Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Το νέο πρόσωπο της παραλίας του Μοσχάτου

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της εφημερίδας "Το Έθνος" σχετικά με την ανάπλαση της παραλίας. Το πλήρες άρθρο μπορούμε να το βρούμε εδώ.

Εμείς αναδημοσιεύουμε το κομμάτι που ενδιαφέρει το Μοσχάτο:



Ακόμα πιο κοντά στην παραλία η παραλιακή

Δύο είναι οι κύριες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας:

Η πρώτη αφορά σημαντικά έργα υποδομής, όπως η κατάργηση της υπερυψωμένης Λεωφόρου Ποσειδώνος και η μετατόπισή της νοτιότερα, πίσω από το γραμμικό πάρκο, το οποίο θα προσφέρει προστασία από τον θόρυβο και τη ρύπανση στις γειτονικές συνοικίες.

Ενα κανάλι πλάτους 30μ. θα κατασκευαστεί στη θέση της Λ. Ποσειδώνος, το οποίο θα επαναφέρει το στοιχείο της θάλασσας στο παλιό του ίχνος σε σχέση με την πόλη, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά και στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση των περιοχών Μοσχάτου και Καλλιθέας.

Παράλληλα, ανισόπεδοι κόμβοι πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη σύνδεση της πόλης με το μητροπολιτικό πάρκο και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με προμελέτη του 2001, ο προϋπολογισμός του έργου είχε εκτιμηθεί σε περίπου 54 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και απρόβλεπτα γενικά έξοδα).

Σήμερα υπολογίζεται πως το κόστος θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Το έργο-πνοή για το Λεκανοπέδιο και ειδικότερα για τα νότια και τα δυτικά προάστια, θα ενοποιήσει την τεράστια έκταση εμβαδού 800 στρεμμάτων και μήκους 2,5 χλμ., η οποία απλώνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά μέχρι τον Φλοίσβο.

Ο σχεδιασμός του έργου, που μελετήθηκε από έντεκα γραφεία με την επωνυμία Φάληρο21 ή 21ος αιώνας, έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός αστικού θαλάσσιου μετώπου, μέσω της ολοκληρωμένης σύνδεσης του οικιστικού ιστού με την παραλιακή ζώνη, η οποία σήμερα επιτυγχάνεται μόνο μέσω της Εσπλανάδας, της «πλατιάς οδού» παραπλεύρως της Λεωφόρου Συγγρού. Μία σύνδεση που παραμένει ανενεργός όσο δεν ολοκληρώνεται το έργο του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στο πρώην «Τάε Κβον Ντο», δεν υλοποιείται η σχεδιαζόμενη ανάπλαση στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου.

Οικολογικό πάρκο για περίπατο και άθληση

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τη δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου, στη ζώνη μεταξύ Ιλισού και Κηφισού, η οποία παρέμεινε αδιαμόρφωτη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη μελέτη προώθησαν τα τελευταία χρόνια τα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», αλλά από τα τέλη Αυγούστου είχε «παγώσει» η διαδικασία χρηματοδότησης της ανάπλασης του χώρου, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, έπειτα από σχετικό αίτημα της Εταιρείας (Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.).

Βάσει της μελέτης θα δημιουργηθούν ένας υγροβιότοπος και ένα Οικολογικό Πάρκο μεσογειακού χαρακτήρα, το οποίο χωρίζεται σε πέντε ζώνες χρήσεων: το Μέτωπο Αμμουδιάς (παραλιακή αμμώδης ζώνη σε συνέχεια της υφιστάμενης στη ζώνη του Beach volley και του ανοιχτού αμφιθεάτρου), το Πάρκο Υγροβιότοπου με τον πυρήνα του, το Πάρκο Ηπιων Δραστηριοτήτων Νερού, το Πάρκο Αθλησης και Ψυχαγωγίας και το Γραμμικό Πάρκο. Το Οικολογικό Πάρκο θα δημιουργηθεί σε μία επιφάνεια 260 στρ., στην έκταση μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και του Κηφισού, και θα διαθέτει ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στα δυτικά, ένα ρυάκι κυμαινόμενης ροής θα το διασχίζει, το οποίο πριν εκβάλλει στη θάλασσα θα σχηματίζει μια ενδιάμεση ζώνη, μια μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό που θα αποτελέσει τον πυρήνα του υγροβιοτόπου. Στα ανατολικά, στο Πάρκο Νερού, θα δημιουργηθούν χώροι άσκησης και αναψυχής που θα περιλαμβάνουν ένα Γυμναστήριο, μία μεγάλη, ηλιακά θερμαινόμενη, πισίνα με δυνατότητα σχεδόν 12μηνης λειτουργίας, ένα συγκρότημα διακοσμητικών λιμνών, με χώρο εστίασης και έναν σύγχρονο παιδότοπο. Τέλος, το Κανάλι Κωπηλασίας θα δημιουργηθεί με σχεδίες τοποθετημένες στο χείλος της παραθαλάσσιας ζώνης. Θεματικές παιδικές χαρές προβλέπονται σε επιλεγμένα σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου