Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τα ενοίκια η κύρια αιτία για τα "λουκέτα" λένε οι αναγνώστες μας

Ολοκληρώθηκε χτες η ψηφοφορία του Μοσχάτο Live! για την κύρια αιτία που κλείνουν τα μαγαζιά στο Μοσχάτο.

Οι αναγνώστες μας ψήφισαν σε μια ομολογουμένως δύσκολη ψηφοφορία (με την έννοια ότι δεν υπάρχει μόνο μια αιτία και τις περισσότερες φορές πολλοί λόγοι οδηγούν ένα μαγαζί ή μια επιχείρηση στο κλείσιμο) και ανέδειξαν τα υψηλά ενοίκια ως την κύρια αιτία με ποσοστό 31,5%.

Είναι γεγονός ότι στο Μοσχάτο (και ιδιαίτερα στην Λεωφόρο Μακρυγιάννη) παρατηρούνται εξωφρενικές τιμές στα ενοίκια για τις επαγγελματικές στέγες. Αυτό είναι ένα δυσβάσταχο πάγιο έξοδο για τους επιχειρηματίες, που σε συνδυασμό με τις άλλες αιτίες της ψηφοφορίας (οικονομική κρίση, περιορισμένη αγορά του Μοσχάτου, αλλά ακόμα και λανθασμένες κινήσεις των επιχειρηματιών), οδηγούν μια επιχείρηση στον μαρασμό.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι επιχειρηματίες έχουν ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη, ακόμα και τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσης βγάζουν τα έξοδα τους, παραμένουν σε λειτουργία και περιμένουν να διορθωθεί η κατάσταση. Ένα σημείο προβληματισμού είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν μαγαζιά που μένουν χωρίς ενοικιαστή για αρκετό καιρό, οι τιμές δεν πέφτουν.

Φυσικά η οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν πέρασε απαρατήρητη στην ψηφοφορία και συγκέντρωσε το 28,5% των προτιμήσεων των αναγνωστών μας.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναλυτικά:

Ποιά είναι η κύρια αιτία που κλείνουν τα μαγαζιά στο Μοσχάτο;

Τα δυσβάσταχτα ενοίκια - 31,5%
Η οικονομική κρίση - 28,5%
Οι άστοχες κινήσεις των επιχειρηματιών - 18,8%
Η έλλειψη γέφυρας - σύνδεσης με το Φάληρο - 8,8%
Το περιορισμένο μέγεθος της αγοράς του Μοσχάτου - 8,5%
Άλλη αιτία - 3,1%
Δ.Ξ./Δ.Α. - 0,8%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου