Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πολιτιστικό Κέντρο: Το γεφύρι του... Μοσχάτου

Ορμώμενοι από το χθεσινό e-mail αναγνώστη σχετικά με το Πολιτιστικό Κέντρο και την χαρακτηριστική καθυστέρηση που παρουσιάζει η παράδοσή του, σκεφτήκαμε να ψάξουμε λίγο το θέμα. Δεν είναι κακό οι αναγνώστες να μας δίνουν πάσες για θέματα, αντιθέτως, είναι κάτι που επιζητούμε.

Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή. Το 2006, στις Δημοτικές Εκλογές, η παράταξη του Δημάρχου κ. Ταξιάρχη Παπαντώνη, κυκλοφόρησε το φυλλάδιο με το προεκλογικό της πρόγραμμα που ονομαζόταν "5 στρατηγικοί στόχοι για την νέα τετραετία", εννοώντας την τετραετία 2006 - 2010. Ιδού και ο τίτλος από το εξώφυλλο:


Ένας από τους στρατηγικούς στόχους, όπως αναφέρονται, ήταν η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου (ή αλλιώς, Πολιτιστικού Πολυχώρου) επί των οδών Ομήρου, Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού. Το προεκλογικό φυλλάδιο εξηγεί καλύτερα τον στρατηγικό στόχο:


Η ολοκλήρωση, λοιπόν, είχε τοποθετηθεί στα τέλη του 2007. Βρισκόμαστε στο 2010 και το Πολιτιστικό Κέντρο δεν έχει ολοκληρωθεί. Γιατί;

Το έργο, μετά από διαγωνισμό, ανατέθηκε σε εργολάβο με έκπτωση 43%, με τιμή περίπου 2,5 εκατομμύρια €, χρήματα που επιδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διαγωνισμός ήταν μειοδοτικός, με σφραγισμένους φακέλους προσφορών. Ξαφνικά, το έργο "πάγωσε" και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε την αλλαγή εργολάβου (χωρίς να επιλεγεί νέος ανάδοχος), επικαλούμενη καθυστέρηση στην παράδοση του έργου. Ο εργολάβος, που ισχυρίζεται ότι δεν εισέπραξε τα λεφτά που του οφείλονται έχει κινήσει δικαστικά την υπόθεση.

Για την αλλαγή του εργολάβου υπήρξε νέος διαγωνισμός. Ο νέος εργολάβος, πήρε το έργο με το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων € (με 18% έκπτωση, δηλαδή 1 εκατομμύριο). Αυτά τα λεφτά φεύγουν από τα ταμεία του Δήμου. Η επικύρωση του διαγωνισμού έγινε διαμέσου της δημαρχιακής επιτροπής, όχι του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι υπέρ της επικύρωσης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ευθυμίου (πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής), Μενεξής, Καζάλας, Καραβία, Χατζηαντωνίου, ενώ τα άλλα δύο μέλη (Σπανάκης, Λιβάνιος) αποχώρησαν από την διαδικασία. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο αρχικός εργολάβος κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πήγαμε και τραβήξαμε φωτογραφίες του Πολιτιστικού Κέντρου. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία, θα διαπιστώσετε ότι το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο αρχικός εργολάβος διατείνεται ότι το κόστος ολοκλήρωσης του έργου (εσωτερικά, κυρίως) δεν υπερβαίνει τις 450 χιλιάδες €. Μέχρι το 1 εκατομμύριο € υπάρχει σαφής διαφορά. Δείτε τις φωτογραφίες:





Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
  • Ισχύει ο ισχυρισμός του αρχικού εργολάβου ότι ο Δήμος του έβαζε συνέχεια εμπόδια στην ολοκλήρωση του έργου και πώς ίσως δεν ήταν εξ αρχής επιθυμητός;
  • Γιατί ο νέος διαγωνισμός δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από την δημαρχιακή επιτροπή;
  • Γιατί η μορφή των δύο διαγωνισμών ήταν διαφορετική;
  • Για ένα έργο που φαίνεται ολοκληρωμένο, δεν είναι πολύ μεγάλο το ποσό του 1 εκ. €, όταν αρχικά είχαν δωθεί 2,4 εκ. € για ολόκληρο το έργο;

Ανεξαρτήτως λαθών, παραλείψεων και ευθυνών για την καθυστέρηση του έργου, εμείς ευχόμαστε το Πολιτιστικό Κέντρο να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να καλύψει το μεγάλο κενό που παρατηρείται την τελευταία τετραετία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

4 σχόλια:

  1. Αυτο δεν ειναι το γεφυρι της Αρτας-αλλα το γεφυρι του Παπαντωνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KALA TON PAPANTWNH TON KSEROUME TOSA XRONIA.
    EXEI KANEI O,TI EXEI KANEI TOSA XRONIA GIA THN POLH(METAKSU MAS OXI SPOUDAIA PRAGMATA).

    EPISHS TO MONO MOU KANEI AUTH THN 4ETIA EINAI NA MAS VALEI KAI TON EKLEKTO TOU.

    AYTOS O SPANAKHS TI KANEI?????
    MONO ME THN MAKETA TOU NEOU STATHMOU ASXOLEITAI?

    AN DEN IKANOS GIA ANTIPOLITEUSH,MHPWS DEN EINAI IKANOS KAI GIA DIOIKHSH?
    AYTA TA 8EMATA EINAI VOUTURO STO PSWMI TOY.
    'H TELIKA EINAI PERIORISMENES OI DYNATOTHTES TOY,'H EXEI EUTHUNH KI AYTOS GIA TO PEPLO MYSTHRIOU POU KALUPTEI TA SKANDALA THS POLHS MAS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mesa apo auto to dimosievma fenetai gia akoma mia fora i gimnia autou tou dimou na ulopoiisi oxi mono stoxous alla oute na teleiosei ena ergo epidotoumeno kata 75%apo tin E.U. Mallon skeftontai kai koutoponira na to paradosoun sto telos tis tetraetias nomizontas oti eimaste xaxoloi kai tha pame na tous xeirokrotisoume otan ola auta eprepe na ginoun apo ti dekaetia tou 90 kai oxi na perimenoun na ginei o seismos kai na axristefthi to nikiasmeno apo ti gnwsti oikogenia mixalodimitraki ktirio pou stegazotan ipotithetai to pnevmatiko kentro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά κρίμα για αυτή την πόλη..
    Είναι απίστευτο το πόσο χαμηλά την έχουν καταντήσει οι καρεκλοκάνταυροι της εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή