Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Το ψήφισμα του ΤΟΣΥΝ για τον Καλλικράτη

Την Τρίτη, 4 Μαΐου, συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μοσχάτου (ΤΟΣΥΝ). Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης ήταν και η διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης". Για το θέμα αυτό το ΤΟΣΥΝ εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Το προσχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο κομμάτι των νέων, θεωρούμε ως θετικό γεγονός την θέσπιση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε νέους ηλικίας 18 ετών.

Από την άλλη μεριά, διαπιστώνουμε σημαντικές ελλείψεις όσoν αφορά το κομμάτι των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.
Στο προσχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν γίνεται καμία ιδιαίτερη αναφορά ή έστω υποσημείωση για περαιτέρω διάλογο, στα Τοπικά Συμβούλια Νέων.

Θεωρούμε πως μια τόσο μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που αλλάζει συθέμελα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδας θα έπρεπε να περιλαμβάνει σαφές πλαίσιο για την λειτουργία του αυτοδιοικητικού οργάνου των νέων, που είναι τα ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι για πολλούς από εμάς ο θεσμός μέσα από τον οποίο εκφράζουμε τις ανησυχίες μας, τους φόβους μας, τις προτάσεις μας, την ελπίδα μας και παράλληλα αυτή η έκφραση έχει θεσμικό χαρακτήρα. Ωστόσο αυτός ο θεσμός, με τον τρόπο που είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένος, στην εξέλιξη του διατρέχει κίνδυνο συρρίκνωσης κοινωνικής και θεσμικής.

Στα πλαίσια του διαλόγου για το προσχέδιο του Καλλικράτη και της διαβούλευσης που έχει ανοίξει η Γ.Γ. Νέας Γενιάς για την αναβάθμιση των ΤΟΣΥΝ, προτείνουμε τα εξής:

  • Σαφής αναφορά στην ύπαρξη, την λειτουργία και την ενίσχυση του θεσμού των ΤΟ.ΣΥ.Ν. εντός της διοικητικής μεταρρύθμισης.
  • Θέσπιση Συμβουλίων Νέων παράλληλα με την λειτουργία των νέων οργάνων και συμβουλίων που προτείνει το σχέδιο «Καλλικράτης». Συγκεκριμένα Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, Τοπικό Συμβούλιο Νέων και Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων.
    Διατήρηση του τοπικού χαρακτήρα των ΤΟ.ΣΥ.Ν., σε αντιστοιχία με τα Συμβούλια της Τοπικής Κοινότητας που πρόκειται να δημιουργηθούν.
  • Άνοιγμα των μητρώων νέων. Δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους νέους και τις νέες, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες που «αλλοιώνουν» το εκλογικό σώμα.
    Δικαίωμα λόγου και ψήφου του Πρόεδρου του Συμβουλίου Νέων στο αντίστοιχο Δημοτικό, Τοπικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Οικονομική αυτοτέλεια των Συμβουλίων Νέων. Η μη οικονομική αυτοτέλεια των Συμβουλίων Νέων είναι ένα διαπιστωμένο πρόβλημα το οποίο έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στη λειτουργία τους. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πόρους για την χρηματοδότηση των νέων. Χρηματοδότηση που σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Γ.Γ. Νέας Γενιάς και του Ινστιτούτου Νεολαίας θα μπορέσει να ανεβάσει σε επίπεδο δράσεων, πάσης φύσεως, τον θεσμό.

Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είναι μια πραγματική τομή κι επανάσταση στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της χώρας μας.

Η σαφής αναφορά στον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. εντός αυτής της μεταρρύθμισης κι η έμπρακτη προσπάθεια βελτίωσης και ανάδειξής τους θα είναι η καθοριστική πινελιά που θα δώσει το όραμα, την ελπίδα και το κίνητρο στην νέα γενιά να συμμετάσχει ενεργά στην επόμενη μέρα της αυτοδιοίκησης.

Για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων,

ο Πρόεδρος
Απόστολος Σιώκας

1 σχόλιο:

  1. Τουφεξίδης Χάρης7 Μαΐου 2010 στις 11:56 π.μ.

    Τα συγχαρητήρια μου στο ΤΟΣΥΝ για τις πραγματικά καιριες προτάσεις τους. Μην αφήσετε να σας υποβαθμίσουν (μιλάω για όλα τα ΤΟΣΥΝ), Γιατί αν φοβούνται κάτι οι κυβερνώντες ειναι την νεολαία.
    Θα ήθελα βέβαια και την γνώμη σας για τη συνένωση Μοσχάτου-Ταύρου. Αλλά όποια και νάναι μπράβο για την καθαρότητα των προτάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή