Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Η Επιτροπή κατά της Καύσης Καλωδίων για την διαπαραταξιακή

Δελτίο Τύπου μας απέστειλε η Επιτροπή Κατοίκων κατά της Καύσης Καλωδίων, σχετικά με το τι έγινε στην διαπαραταξιακή συνεδρίαση στις 13/10 και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ

Με πολλές απουσίες από πλευράς παρατάξεων αλλά με την δυναμική παρουσία της Ε.Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος κυρίας Καραβασίλη και του εκπροσώπου των ιδιοκτητών κυρίου Ρουσάκη των οποίων οι ιδιοκτησίες έχουν παρανόμως καταπατηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, παρόντες στη διαπαραταξιακή της 13/10/2011 ήταν  η παράταξη του Δημάρχου κυρίου Ευθυμίου και η παράταξη ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ με τον κύριο Σωπάκη. Παρούσα (όπως πάντα) η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΑΥΡΟΥ καθώς και κυρία Αλιφιεράκη από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ. Ακόμα, πολλοί κάτοικοι  παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση.

Ο Δήμαρχος κύριος Ευθυμίου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Καμίνη η οποία δε φαίνεται να είχε κάποιο αποτέλεσμα. Αναφορικά με την αρχική πρόταση του να παραχωρήσει ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου οικόπεδο που βρίσκεται πλησίον του καταυλισμού για να γίνει το πράσινο σημείο, υπαναχώρησε δηλώνοντας ότι δεν επιτρέπεται από τις χρήσεις γης. Στις επίμονες ερωτήσεις της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ για την πορεία διερεύνησης των νομικών ενεργειών (μηνύσεις κατά υπηρεσιακών παραγόντων) δεν απάντησε ούτε δεσμεύτηκε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Ακόμα, o Δήμαρχος αφού δήλωσε ότι ρωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση HELLAFOAM και τα 25 τόνους τοξικά απόβλητα, δήλωσε ότι «δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα του λεκανοπεδίου».

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο κύριος Ρουσάκης δήλωσε ότι γνωρίζει καλά τον καταυλισμό και την ανθρωπογεωγραφία του. Ανέφερε ότι τα έσοδα από την περισυλλογή μετάλλων και αντικειμένων έχουν μειωθεί αφού αντιμετωπίζουν «ανταγωνισμό» από τους άλλους μετανάστες με τα καροτσάκια. Οι κλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη, οι κλεπταποδόχοι είναι συνεχώς εκεί καθώς υπάρχει και εκτεταμένη οπλοκατοχή.  Απαίτησε να εφαρμοστεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου για αποβολή των καταληψιών και ζήτησε τη συμπαράσταση του Δήμου και των κατοίκων. Υπαναχωρώντας και εκείνος από τη αρχική συμφωνία για παραχώρηση του οικοπέδου του για πράσινο σημείο με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αντιπρότεινε να επιδοτήσουν οι ιδιοκτήτες για ένα χρόνο το ενοίκιο προκειμένου να κατοικίσουν σε σπίτια όσοι διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής  και οι υπόλοιποι να απελαθούν.
Η κυρία Καραβασίλη αιφνιδιάζοντας τους πάντες με την παρουσία της περιέγραψε με σαφήνεια το σχέδιο το οποίο συνοψίζετε στα παρακάτω σημεία:

(1) Εμβολιασμοί από το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου τα παιδιά των ΡΟΜΑ να προστατευθούν από τις ασθένειες και οι κάτοικοι από τη μετάδοση των ασθενειών αυτών.

(2) Με ορίζοντα οκταμήνου θα στηθούν βασικές υποδομές όπως παροχή νερού, τουαλέτες και κάδοι απορριμμάτων.

(3) Σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα γίνει καθαρισμός του χώρου. Ζήτησε να βοηθήσει ο Δήμος και εθελοντές.

(4) Με απόφαση του ΓΕΔΔ κυρίου Ρακιτζή στις 29/9 συγκροτήθηκαν μικτά κλιμάκια Πολεοδομίας – ΣΔΟΕ που θα ελέγχουν και θα κλείνουν τα παράνομα σκραπατζίδικα.

(5) Χωροθέτηση του πράσινου σημείου σε ιδιωτικό οικόπεδο δίπλα στον καταυλισμό όπου η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΞ θα αγοράζει τα υλικά από τους ΡΟΜΑ που δεν θα προέρχονται από καύση και κλοπή.

(6) Με ορίζοντα το πολύ ενός έτους θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση  σε δημόσιο ακίνητο από ένα κατάλογο που εξετάζει η ίδια από τώρα.

(7) Σε συνεργασία με ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και προγράμματα που θα υποβοηθήσουν τα παιδιά των ΡΟΜΑ στην ένταξη τους στα σχολεία.

Τέλος, και μετά από σχετικές παρεμβάσεις και αντεγκλήσεις δήλωσε ότι σε περίπτωση που η καύση συνεχιστεί και μετά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, η ίδια θα απαιτήσει την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του νόμου με τη βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Σωπάκης και επισήμανε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες να προχωρήσει άμεσα το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας στην εξεύρεση άλλου σημείου χωροθέτησης του πράσινου σημείου. Ακόμα, η υπάρχουσα μελέτη μετεγκατάστασης πρέπει να διορθωθεί και να συμπληρωθεί και σε καμιά περίπτωση να πεταχτεί στα σκουπίδια. Ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΡΑ στρεφόμενος προς το Δήμαρχο δήλωσε ότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο παραπέντε της λύσης με σοβαρό κίνδυνο να γυρίσουμε πίσω και πρότεινε να γίνει Δ.Σ. όπου θα παρθούν αποφάσεις για το σχέδιο Καραβασίλη και στη συνέχεια να δοθεί συνέντευξη τύπου από το Δήμαρχο, την κυρία Καραβασίλη και τους κατοίκους.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΑΥΡΟΥ στηρίζει το σχέδιο της κα Καραβασίλη το οποίο είναι αποτέλεσμα πολλών συσκέψεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου της Αθήνας, της Περιφέρειας, του κυρίου Ευθυμίου, του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, της Αστυνομίας, φορέων ανακύκλωσης και ιδιοκτητών της καταπατημένης έκτασης. Η λύση είναι κοντά μας και δεν επιτρέπουμε πισωγυρίσματα. Πρέπει να βιαστούμε γιατί οι κάτοικοι του Ταύρου βιώνουμε τα αποτελέσματα της εγκληματικής καύσης με σοβαρές ασθένειες.

ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ  ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ 
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου