Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Δήμος Μοσχάτου: Πράσινη ζωή στην πόλη

Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης και βελτίωσης πρασίνου παρόχθιας ζώνης Ιλισού και πεζοδρόμου οδού Θεσσαλονίκης.

Η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση και βελτίωση του πρασίνου της παρόχθιας ζώνης Ιλισού και του πεζοδρόμου της οδού Θεσσαλονίκης επιμερίζεται σε δύο επεμβάσεις.

Η πρώτη επέμβαση αφορά στην ανάπλαση του πεζοδρόμου της οδού Θεσσαλονίκης από τον Κηφισό ποταμό έως και το σταθμό ΗΣΑΠ. Εδώ κύριος στόχος στο σχεδιασμό είναι η ενεργητική χρήση του πρασίνου στη διαμόρφωση των χώρων, η ασφαλέστερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πεζών και των ΑΜΕΑ, ο περιορισμός της όχλησης από το πέρασμα των τρένων από την παρακείμενη στο έργο γραμμή του ΗΣΑΠ, η αύξηση των ευκαιριών για κοινωνική συναναστροφή και η ενθάρρυνση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Η συγκεκριμένη επέμβαση περιλαμβάνει δεντροφυτεύσεις, δημιουργία δευτερεύοντος δικτύου μονοπατιών, χώρων καθιστικών και παιδικού παιχνιδιού, καθώς και σημαντική ενίσχυση της θαμνώδους βλάστησης. Επίσης τοποθετούνται ξύλινα πετάσματα με αναρριχόμενα κατ’ εναλλαγή με πυκνή βλάστηση κατά μήκος των γραμμών του τρένου, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη οπτική και ηχητική όχληση για τους κατοίκους. Μπροστά από εγκαταλειμμένα κτίρια και κατά μήκος του πεζοδρόμου, τοποθετούνται μεταλλικά πετάσματα.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, η βελτίωση των συνθηκών της συγκεκριμένης γειτονιάς και η μετατροπή του σε ένα μικρό πάρκο κατά μήκος των γραμμών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τους χώρους. Στην προσπάθεια αυτή η υφιστάμενη βλάστηση αξιοποιείται στο μέγιστο, αναδεικνύεται και ενισχύεται με συμπληρωματικές φυτεύσεις.

H οδός Θεσσαλονίκης όπως είναι τώρα

Πρόταση για την οδό Θεσσαλονίκης


Η δεύτερη επέμβαση αφορά στην ανάπλαση του ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του Ιλισού ποταμού του Δήμου Μοσχάτου, η οποία έχει ως στόχο αφενός τη δημιουργία και ανάδειξη πράσινων χώρων, αφετέρου την αποκατάσταση της φυσικής σύνδεσης με το ποτάμι, το οποίο είναι καταβυθισμένο.

Στη λογική αυτή σχεδιάζονται χώροι σαν αποβάθρες, όπου δημιουργούνται μικρά ξύλινα κιόσκια με ξύλινα καθιστικά τα οποία πλαισιώνονται από πυκνή βλάστηση, ενώ το πράσινο ενισχύεται σημαντικά με δεντροφυτεύσεις και θαμνοσυνθέσεις σε όλο το μήκος της περιοχής επέμβασης. Κατά μήκος της κοίτης αναπτύσσεται μεταλλικό κάγκελο για περισσότερη ασφάλεια, αλλάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη σχέση του χώρου με τον επισκέπτη.

Σημειακά ενισχύεται η δεντροφύτευση, δημιουργούνται ξύλινα καθιστικά εντός των χώρων και προστίθενται στοιχεία ενδιαφέροντος με στόχο να ενθαρρύνεται η ενεργητική συμμετοχή του κόσμου στο πράσινο και να αναδειχθεί ο χώρος τουλάχιστον εφάμιλλος της απέναντι όχθης που ανήκει στο Δήμο Καλλιθέας.

Η οδός Ιλισού όπως είναι τώρα

Πρόταση για την οδό Ιλισού

Και στις δύο περιπτώσεις οι χώροι μαλακού τοπίου δημιουργούνται από πατημένο χώμα, επεξεργασμένο, σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Η υφιστάμενη βλάστηση διατηρείται και συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό των χώρων.

Επιδίωξη μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τους χώρους πρασίνου, μεταμορφώνοντας τους σε μικρά πάρκα, σε χώρους χρήσης συναναστροφής, αναψυχής, αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει ο Δήμος μας στο πλαίσιο ενός πράσινου σχεδιασμού, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των πολιτών.


(πηγή: Δήμος Μοσχάτου)

19 σχόλια:

  1. ΑΡΓΗΣΑΤΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΟΙ
    ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΗΜΟΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΙΑ
    ΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poly wraia h idea opou parko na to tsimentonoume.......estw kai ena komati tou....(stin prwth photo anaferomai,to exw dei o idios kai to yfos einai eirwniko!!!)kai vevaia ithele arxiektonikh meleth gia na mas to poun auto......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είστε φανατικά ψευτο-στρατιωτάκια του Ντερέκα…. Αντιπολιτευτές της σειράς, ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε το έργο που έχει γίνει έως τώρα και μη συμπεριφέρεστε μηδενιστικά και επιπόλαια όπως ο αφέντης σας. Το έργο που βλέπετε είναι για το καλό του Μοσχάτου είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι!!! Η συκοφαντία και η μιζέρια σας θα φέρει στην τελευταία θέση που, ούτω σι άλλος, σας αξίζει….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμε 208

    Πόσο θα κοστίσουν στους δημότες οι δυο αυτές μελέτες και ποιο Αρχιτεκτονικό γραφείο τις έχει αναλάβει;
    Το τυρί μας το προβάλατε, πείτε μας τώρα και για την φάκα!

    Αν έχεις εμμονές και απωθημένα με τον Ντερέκα, αυτό δεν με αφορά, λύσε το πρόβλημά σου μόνος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανωνυμε 3:25,

    Όπως μπορείς να καταλάβεις, το πρόβλημα δεν είναι θέμα απωθημένων ή εμμονών με τον Ντερέκα. Για να έχεις είτε απωθημένα είτε εμμονές θα πρέπει τουλάχιστον να "βλέπεις" κάτι αξιοόλογο απέναντί σου. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς τους ανεγκέφαλους που γράφουν κατ' εντολή και χωρίς καμία σκέψη.
    Σε παρακαλώ, αφού είσαι τόσο καλά ενημερωμένος απάντησέ μου 1) ποιό είναι το αρχητεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τις μελέτες και 2) ποιο το τυρί και πιά η φάκα.
    Θα παρακαλούσα για απάντηση και όχι λοιπές αερολογίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατάλαβα!
    IQ ραδικιού, κατά τα άλλα ο Ντερέκας φταίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακαλώ θα ήθελα να ενημερωθώ ποιο είναι το κόστος αυτής της μελέτης καθώς και οι προμηθευτές που ανέλαβαν την κατασκευή.
    Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει μιλήσει για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ανάρτηση όλων των αποφάσεων,διαγωνισμών,αναθέσεων στο διαδίκτυο.
    Να ξεκαθαρίσω πως δεν βλέπω φαντάσματα και διαφθορά παντού και θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν και οι διαχειριστές ενός έργου από την άδική (αν είναι) διαπόμπευση.
    Παρακαλώ τον Δήμο Μοσχάτου να προχωρήσει στην άμεση δημοσιοποίηση όλων των προμηθευτών και των εργολάβων που έχουν αναλάβει κάποιο έργο ή προμήθεια.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ayth h alazoneia tha faei kapoious 'sigourous'
    perasan oi epoxes pou ola ginontousan katw apo to trapezi theloume diafaneia pantou
    kai to poios tha bgei teleutaios tha to deiksei o laos oxi esu me ta eufuhmata pou skarfizesai
    rikse ligo ton amane kai kalo tha htan na prosexeis tous xarakthrismous ektos an kai esu den exeis kathrefth alla foras mono foustes.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απλέ πολίτη,

    Σωστά γράφεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ανάρτηση όλων των αποφάσεων,διαγωνισμών,αναθέσεων στο διαδίκτυο. Μέχρι να υλοποιηθεί όμως κάτι τέτοιο, που όπως καταλαβαίνεις, δεν γίνεται από την μία μέρα στην αλλη, θα μπορούσες να ζητήσεις από τον Δήμο που ζεις, να σου παρέχει όσες πληροφορίες θέλεις για οποιοδήποτε έργο ή οποιαδήποτε απόφαση και ανάθεση σε ενδιαφέρει!!!
    Μην ξεχνάμε και τα διακιώματά μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαν απλός πολίτης που είμαι δεν έχω ούτε τα χρονικά περιθώρια να περνάω από τον Δήμο να ενημερώνομαι ούτε θεωρώ πως θα τύχω της καλύτερης εξυπηρέτησης.
    Εξάλλου ο νομοθέτης αυτό φαντάζομαι θέλει να επιτύχει,να ενημερώνεται ο κόσμος από το σπίτι του.
    Ελπίζω και ο δικός μας δήμος να μην αργήσει πολύ να υλοποιήσει τους νόμους του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η λέξη "ΕΙΔΙΚΗ" που προτάσσεται της Αρχιτεκτονικής μελέτης, είναι πολύ πονηρή και θέλει ψάξιμο.
    Πρόκειται για μελέτη και όχι κατασκευή, δηλ πρόκειται για ένα απλό σχέδιο και ίσως μια μακέτα.
    Πόσα θα στοιχίσει στους δημότες; και γιατί είναι "ειδική"; Σε ποιο αρχιτεκτονικό γραφείο ανατέθηκε και με ποιον διαγωνισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όταν θέλεις να «φωτογραφήσεις» αυτόν που θα εκτελέσει το έργο, τίποτα πιο εύκολο, από το να ονομάσεις τη μελέτη «ειδική», «βιοκλιματική» ή όποια άλλη παπάρα θέλεις προκειμένου το έργο να το πάρει ο «εκλεκτός». Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή απ’ όλους τους δημάρχους και ιδιαίτερα τους νομάρχες. Και μετά… ζήτω το τσιμέντο που έχει και τη μεγάλη κονόμα για τους εργολάβους. Για ψάξτε λίγο τα «μεγάλα» έργα τόσο στο Μοσχάτο όσο και στον Ταύρο και θα γελάσετε πολύ. Δυστυχώς το παιχνίδι είναι στημένο. Τουλάχιστον ας γίνει, γιατί από ωραία σχέδια και μεγάλα λόγια χορτάσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά εδώ απέκρυψαν ολόκληρη ακυρωτική απόφαση του υπουργού από το δημοτικό συμβούλιο για το πνευματικό κέντρο και προχώρησαν σε απευθείας ανάθεση σε άλλο εργολάβο και εσείς ρωτάτε ποιό είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο και ποιό θα είναι το κόστος του έργου?Μας δουλεύετε?Ξεχάσατε τα καίρια ερωτήματα για το πνευματικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για μένα σημασία έχει ότι διαμορφώνουν 2 ήδη "πράσινες" περιοχές που με λίγο συμπλήρωμα θα ήταν τέλειες και σπαταλούν τα προγράμματα χωρίς να προσθέσουν στο Μοσχάτο ούτε πράσινο τετραγωνικό.
    Γοατί δεν προχωρήσαν βόρεια στην οδό Θεσσαλονίκης και να συνεχίσουν το υφιστάμενο πάρκο και εκεί που δεν υπάρχει τίποτα?
    Γιατί δεν πρασινίσαν τον παρακηφίσιο δρόμο?
    Και ακόμα πιο περίεργο είναι ότι πάλι δεν ακούμε λέξη από αριστερο-οικολογικές ομάδες που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν χαλάσει τον κόσμο (τσιμέντο το πράσινο, κάγκελα κλπ)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σωστος ο απο πανω φιλος!
    Αλλα ρε λαμογια ποια ειδικη μελετη κ παπαριες μας φλωμωνετε προεκλογικα κατι ξυλινα ΄παραπετασματα κ δυο συσταδες θαμνους βλεπω εγω που μπορουν να γινουν μεσα σε μιση μερα!
    Ρε πατε καλα ρε κομματοσκυλα ξεφτιλισμενοι,παλι κονομα ειναι στη μεση,θα πληρωσουμε 2 ξυλινα παραπετασματα χρυσαφι για αλλη μια φορα
    Ουστ ρεντικολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΑ ΝΟΜΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΝ ΒΡΗΣΚΟΝΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΗΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Ανώνυμε 958
    Με το σκεπτικό σου ενοχοποιείς τους πάντες μόνο και μόνο για την νόμιμη αμοιβή τους και συγχρόνως ρίχνεις ένα πέπλο πάνω στα παράνομα.
    Δεν συμφωνώ! Τα νόμιμα είναι μέσα στους όρους του παιχνιδιού.
    Τα παράνομα ψάχνουμε και για τα παράνομα πρέπει να τους καταγγέλλουμε και να τους υποχρεώνουμε σε εξονυχιστικούς ελέγχους.
    Ωρίμασαν οι συνθήκες για να αρχίσουν οι τιμωρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. paidia ta pagkakia ta eidate sto neo pezodromo,pali diakosmitika opos sthn platia dimarxiou oxi gia na kathete o kosmos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή