Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Αυτός είναι ο Δήμος Ταύρου

Το Μοσχάτο Live! σήμερα σας παρουσιάζει τον Δήμο Ταύρου, ο οποίος συνενώνεται με τον Δήμο Μοσχάτου για να σχηματιστεί ένας νέος Δήμος. Διαβάστε ορισμένα στοιχεία για τον Ταύρο:

Ο Ταύρος είναι δήμος της Νομαρχίας Αθηνών από το 1943 από κοινότητα με το όνομα "Νέα Σφαγεία" που είχε αποσπαστεί από το Δήμο Αθήνας το 1934.

Βασικά Χαρακτηριστικά

Βόρεια συνορεύει με την Αθήνα, ανατολικά με την Καλλιθέα, νότια με το Μοσχάτο και δυτικά με τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 26.803 κατοίκους. Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α, η έκταση του Δήμου ανέρχεται σε 2.125,00 στρέμματα και ο πληθυσμός σε 14.963 άτομα. Ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής του Ταύρου είναι 17778. Είναι γνωστός και από την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα του Φωστήρα.

Διοίκηση

Το κέντρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημαρχείο) βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς & Επταλόφου. Το 1974 Δήμαρχος Ταύρου εξελέγη ο Ιωάννης Χονδρογιάννης, προερχόμενος από την ΕΚ. Το 1978 εξελέγη ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, προερχόμενος από το ΚΚΕ, ο οποίος επανεξελέγη τα έτη 1982, 1986, 1990 (συνεργασία ΚΚΕ - ΠΑΣΟΚ) και 1994. Το έτος 1998 Δήμαρχος εξελέγη ο Δημήτριος Σούτος, προερχόμενος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος επανεξελέγη το 2002 και το 2006.

Ονομασία

Η παλιά ονομασία του Ταύρου ήταν Νέα Σφαγεία, ωστόσο μετονομάστηκε το 1972. Ο μύθος θέλει έναν ταύρο που ξέφυγε από τα παλαιά σφαγεία να τρέχει και να σταματά σε μια πλατεία όπου σκάβοντας στο χώμα βρίσκει μια θαμμένη εκκλησία και συγκεκριμένα την τοιχογραφία του Αγίου Ιωάννη (στην Οδό Ταύρου). Σε εκείνη την πλατεία δημιουργήθηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη οπου υπάρχει και σήμερα και το μικρό εκκλησάκι, και από τότε η περιοχή ονομάζεται Ταύρος. Η ιστορία αυτή έχει τις ρίζες της στην παράδοση και δεν μπορεί ούτε και έχει αποδειχθεί.

Μία άλλη εκδοχή θέλει να ονομάζεται η πόλις επειδή οι πρόσφυγες οι οποίοι την κατοίκησαν το 1922 προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της οροσειράς του Ταύρου και τις πόλεις Αττάλεια, Αλλάγια κ.λπ.

(Πηγή: el.wikipedia.org)

16 σχόλια:

  1. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ αυτή η συνένωση με αυτον τον δήμο.
    Είναι τελείως "ασύμβατος" με την νοοτροπία, τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά του Μοσχάτου. Δεν είανι προς το συμφέρον του, θα υποβαθμιστεί το Μοσχάτο.
    Οι μόνες "συμβατές¨ περιοχές που μας ταιριάζουν για συνένωση είναι οι Τζιτζιφιές και το Νέο Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την εποχή που το Μοσχάτο πλημμύριζε από τις βροχές -ήμουν παιδί-είχα σχηματίσει την εντύπωση πως το Μοσχάτο ήταν μια -κατά βάση- λαϊκή γειτονιά. Και αυτή η εντύπωση παρέμεινε μέχρι πρόσφατα. Πάντα η πόλη ψήφιζε κεντροαριστερά, δηλώνοντας πως η κοινωνική της βάση, αν δεν ήταν εργατική, ήταν κυρίως μικροαστική.
    Ο Ταύρος βέβαια με έντονο το μικρασιατικό στοιχείο ήταν πάντα ένας -κατά βάση- εργατικός Δήμος, πράγμα που δηλώνεται και από τα εκλογικά του αποτελέσματα, αφού η αριστερά παραμένει πάντα ιδιάιτερα δυνατή.
    Αναρωτιέμαι όμως αγαπητέ φίλε,
    πότε το Μοσχάτο μετατράπηκε σε Εκάλη ή Ψυχικό;
    Πότε η πόλη έγινε τόσο μεγάλη και σπουδαία ώστε να "ελπίζεις να μη συνενωθεί ποτέ" με έναν τέτοιο(!) Δήμο.
    Σε διαβεβαιώ πάντως πως οι ταυριώτες δεν έχουν ούτε μεγάλα δόντια ή νύχια, δεν φορούν προβιές, ούτε σκαρφαλώνουν στα δέντρα.
    Αντιθέτως η πόλη διατηρεί τα γοητευτικά χαρακτηριστικά της γειτονιάς, που τόσο μας λείπουν πλέον, με έντονα και ορατά σε όποιον μπορεί να δει, τα σημάδια της ανάπτυξης και της αλλαγής.
    Μη φοβάστε φίλοι.
    Δε ενώνεστε με ιθαγενείς.
    Κρατήστε τα καθρεφτάκια και τις χάντρες στις τσέπες σας, οι απολίτιστοι έχουν αλλάξει επίπεδο.
    Κρίμα...

    Ένας ιθαγενής που φοβάται, φοβάται πολύ τους πολιτισμένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
    ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΛΕΜΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ
    ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ
    ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ Ο ΤΑΥΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ
    ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΟΥΚΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΑΝΟΥΚΛΑ
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΣΕ Ο ΤΑΥΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ
    ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΦΩΝΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ
    ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ν ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΕΣΑΣ?
    ΜΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΗΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ..!!!!
    ΣΕΒΑΣΤΗΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. MIA XΑΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΦΙΛΟΙ ΤΑΥΡΙΩΤΕΣ.
    ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩΙΣΜΟΥ.
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ 2 ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΗΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tauros kai Mosxato 8a ta kanoume anw-katw!!!!!
    Oloi mazi gia thn allagh!!!!!
    Ntereka mazi sou akomh ki oi ex8roi sou!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ ΑΣΥΜΒΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΑΚΟΜΑ Ο ΔΗΜΟΤΗΣΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΡΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ ΟΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ταύρο.
    Εκεί, στα προσφυγικά της οδού Κλαζομενών έζησα μέχρι τα 30 μου, μαζί με τους ατταλειώτες όπως τους αποκαλούσαν (πρόσφυγες από την Αττάλεια), άνθρωποι με ελαττώματα αλλά και μεγαλείο ψυχής που χάραξε ιστορίες και μνήμες στο μυαλό μου να με συνοδεύουν όσο ζώ.
    Η σε όλο το μεγαλείο της. Μπορώ να διηγούμαι ατελείωτες ιστορίες, ομόνοιας, αδελφοσύνης, συμπόνιας, ομοψυχίας που έζησα με αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν είναι του παρόντος.
    Δηλώνω περήφανος για τα χρόνια που έζησα στον Ταύρο (ακόμα επισκέπτομαι φίλους και πλατείες εκεί, ακόμα πηγαίνω στο ίδιο κουρείο εκεί στον Ταύρο).
    Όταν απόκτησα δικό μου σπίτι, το 2005, επέλεξα τον δήμο Μοσχάτου σαν τόπο κατοικίας, κυρίως λόγο του ότι και η εργασία μου είναι στο Μοσχάτο επί της συμβολής οδού Πειραιώς και Κηφισού, αλλά και γιατί μου άρεσε το περιβάλλον και τα χαμηλά κτίρια (μπορείς ακόμα να βλέπεις ουρανό), η οργάνωση του δήμου και οι δυνατότητες που υπάρχουν (μεγάλο μείων σε όλα αυτά η μη αξιοποίηση της παραλίας επί τόσα χρόνια).
    Εξίσου μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν και στον Ταύρο και αν μη τι άλλο οι Ταυριώτες έχουν αποδείξει πως είναι αγωνιστές με την διεκδίκηση και κατάκτηση του χώρου των παλαιών σφαγείων και μετατροπή του σε πλατεία - πάρκο.
    Πιστέψτε με όταν λέω πως δεν διαφέρουν οι 2 δήμοι σε πολλά και πως μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλο για το κοινό καλό όλων μας.
    Και οι 2 δήμοι έχουν υποβαθμισμένες περιοχές που θέλουν πολύ δουλειά και οι 2 δήμοι έχουν να προσφέρουν γνώση και στήριξη ο ένας στον άλλο.
    Αρκεί να υπάρχει θέληση και σεβασμός και από τις 2 πλευρές.

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι μόνες "συμβατές¨ περιοχές που μας ταιριάζουν για συνένωση είναι οι Τζιτζιφιές και το Νέο Φάληρο.
    Σα να λέμε ...φούστα - μπλούζα;
    Αει ρε μπάζο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Ταύρος έχει και τον ιστορικό Φωστήρα, τον "Φονέα των Γιγάντων". Είναι τιμή για το Μοσχάτο που θα συμπεριλάβει αυτό τον ποδοσφαιρικό θρύλο στα όριά του...
    Που είσαι μεγάλε Παναγιώτη Βακαλόπουλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΕΝΩ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ.
    Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ.
    ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΒΟΗ ΚΑΙ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ
    ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ
    ΙΣΩΣ ΔΟΥΜΕ ΦΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι τελείως "ασύμβατος" με την νοοτροπία, τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά του Μοσχάτου.

    Τι λες ρε μεγαλε ! χα χα εχουμε ξεφυγει τελειως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ ανώνυμε,
    Είναι λογικό να θέλεις να υπερασπιστείς το Μοσχάτο ΣΟΥ,αλλά επειδή ο μικρόκοσμος σου φτάνει μέχρι την Πειραιώς και την πολύ καθαρή παραλία σου, θέλω να σε πληροφορήσω για μερικά γεγονότα που συμβαίνουν στο Δήμο των Απολίτιστων. ΟΙ συγκρίσεις αναπόφευκτ
    ες...
    1. Στο Δήμο Ταύρου λειτουργούσαν τα Σφαγεία που προμήθευαν τσι - τσι όλη την Αθήνα, μάλλον όμως όχι και την οικογένεια σου, γιατί τότε ελάχιστοι ζούσαν στην περιοχή σου, αφού ήταν μόνο χωράφια,ενώ η Πειραιώς ήταν γεμάτη μπουζουκάδικα, όπου ξόδευαν τα λεφτά τους οι Απολίτιστοι μεγαλοχασαπάδες.
    2. Στον Ταύρο, δεν χρειαζόμαστε βάρκες όταν βρέχει γιατί έχουμε πλήρες δίκτυο αποχέτευσης.
    3. Το πράσινο του Ταύρου σαφώς και δεν συγκρίνεται με του Μοσχάτου, αφού θεωρείται από το πυκνότερο όσον αφορά σε σύγκριση με την έκτασή του.Ελα μια βόλτα στο Στρατιωτικό Πάρκο και δείξε μας το αντίστοιχο του Μοσχάτου. Η σύγκριση θα είναι άδικη για εσάς.
    4. Εμείς οι Απολίτιστοι έχουμε 5 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όπου τα παιδάκια δεν πληρώνουν μία δραχμή (και όχι ΕΥΡΩ).
    5. Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος στέλνει ΔΩΡΕΑΝ διακοπές περίπου 140 παιδάκια. Ποιό είναι το αντίστοιχο πρόγραμμά σας?
    6. Εμείς οι Απολίτιστοι έχουμε ποσοστό επιτυχίας των παιδιών μας σε ΤΕΙ - ΑΕΙ, 63-73% κάθε χρόνο. Εσείς οι Αναβαθμισμένοι, τί ποσοστό έχετε?
    Θα μπορούσα να σου γράψω σελίδες ολόκληρες για τον Ταύρο και την Ιστορία του, θα αρκεστώ όμως μόνο σε αυτά τα λίγα. Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει άν θα αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Ο Ταύρος ήταν και θα είναι μια μεγάλη οικογένεια και θα ήταν τιμή σας να συμπεριληφθείτε σε αυτήν. Για να μην χάσετε την ανθρωπιά σας. Για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε για το καλό όλων μας.
    Εύχομαι ο καινούργιος δήμαρχος να μπορέσει να κάνει τα μισά από όσα έκαναν οι προηγούμενοι δήμαρχοι του Ταύρου. Γιατί τότε, και εσείς οι Αναβαθμισμένοι θα μπορέσετε να δείτε τη διαφορά στη ζωή σας.
    Α... εγώ δεν είμαι Ανώνυμος... Λέγομαι ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ, είμαι και εγώ και οι γονείς μου ΓΕΝΝΗΜΑ - ΘΡΕΜΜΑ του Ταύρου και πολύ περήφανος γι αυτό... Εσύ?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απάντησh στον: Ανωνυμος 2 Μαΐου 2010 10:45 μ.μ.-

    ΤΟ πρόβλημα "συμβατότητας" που αντιμετωπίζει ο ανώνυμος μάλλον οφείλεται στο οτι ποτέ του δε κατάφερε να εκμεταλλευτεί σωστά τους εργάτες του Ταυρου ή του Μοσχάτου και να αποκτήσει έτσι και αυτός μια lux τρύπα στις Τζιτζιφιές ή το Νέο Φάληρο.
    Αν θες να πεις κάτι για τη γειτονιά σου φίλε μου ξεφτίλη να απσαφηνήσεις πρώτα μέσα σου σε ποια κοινωνική τάξη ανήκεις και αν οι προσδοκίες σου μοιάζουν με αυτές της πλειοψηφίας των δημοτών.
    Μη στεναχωριέσαι πάντως γιατί ο κόσμος ξυπνάει σιγά σιγά και είτε μένει στο Ταύρο είτε στο Αιγάλεω δεν ανέχεται άλλο να ανοίγει η ψαλίδα της κοινωνικής ανισότητας. Οι αγώνες που γίνονται, αν έχεις καταλάβει τίποτα τόσο καιρό γίνονται ακριβώς για να υπάρχει ισότητα μεταξύ των τάξεων(ή των δήμων) και όχι γιατί κάποιοι θέλουν να γίνουν χαλίφιδες στη θέση του χαλίφη.
    Τσάμπα ήλπιζες τόσα χρόνια ανώνυμε. Λάθος κ**ο σου είπαν να γλύφεις και τώρα τι θα κάνεις που πρέπει να αρχίσεις απο την αρχή.. Κάνε μου τη χάρη να αποσυρθείς στον καναπέ σου(και όχι στο blog) και να κλαψουρισεις με την ησυχία σου που δεν θα λες τελικά στους φίλους σου οτι μένεις στις τζιτζιφιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΥΡΟ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΕΚΕΙ.ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΦΩΣΤΗΡΑ. ΛΕΙΠΩ 29 ΧΡΟΝΙΑ!ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΗΓΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΕΙΝΟΝΙΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑΥΡΟΣ.....ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς τον τύπο που αναφέρει περί "ασυμβατότητας" του Δ. Ταύρου με τον Δ. Μοσχάτου.
    Φυσικά αγαπητέ και είναι ασύμβατοι οι 2 δήμοι, αλλά είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε.
    Ο Ταύρος δεν έχει καμία σχέση με το Μοσχάτο. Ο Ταύρος έχει μεγάλη ιστορία, ενώ το Μοσχάτο... θύμησέ μου τι έχει...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ....ΤΑΥΡΟΣ FOR EVER...

    ΑπάντησηΔιαγραφή