Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Τι φταίει για τα "λουκέτα" στο Μοσχάτο;

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η είδηση που κυριάρχησε ήταν το κλείσιμο της Ρούμελης, ενός από τα ιστορικότερα μαγαζιά του Μοσχάτου, για οικονομικούς λόγους

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το μαγαζί που έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα. Πολλά μαγαζιά τόσο στην κεντρική λεωφόρο του Μοσχάτου (Μακρυγιάννη), όσο και σε άλλους δρόμους της πόλης έχουν κλείσει και παραμένουν ξενοίκιαστα, ενώ πολλοί καταστηματάρχες ζουν με τον κίνδυνο ενός "λουκέτου", αφού δεν μπορούν να τα φέρουν πέρα.

Σίγουρα κάθε μαγαζί που κλείνει φέρει την δική του ιστορία και τα δικά του αίτια που το οδηγούν στο κλείσιμο, αίτια που τις περισσότερες φορές είναι πολλά και δρουν ως συνιστώσες στην τελική έκβαση.

Από εσάς, τους αναγνώστες μας, ζητάμε να επιλέξετε ποιο από τα παρακάτω αίτια είναι το, κατά την γνώμη σας, σημαντικότερο που οδηγεί τα μαγαζιά του Μοσχάτου να κλείσουν.

Πολλοί εστιάζουν στα δυσανάλογα για την περιοχή ενοίκια, ειδικά πάνω στην Μακρυγιάννη, που έχουν ως αποτελέσμα να επιβαρύνονται πάρα πολύ τα έξοδα των μαγαζιών. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι ένας άλλος παράγοντας, αφού αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει, πώς θα κινηθεί η αγορά;

Επίσης, οι καταστηματάρχες δηλώνουν αρκετές φορές δυσαρεστημένοι που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν το Μοσχάτο ως μικρή αγορά, τόσο σε ποικιλία όσο σε ποιότητα, και προτιμούν τις αγορές του Πειραιά ή της Αθήνας, ενώ οι καταναλωτές "χρεώνουν" στους ίδιους τους καταστηματάρχες άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις που οδηγούν τα μαγαζιά τους στην απαξίωση. Τέλος, η έλλειψη γέφυρας που θα συνδέει το Νέο Φάληρο με το Μοσχάτο και το γεγονός ότι δεν περνούν πολλά αμάξια κατοίκων των γύρω περιοχών από την πόλη είναι αιτία πτώσης του τζίρου, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες μαγαζιών.

Από αυτές τις επιλογές, ζητάμε να διαλέξετε την κυριότερη, κατά την γνώμη σας. Στην ψηφοφορία υπάρχει και επιλογή "Άλλη αιτία", την οποία μπορεί όποιος την διαλέξει να την προσδιορίσει στα σχόλια αυτής της ανάρτησης.

Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα βρίσκεται μόνιμα στην πάνω αριστερά γωνία του blog.

8 σχόλια:

  1. Aκυρο το θέμα της γέφυρας,απορώ ποιος αητός το σκέφτηκε,ισα ισα που η μη ύπαρξη γέφυρας υποχρεώνει αρκετούς να διέλθουν όλο το μήκος της Μακρυγιάννη και στη τελικη αρκετη κίνηση,μόλυνση και ηχορύπανση έχει τα τελευταία χρόνια το Μοσχατάκι,ας μην το επιβαρύνουμε άλλο.
    Το θέμα των ενοικιων είναι βασικο,το Μοσχάτο έχει αδικαιολόγητα ακριβά ενοίκια και στα καταστήματα αλλά και στα σπίτια και καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες να χαμηλώσουν αν δεν θέλουν να τα βλέπουν άδεια. Απο την άλλη ας μη ξεχνάμε πως πέρα απο "ιστορικο" αλλά και ποιοτικό θα προσθέσω εγώ,το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν και απο τα πιο ακριβά στο είδος του, με αποτέλεσμα οικαταναλωτές να στράφηκαν ενδεχομένωσ σε φτηνότερα λόγω της κρίσης.
    Το Μοσχάτο ,όντως διαθέτει μικρη αγορά σε σχέση με την Αθήνα τον Πειραιά αλλά και την Καλλιθέα,αλλα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι αυτός ο λόγος γιατι δεν αφορά είδη ένδυσης,υποδησης ή ηλ.συσκευων αλλα ζαχαροπλαστειο που διαθετουμε αρκετα οπως και σε άλλα είδη εστίασης.Οσο και μικρή αγορά ,δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να πηγαίνει να ψωνίζει πάστες και παγωτο απο το Πειραια...
    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. gia tin roumeli distixos ftaine se terastio vathmo oi aparadektes timesmeta tin anakenisi, prepi na itan sta idia epipeda me tin megali vretania...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να κλείσει ένα μαγαζί δεν συντρέχει ποτέ ένας λόγος.
    Συνήθως τα αίτια είναι ένας συνδυασμός συγκυριών που οδηγούν στο κλείσιμο ένα μαγαζί.
    Οι τιμές πάντως για το συγκεκριμένο μαγαζί ήταν λογικές και δεν νομίζω νάταν αυτό η αιτία που έκλεισε, άλλωστε και τα άλλα μαγαζιά αυτού του είδους πάνω κάτω τις ίδιες τιμές έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μεγάλη σιγουριά λέω ότι φταίνε οι
    "άστοχες κινήσεις των επιχειρηματιών".
    Ο επιχειρηματίας δεν είναι δημόσιος υπάλληλος να "τρυπώσει" σε μια θεσούλα και μετά να διεκδικεί βελτίωση μισθού.
    Ο επιχειρηματίας πριν κάνει την κίνησή του πρέπει να κάνει μια συνοπτική "χρηματοοικονομική" μελέτη να δει ποια είναι τα περιθώρια κέρδους ανάλογα με το προϊόν και την δυναμική του, την τιμή αγοράς και πώλησης, την ζήτηση και την ποσότητα που μπορεί να διαθέσει, την θέση του μαγαζιού, το κόστος διαμόρφωσης και τα πάγια έξοδα κτλ.
    Άρα όλα τα άλλα ερωτήματα είναι "παράμετροι" που θα συνυπολογίσει ο επιχειρηματίας πριν πάρει την κάθε απόφαση.
    Η οικονομικές κρίσεις έρχονται κάθε τόσο και παρέρχονται, τα καλοστημένα μαγαζιά αντέχουν και επιβιώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείτε ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η οικονομική κρίση. Απο την στιγμή που ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε για να πληρώσει το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του και την βγάζει με δανεικά και τον έχουνε πνίξει οι τράπεζες, επόμενο είναι η αγοραστική δύναμη να έχει πέσει κατακόρυφα και να μην κινείται τίποτα. Απο εκεί και πέρα όμως, οφείλουμε να αναφέρουμε και 3 πολύ σημαντικά πραγματάκια, τα οποία πνίγουνε την αγορά πολύ πρίν την κρίση και το μνημόνιο.

    1)Θεωρώ αδιανόητο (και φέρει μεγάλη ευθήνη ο δήμος και η κυβέρνηση, μιάς και το πρόβλημα είμαι γενικό σε όλη την χώρα) να δίνονται έτσι ελέυθερα οι άδειες καταστημάτων, χωρίς μέτρο και έλενχο. Τι θέλω να πώ. Με λίγα λόγια, υπήρχανε 5-6 ψητοπωλεία στο Μοσχάτο κάποτε, με δουλίτσα, αρκετούς υπαλλήλους. Τα τελευταία χρόνια έχουνε ανοίξει καμιά 30αριά, με αποτέλεσμα να έχει μοιραστεί η κίνηση και να μην βγαίνει κανείς τους πλέον. Έλεος δηλαδή,συνολικά άμα Googlάρετε, υπάρχουνε 70 φαγάδικα στο Δήμο Μοσχάτου, ούτε στο Περιστέρι δεν θα βρείτε τόσα πολλά και μαζεμένα, το ένα δίπλα στο άλλο. Ψωμί. Κάντε μια γύρα και μετρήστε πόσοι φούρνοι έχουνε ανοίξει, κάθε 20 μέτρα και φούρνος, κάθε 20 μέτρα περίπτερο, κάθε 10 μέτρα στην Μακρυγιάννη κατάστημα με είδη ένδυσης και υπόδησης, έχει γεμίσει ο τόπος. Ακόμα και ενα πρωτότυπο μαγαζάκι να ανοίξει σε οποιαδήποτε περιοχή και να πηγαίνει καλά, αμέσως τα επόμενα χρόνια αν όχι άμεσα, θα πάνε 2-3 και τσούπ, δίπλα θα ανοίξουνε ενα αντίστοιχο δικό τους, μοιράζεται η πελατεία και στο τέλος μένουνε και οι 4 στην χωρίς δουλειά.

    2)Η μισή Ελλάδα είναι εισοδηματίες και επιχειρηματίες. Το όνειρο όλων των Ελλήνων...να ανοίξουνε κατάστημα. Τελικά θα δουλέψει κανένας σε αυτή την χώρα; Ξέρω για παράδειγμα στην γειτονιά μου, καμιά 20αριά άτομα που απολυθήκανε πρόσφατα (τα τελευταία 4 χρόνια), οι 10 έχουνε ανοίξει κατάστημα (οι μισοί τα κλείσανε πρόσφατα με την κρίση και οι άλλοι πάνε για φούντο επίσης), 2 φύγανε εξωτερικό για δουλειά, και οι άλλοι 8 σκέφτονται και ψάχνονται να ανοίξουνε και αυτοί το δικό τους κατάστημα. Έτσι όπως το πάμε στο τέλος θα έχουμε 11 εκατομύρια καταστήματα, απο ενα ο καθένας. Οι λέξεις δουλειά και εργάτης, είναι άγνωστες για τον έλληνα δυστηχώς, όλοι κοιτάνε μια θέση στο δημόσιο, ή να ανοίξουνε ενα κατάστημα να κάθονται σε μια καρέκλα, να μην κουράζοντε.

    3)Και ενα τρίτο, έλεος πιά με όλους αυτούς που κοιτάνε να ζήσουνε με τα ενοίκια ως εισοδηματίες, ούτε στο Παρίση δεν υπάρχουνε τόσο υψηλά ενοίκια όσο στο Μοσχάτο και γενικά σε όλη την Ελλάδα. Θέλεις 2000 ευρώ το μήνα για μια τρύπα, ίσα ίσα να κολάς 1 σόλα σε ενα παπούτσι ή να πουλήσεις τσιγάρα. Είναι τραγικό αυτό το πράγμα, πρέπει να αναλάβει την κατάσταση η κυβέρνηση, και με τα ενοίκια στα καταστήματα αλλά και στα σπίτια. Στην πολυκατοικία που μένω τα 4άρια 105 τετραγωνικά πάνε 850-900 ευρώ το μήνα (+ νομίζω ενα παράβολο 20-30 ευρώ; Κάτι τέτοιο). Που είμαστε στο Μονακό; Είναι δυνατόν; 300-500 ευρώ και πολύ τους είναι, άμα δεν βγαίνουνε, να πάνε να δουλέψουνε οι κύριοι να δούνε πώς βγαίνουνε αυτά τα 900 ευρώ που ζητάνε για ενοίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ 2.56:

    για το σχόλιο που έκανες οτι φταίει ο Δήμος και η κυβέρνηση που δίνει άδειες στα καταστήματα, νομίζω οτι είναι άστοχο. Δηλαδή να μην τους δώσει άδεια, ακόμα κι αν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές? Αυτό θα ήταν παράνομο. Η αγορά είναι ελεύθερη και όποιος νομίζει οτι μπορεί να ανοίξει ένα π.χ. ψητοπωλείο ανάμεσα σε άλλα 30 και να τα καταφέρει καλύτερα, δεν έχει ο δήμος δικαίωμα να του το απαγορεύσει. Μόνο να τον ελέγξει μπορεί για την νομιμότητα του. Αν αποτύχει, η ευθύνη είναι του επιχειρηματία αποκλειστικά είτε γιατί διάλεξε λάθος εποχή, είτε λάθος περιοχή, είτε λάθος αντικείμενο, είτε δεν ήταν καλός ποιοτικά ή ήταν ακριβός.

    Με τις άλλες 2 παρατηρήσεις σου βεβαίως συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ,ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ.
    Η ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΛΗΡΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλα εσυ που γραφεις ακυρο το θεμα της γεφυρας πρεπει να μην εχεις καμια επαφη με το τι γινεται στο Μοσχατο απο την Πινδου(ξερεις που πεφτει????)εως την κηφισσου!!!και εκει Μοσχατο ειναι και εχει και φαρμακεια και μαναβικα και φουρνους και μεζεδοπωλεια και κοσμο που ζει εκει!!!σαφως και εχει επηρεασει η γεφυρα γιατι οι περισσοτεροι που θελανε να πανε Φαληρο μπαινανε απο την Πινδου για να αποφυγουνε την κινηση στην παραλιακη και οι δρομοι του Μοσχατου προσφερονταν για ψωνια απο τους συγκεκριμενους γιατι εν αντιθεσει με το Ν.Φαληρο εδω μπορεις να παρκαρεις για να ψωνισεις χωρις να κλεισεις το δρομο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή