Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Στο εδώλιο τρεις υπάλληλοι του Υποδομών για τον Κηφισό

Σημαντική εξέλιξη στο θέμα του Κηφισού είχαμε σήμερα με την προσαγωγή στο εδώλιο του κατηγορουμένου τριών υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με την πλημμελή αναδιεύθετηση του Κηφισού ποταμού κατά την διάρκεια των έργων στην περιοχή.

Αναδημοσιεύουμε το σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής, του Γιώργου Λαλιού. Το ρεπορτάζ μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Στο εδώλιο τρεις υπάλληλοι του Υποδομών

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν αύριο τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών, κατηγορούμενοι ότι δεν μερίμνησαν για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών μέτρων στα τελευταία χιλιόμετρα του Κηφισού. Ο εισαγγελέας παρενέβη στην υπόθεση έπειτα από καταγγελίες κατοίκων του Μοσχάτου και του Φαλήρου, που με την «ολυμπιακή» προέκταση της Λ. Κηφισού έως τη θάλασσα είδαν τη ζωή τους και την περιουσία τους να υποβαθμίζονται από τον θόρυβο και τους ρύπους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπηρεσίες του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ «δεν επιμελήθηκαν την αναδιευθέτηση του Κηφισού ποταμού, δεν φρόντισαν ώστε να συντελεσθούν έργα φύτευσης, τα στάσιμα νερά που δημιουργούνται κυρίως την ξηρά περίοδο στο προς την εκβολή της κοίτης τμήμα να ανανεώνονται με σχετικές αντλήσεις και να αερίζονται μέσω φυσητήρων και κατάλληλων διαχυτήρων και τέλος, δεν φρόντισαν στις περιοχές κατοικίας απ’ όπου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος και κυρίως στις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου, Ν. Φαλήρου να τοποθετηθούν ενδεδειγμένα ηχοπετάσματα». Η υπόθεση θα εκδικαστεί αύριο στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

Την υπόθεση ανακίνησαν δύο σύλλογοι της περιοχής (Κίνηση Πολιτών «Η Μεσοποταμία» και Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Φαλήρου). «Σκοπός μας δεν είναι να διωχθούν οι υπάλληλοι, αλλά να ολοκληρωθούν τα έργα που προέβλεπε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Ρουσέτος Λειβαδάρος, μέλος του συλλόγου «Η Μεσοποταμία».

Η υλοποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από πιέσεις των κατοίκων το 2009. Ορισμένα από τα έργα, όμως, έχουν «παγώσει»! Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπ. Υποδομών, σήμερα έχουν τοποθετηθεί τα μισά ηχοπετάσματα στη Λ. Κηφισού, όμως ο ανάδοχος έκανε διακοπή εργασιών καθώς έχει πληρωθεί μόλις το ένα πέμπτο των συμφωνηθέντων (το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες). Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αναδιευθέτησης του ποταμού και καθαρισμού της κοίτης (ολοκλήρωση τον Σεπτέμβριο του 2011), καθώς και μελέτη για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική του ικανότητα.

4 σχόλια:

  1. Polla sugxarhthria sthn Mesopoatamia gia thn epimonh ths kai tous agwnes pou dinei!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα που υπαρχει και η μεσοποταμία που τρέχει, γιατι διεκδικήσεις απο τα γραφεία δεν γίνονται!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kala pou trexei h mesopotamia giati oi tou dhmou to mono pou skeftontai einai thn epanaklogh tous kai exoun ksexasei ta megala kai mikra themata tou mosxatou

    ΑπάντησηΔιαγραφή