Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Μοσχάτο Live! και σχόλια

Από την αρχή της ύπαρξης αυτού του blog, του Μοσχάτο Live!, θέλαμε και ενθαρρύναμε οι αναγνώστες μας να επικοινωνούν μαζί μας. Ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των αναγνωστών με μας είναι και η περιοχή των σχολίων, κάτω από κάθε ανάρτηση. Ενώ είχαμε την επιλογή να φιλτράρουμε τα σχόλια που γίνονται, προτιμήσαμε, στα πλαίσια της Δήμοκρατίας και της Ελευθερίας του λόγου, να αφήσουμε ελεύθερα τα σχόλια των αναγνωστών, στους οποίους δείχνουμε εμπιστοσύνη για το επίπεδο που μπορούν να κρατήσουν.

Βλέπουμε τα σχόλια των αναγνωστών, επώνυμα ή ανώνυμα, σαν ένα προνόμιο που τους παρέχουμε μέσα στο blog.

Σε μια ανάρτηση, σχετικά με τον διορισμό του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου, Αντώνη Μπούτση (την οποία παρουσιάσαμε στα πλαίσια της ενημέρωσης και μόνο), δεχθήκαμε καταιγισμό σχολίων. Ο μεγάλος αριθμός σχολίων που δεχτήκαμε (κυρίως μετά τις 12 το βράδυ) δεν συμβάδιζε με τον αριθμό των επισκεπτών μας. Ήταν ολοφάνερο ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν γράψει πλήθος από αυτά τα σχόλια, πολλά από τα οποία είναι ειρωνικά, υβριστικά και απαξιωτικά. Ήταν εύκολο να βρούμε τι, πραγματικά, είχε γίνει.

Συγκεκριμένη ΙΡ, ένας υπολογιστής, δηλαδή, είχε γράψει δεκάδες, ανώνυμα, σχόλια. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι αυτή η ΙΡ ανήκε σε αυτόν που υπέγραψε σε δύο σχόλια ως Αντώνης Μπούτσης. Ο ίδιος, λοιπόν, χρήστης που υπέγραψε ως Αντώνης Μπούτσης, σε δεκάδες σχόλια στη συνέχεια παρουσίαζε τον εαυτό του ως άλλο πρόσωπο κάθε φορά, φτιάχνοντας ένα ψευδές κλίμα κοινής γνώμης, άφηνε συνεχή υπονοούμενα για συναδέλφους του, έφτασε στο σημείο να καθυβρίζει άλλους αναγνώστες, αλλοιώνοντας την πραγματική έκφραση των αναγνωστών. Υπάρχουν αδιαπραγμάτευτα πειστήρια γι' αυτά, αλλά σεβόμενοι το απόρρητο δεν πρόκειται να τα δημοσιεύσουμε αν δεν παραστεί ανάγκη. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι και άλλοι υπολογιστές είχαν γράψει 2 ή 3 σχόλια ο καθένας, εναντίον του κ. Μπούτση.

Θεωρήσαμε ότι το προνόμιο των σχολίων είχε παραβιαστεί με βάναυσο τρόπο.

Αποφασίσαμε για να προστατεύσουμε το blog, τους εκατοντάδες αναγνώστες του, αλλά και τον ίδιο τον κ. Μπούτση, ο οποίος είτε βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση και οργή είτε έπεσε θύμα πλαστογράφησης της υπογραφής του από άλλον χρήστη, να θέσουμε σε εφαρμογή το φίλτρο των σχολίων που μας παρέχει η Gmail. Ήταν η μόνη κίνηση που μπορούσε να γίνει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Αυτό όμως σαν μέτρο δεν μας αρέσει, δεν μας εκφράζει. Από αύριο το πρωί, θα ανοίξουμε πάλι τα σχόλια. Γι' αυτό έχει δημιουργηθεί το blog, για να φιλοξενεί γνώμες και απόψεις. Όχι όμως κατ' αυτόν τον τρόπο. Είναι στο χέρι όλων μας να διατηρηθεί το προνόμιο των σχολίων ανέπαφο.

Μοσχάτο Live!

4 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΛΙΒΕΡΟ, ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Diladi olo to brady egrafe monos tou paristanontas allous?

    Milame gia trela gelia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. me fobizei telika to proswpo auto... fainetai mexri pou einai ikanos na ftasei..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΓΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή