Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Παραλιακή: Τα 40 χιλιόμετρα των σκανδάλων

Άρθρο της εφημερίδας "Η Αυγή".

Σε άρθρο της, η εφημερίδα "Αυγή" καυτηριάζει την παραλιακή λωρίδα της Αττικής, ονομάζοντας την "τα 40 χιλιόμετρα των σκανδάλων". Απομονώσαμε το κομμάτι που αφορά την παραλία του Μοσχάτου και των γειτονικών μας Δήμων και το παρουσιάζουμε:

Ιππόδρομος - Φαληρικό Δέλτα

Ολόκληρος ο όρμος του Φαλήρου αποτελεί ένα αστικό παράδοξο. Ενώ βρίσκεται σε ένα από τα πλέον προνομιούχα σημεία του νομού Αττικής, εκεί όπου η πόλη συναντά τη θάλασσα, είναι μια περιοχή χωρίς ταυτότητα, ένα πεδίο μάχης μεταξύ εργολάβων, εταιρειών real estate και επιχειρηματιών, που επιδιώκουν την οικονομική εκμετάλλευση της. Στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, η περιοχή επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει ορισμένες εγκαταστάσεις, των οποίων η μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση ακόμα και σήμερα αποτελεί δείγμα «ασκήσεων επί χάρτου».

* Το διάταγμα του 2003 προέβλεπε ολοκλήρωση των παρεμβάσεων μετά τους Αγώνες, με σπουδαιότερο το αντιπλημμυρικό κανάλι στη θέση της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος, για να μην πλημμυρίζει η περιοχή. Με νόμο του 2005 τα σχέδια είχαν εγκαταλειφθεί, η παρούσα κυβέρνηση τα επανέφερε, όμως μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει υλοποιηθεί.

* Τα 243 στρέμματα του παλιού Ιπποδρόμου επρόκειτο να εκχωρηθούν για εμπορική αξιοποίηση μαζί με τον παράκτιο χώρο, αλλά η υπόθεση πάγωσε μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων. Σήμερα, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει να κατασκευάσει τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη νέα Λυρική Σκηνή, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πάρκου 170 στρεμμάτων, έργο που θα ολοκληρωθεί το 2015. Οι σοβαρές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί αφορούν τον κατακερματισμό του θαλάσσιου μετώπου, αλλά και τη σύμβαση με το Ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο έχει επίσημη έδρα τις Βερμούδες, τον παράδεισο off shore εταιρειών.

* Το παραλιακό κομμάτι-φιλέτο 349 στρεμμάτων του Μπιτς Βόλεϊ έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη για τη διενέργεια συναυλιών. Τα έσοδα για το δημόσιο είναι μηδενικά. Στο συρτάρι παραμένει η μελέτη για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και άθλησης.

* Το λεγόμενο «οικολογικό πάρκο Μοσχάτου», 250 στρεμμάτων, βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά. Η περιοχή είναι ένα συνονθύλευμα από μπάζα και σκουπίδια.

* Η ναυταθλητική μαρίνα σώθηκε από τα νύχια των ιδιωτικών συμφερόντων μετά από κινητοποιήσεις των δημοτών Καλλιθέας.

* Για το συνεδριακό κέντρο στο πρώην γήπεδο Tae Kwon Do έχουν ακυρωθεί ήδη δύο διαγωνισμοί και εκκρεμεί νέος. Ενδιαφέρον για το έργο έχει δείξει ο όμιλος Μπόμπολα, η κρατική Helexpo και η γαλλική GL, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι.

Το υπόλοιπο άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

2 σχόλια:

  1. POU NA MA8OUN TI EXEI GINEI KAI ME TO POLITISTIKO...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτείνω στους δημότες του Μοσχάτου και του Ταύρου να απαιτήσουν από τους υποψηφίους να δεσμευτούν δημόσια ότι μετά τις εκλογές όποιος βγει επόμενος δήμαρχος (με την συμπαράσταση όλων των άλλων) θα ανοίξει, θα εξετάσει σε βάθος και θα ρίξει άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις, ώστε στην περίπτωση συκοφαντίας ή κακόβουλης καταγγελίας να αποκατασταθούν οι πρώην δήμαρχοι Παπαντώνης και Σούτος, σε περίπτωση όμως που θα προκύψουν σημάδια διαφθοράς να οδηγηθούν οι υποθέσεις στον εισαγγελέα για οριστική απόδοση ευθυνών (αν υπάρξουν).
    Προτείνω να μην ψηφιστούν οι υποψήφιοι που δεν θα δεσμευτούν ρητά σε αυτή την κατεύθυνση.
    Αν δεν βάλουμε τέτοιες δεσμεύσεις και ψηφίσουμε τον δικό μας γιατί ...έτσι μας αρέσει τότε ...καλά παθαίνουμε και ας μην παραπονούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή