεμένο μισθό μας και αυτόν τον μήνα και να προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε την βέλτιστη λύση!!!!!!!!!!
    Υπογράφω κι εγώ ως ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα διαφωνήσω με όσα λες αλλά θα διαφωνήσω με την απλή λογική που βάζεις. Δηλαδή το μνημόνιο ή όποιο άλλο όνομα του δώσουν ήρθε ουρανοκατέβατο? Αν είχες κάποιον να διαχειρίζεται τα χρήματά σου και αυτός σε έκλεβε, θα συνέχιζες να τον εμπιστεύεσαι? Το περίφημο χρέος πως δημιουργήθηκε? Αγοράσαμε όλοι αυτοκίνητα και έτσι έγινε? Μήπως θυμόμαστε πόση ήταν η μίζα μόνο της siemens και ποιοι την άρπαξαν? Και γιατί ΚΑΙ αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιάσει τη φοροδιαφυγή? Εργάζομαι σαν μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα 33 χρόνια. Συνέχεια πληρώνω ότι μου λένε και πάντα τελικά εγώ φταίω για όλα τα δεινά της χώρας. Παραιτήθηκε κάποιος για την αποτυχία του? Το μόνο καινούργιο που έφερε η νέα κυβέρνηση είναι να ξαναπληρώνουμε φόρο όσοι πληρώσαμε. Λοιπόν δεν θα αγανακτήσω και πρέπει κατά την άποψή σου να προτείνω και συγκεκριμένη λύση? Τότε λέω μέσα οι κλέφτες και δίκαιη φορολόγηση. Όσο για τα λεφτά για το χρέος δεν χρειάζεται επιστήμη. Ότι ισχύει για το σπίτι μας απέναντι στις τράπεζες, ισχύει και για τη χώρα μας, πάλι απέναντι στις τράπεζες. Και για τον συγγενή πρώτα θα "καθάριζα" αυτόν που τον έφερε σε αυτή την κατάσταση και μετά θα του έδινα το "σωστό" φάρμακο. Η δε χημειοθεραπεία βασικά είναι πειραματική αγωγή, γι αυτό πολλοί δεν την δέχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικα πολυ μου αρεσε το κειμενο του αγνωστου φιλου...Ακομα κι αν διαφωνει κανεις,αποτελει ενα καλο εναυσμα για σκεψεις και διαλογο.
    Επι της ουσιας, θα ηθελα, εστω και ανωνυμα,να δηλωσω οτι διαφωνω καθετα με το μνημονιο και τον αντιαναπτυξιακο του χαρακτηρα.Ωστοσο δεν μπορω παρα να κρυβω αυτη μου τη θεση στην ανωνυμια και να ανακουφιζομαι οταν υπερψηφιζονται οι μνημονιακοι νομοι στη βουλη.Και η εξηγηση ειναι απλη.Οποιος καταφερει να πεισει τα πεθερικα μου οτι δε θα παιρνουν τη συνταξη τους απο τον επομενο μηνα θα με κανει κι εμενα να πηγαινω καθημερινα στο Συνταγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κίνηση των αγανακτισμένων μπορεί να ονομαστεί και "Κίνηση των Ηλιθίων" γιατί, ενώ όλοι παριστάνουν τους βαθείς γνώστες των πραγμάτων, όταν τους ρωτάς να σου πουν την δική τους πρόταση σε κοιτούν σαν ηλίθιοι, μετά ψελλίζουν δυο-τρεις αρλούμπες και αρχίζουν να ...βρίζουν.
    Αν τώρα ο χαρακτηρισμός "Ηλίθιοι" πέφτει βαρύς για μερικούς, τον παίρνω πίσω και μετονομάζω την κίνηση σε "Κίνηση των Μπαχαλάκηδων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τον ανώνυμο κύριο των 5.51 μμ. Ο μόνος ηλίθιος εδώ είναι εμφανές ποιος είναι. Αυτός που βγάζει συμπεράσματα χωρίς να επιχειρηματολογεί. Δεν έχεις καταλάβει Χριστό αδελφέ. Καλύτερα να διαβάζεις μπας και ξεμπλοκάρει το νιονιό σου γιατί στο μέλλον θα έχεις πρόβλημα και θα καταλήξεις στη συμπαθή τάξη των σημαιάκηδων (αν δεν είσαι ήδη) προβάτων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν έχει σαφή και συγκεκριμένο στόχο. Δεν είναι δυνατή η καταστροφή της κατεστημένης τάξης πραγμάτων, αν στη διάρκεια της ανατροπής, ή της πάλης που προηγείται από την ανατροπή, δεν βρίσκεται ζωντανή μέσα στο νου η ιδέα του τί πρέπει να αντικαταστήσει εκείνο που επιβάλλεται να αφανισθεί. Και η θεωρητική ακόμη της
    σημερινής κατάστασης είναι αναποτελεσματική, αν αυτός που ασκεί την κριτική δεν έχει στο νου του μια λίγο πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το τί πρέπει να αντικαταστήσει το τωρινό καθεστώς.
    Π. Κροπότκιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...άλλος ένας που αντί να αναλύσει και να αφομοιώσει αυτό που διαβάζει απλά το κάνει copy - paste....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι σκέψεις που κάνεις στερούνται πολιτικής παιδείας (φαινόμενο της εποχής μας).
    Οτι ο κόσμος αγανάκτησε σημαίνει ότι έχει μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή επειδή νοιώθει ότι έχει αδικηθεί.(ήδη με λίγη σκέψη σου κάλυψα τις 3 πρώτες ερωτήσεις σου)
    Η αγανάκτηση αποτέλεσε την αφορμή ,την αφύπνιση και την απόφαση όπου αυτό το ετερόκλητο πλήθος βάζει νέες βάσεις για να χτίσει την κοινωνία του αύριο και η καθημερινή τους παρουσία στην πλατεία κινήτε προς αυτήν την κατεύθηνση.
    Ο κόσμος δεν αγανάκτησε για το μνημόνιο, αγανάκτησε απο την ευρύτερη πολιτική τους που είχε ως αποτέλεσμα το μνημόνιο και αυτή την πολιτική θέλει να αλλάξει. Δεν θέλει πια να παιρνουν αποφάσεις άλλοι για αυτόν αλλά αυτός για τον εαυτό του. Αυτό λέγετε Αμεση Δημοκρατία. Αυτό θέλει.
    Για περεταίρω απορίες σου ή διάλογο είμαι στην διαθεσή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι σκέψεις που κάνεις στερούνται πολιτικής παιδείας (φαινόμενο της εποχής μας).
    Οτι ο κόσμος αγανάκτησε σημαίνει ότι έχει μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή επειδή νοιώθει ότι έχει αδικηθεί.(ήδη με λίγη σκέψη σου κάλυψα τις 3 πρώτες ερωτήσεις σου)
    Η αγανάκτηση αποτέλεσε την αφορμή, την αφύπνιση και την απόφαση όπου αυτό το ετερόκλητο πλήθος βάζει νέες βάσεις για να χτίσει την κοινωνία του αύριο και η καθημερινή τους παρουσία στην πλατεία κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
    Ο κόσμος δεν αγανάκτησε για το μνημόνιο, αγανάκτησε απο την ευρύτερη πολιτική τους που είχε ως αποτέλεσμα το μνημόνιο και αυτή την πολιτική θέλει να αλλάξει. Δεν θέλει πια να παιρνουν αποφάσεις άλλοι για αυτόν αλλά αυτός για τον εαυτό του. Αυτό λέγεται Αμεση Δημοκρατία. Αυτό θέλει.
    Για περαιτέρω απορίες σου ή διάλογο είμαι στην διαθεσή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Το σπουδαίο εποικοδομητικό έργο που απαιτείται να κάνει μία Κοινωνική Επανάσταση, δεν μπορεί να φέρει σε πέρας μία κεντρική κυβέρνηση".
    Π.Κροπότκιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η επανάσταση είναι σίγουρα το πιο εξουσιαστικό πράγμα που υπάρχει. Φ.ΕΝΓΚΕΛΣ.
    ΠΡΟΣ 10.56. blogareis.blospot .com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. προς ανώνυμο : 6 Ιουλίου 2011 10:40 π.μ. (έλεος ρε παιδιά ένα ψευδώνυμο να συζητάμε....) εξαιρετική τοποθέτηση. Ελάχιστοι το αντιλαμβάνονται. Αν δεν προηγηθούν ζυμώσεις πως θα καταλήξει κάπου μία κίνηση. Ποιός ξέρει από την αρχή τι θέλει ;;; Το σίγουρο και κοινό σημείο είναι η αιτία της αγανάκτισης κι όχι τα 'αιτήματα'. Ο κόσμος θέλει να δει επιτέλους εφαρμογή δικαιοσύνης. Το δε ηλίθιο ερώτημα '' τώρα αγανακτησατε ;;;;'' πάιρνει την απάντηση, ναι τώρα! έστω και τώρα !!! Το 'ποτέ' θα ήταν καλύτερα ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kai allos a p o s t a t i s? tsoukarelis?
    Tsoukarelis apo ta TRIKALA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΟΥΛΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΣΟΚΤΖΗΣ7 Ιουλίου 2011 στις 12:47 π.μ.

    Έχει δίκιο αχάριστοι , το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για όλους μας και εσείς του γυρνάτε την πλάτη και το διώχνετε.. ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΩΝΙΟ!!!(ε και ας πληρωνουν και οι προγονοι μας τι εγινε εμεις να μαστε καλα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν ψηφίζεις τον επί 20 χρόνια γνωστό κλέφτη για να σε σώσει από τον έτερο κλέφτη, δεν έχει νόημα να αγανακτείς και να διαμαρτύρεσαι... Όπως λέει το γνωστό ρητό: "όπως τα 'κανες, φάτα"!!!! Γιατί αν νομίζετε ότι φταίει κάποιος άλλος εκτός από εμάς που βλέπαμε τόσα χρόνια τι μπουμπούκια είναι όλοι αυτοί, αλλά εξακολουθούσαμε να τους ψηφίζουμε, είτε γιατί ήμασταν "βολεμένοι" είτε γιατί ήμασταν χαϊβάνια, είστε γελασμένοι κυρίες και κύριοι. Καλύτερα να γυρίσουμε όλοι μαζί τις μούτζες προς το μέρος μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΕ ΣΟΥ ΤΑΠΑΝΕ ΚΑΛΑ , ΦΡΙΚΑΡΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΑΓΚΟΥΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΖΗ.ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΛΑΔΙ ΛΑΔΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΣΤΟ ΜUALO SAS H THGANITA EINAI.
    GIAUTO STO TELOS GINATE MAGKOUFIDES.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι "Μπαχαλάκηδες" επί το έργο. Το σημείο αιχμής είναι οι φόροι. Θέλουν να συνεχίσουν οι φοροκλέφτες να μην αποδίδουν το ΦΠΑ και τα κότερα, οι βίλες και τα Καγιέν να μην πληρώνουν φόρους. Δεν τολμούν όμως να το πουν ευθέως.
    Γιαυτό βρίζουν και υποβαθμίζουν όλους τους άλλους . Προσπαθούν να επιβάλλουν την ανύπαρκτη πολιτική τους άποψή δια της κατασυκοφάντησης και κατατρομοκράτησης όσων έχουν διαφορετική άποψη.
    Αν το πετύχουν τότε θα συνεχίσουμε και τα επόμενα 30 χρόνια να είμαστε λάθος.
    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη ...
    Όπως άκουσα με τα αυτιά μου την Λιάνα την Κανέλη να λέει στην τηλεόραση η κοινωνική διαστρωμάτωση αρχίζει από χαμηλά και φτάνει στην κοινωνική ελίτ και στις βίλες. Ο λαός κάθε φορά που βρίσκεται σε κρίση στρέφει το βλέμμα σ' αυτούς και βλέποντάς τους αναθαρρύνει.
    Βάλε πλάτη, λοιπόν, κοσμάκη για να μην φτωχύνουν οι πλούσιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή