Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η εισήγηση της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου για το Καρναβάλι

Το Μοσχάτο Live! δημοσιεύει τις εισηγήσεις του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου σχετικά με το Καρναβάλι, την πλατεία του Δημαρχείου και τον καθαρισμό οικοπέδου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Μοσχάτου:

3o Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου

Θέμα:Αναμόρφωση και εξέλιξη του θεσμού του καρναβαλιού

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Το Καρναβάλι του Δήμου Μοσχάτου υπήρξε ένας πολιτιστικός θεσμός με πανελλήνια εμβέλεια και απήχηση που χάρισε στην πόλη μας την δική της θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Ως θεσμός είχε και αυτός τις διακυμάνσεις του αγγίζοντας την ακμή του μέσα στην δεκαετία του ’90 ενώ αν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα τελευταία χρόνια κατέγραφε πτωτική πορεία.

Για καιρό πλανάται πάνω από την πόλη το ερώτημα αν πρέπει να καταργηθεί ή να αλλάξει μορφή ο θεσμός , ενώ διαρκώς υπήρχε αναφορά στα πολλά έξοδα που κόστιζε η διεξαγωγή του καρναβαλιού στον προϋπολογισμό του Δήμου Μοσχάτου.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο αλλά και η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που ένωσε τις πόλεις του Μοσχάτου και του Ταύρου στον ενιαίο πλέον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου είναι δύο συνισταμένες που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην αναμόρφωση του θεσμού.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Το καρναβάλι του Μοσχάτου έχει δημιουργήσει κάποιες δομές (π.χ. Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού) που με την εμπειρία των τόσων χρόνων αποτελούν μια προστιθέμενη αξία που θα ήταν λάθος να την απολέσουμε.

Τα μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους βρίσκουν μια διέξοδο χαράς και κεφιού που τόσο έχουν ανάγκη.

Οι μαθητές, οι έφηβοι και γενικά οι νέοι της πόλης συμμετέχουν σε διάφορα δρώμενα που συνδράμουν στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους ενώ και τα νεανικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα βρίσκουν ένα δημόσιο χώρο έκφρασης.

Η πόλη κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων απολαμβάνει πανελλήνιας προβολής.

Η προσέλευση επισκεπτών στην πόλη ανεβάζει την εμπορική κίνηση των καταστημάτων.

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΑΙΤΗΣΗ

Οι παραπάνω λόγοι είναι μερικοί μόνο από ένα σύνολο επιχειρημάτων βάση των οποίων ως Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου προτείνουμε στον Δήμαρχο Μοσχάτου - Ταύρο την συνέχιση του θεσμού του καρναβαλιού.

Παράλληλα όμως επειδή θεωρούμε πως αυτή η χρονική στιγμή είναι μια ιστορική ευκαιρία για την ολική αναμόρφωση του θεσμού προτείνουμε τα εξής:

Την αλλαγή κατεύθυνσης του θεσμού από παραγωγή θεάματος με δαπανηρές εκδηλώσεις σε παραγωγή κεφιού από τις ίδιες τις δομές της πόλης.

Την μείωση στο ελάχιστο των δαπανών που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου και εν τέλει τον ίδιο τον δημότη και την κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος των εξόδων από χορηγίες.

Την ενίσχυση του ρόλου Κυνηγιού του Χαμένου Θησαυρού που είναι η μαζικότερη ομάδα καρναβαλιστών με πολλές πετυχημένες εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι να βρεθούν στο επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους δασκάλους,καθηγητές να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος μιας και επί σειρά ετών αποτελούν τον αιμοδότη πολλών εκδηλώσεων του καρναβαλιού.

Οι νέοι και τα νεανικά συγκροτήματα με την ενεργό συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου Νέων να έχουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην διάρκεια των εκδηλώσεων.

Να οργανωθούν στα μαγαζιά της πόλης σε συνεργασία με τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα διάφορες εκδηλώσεις που θα ενισχύσουν την εμπορικότητά τους και θα διασπείρουν το κέφι.

Οι αποκεντρωμένες εκδηλώσεις να αντικαταστήσουν την κεντρική φυσιογνωμία που είχε μέχρι σήμερα το καρναβάλι ενώ το νέο Πολιτιστικό Κέντρο θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις σημαντικότερες εκδηλώσεις.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που θα προηγηθούν εκείνες τις μέρες να είναι μια κεντρική παρέλαση που θα πλημμυρίσει τους δρόμους από καρναβαλιστές και μικρά παιδιά και μια υπαίθρια γιορτή που θα εξαπλωθεί σε όλη την πόλη. Καρναβαλιστές μπορούν να μεταφερθούν εκείνη την μέρα και από την Δημοτική Κοινότητα του Ταύρου, γεγονός που θα βοηθήσει στην πραγματική σύγκλιση των δύο πόλεων.

Την Καθαρά Δευτέρα να οργανωθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακό χαρακτήρα στην παραλία του Μοσχάτου.

Σε μελλοντικό χρόνο μπορεί να δημιουργηθεί ένα μουσείου καρναβαλιού και ιδανικότερα ένας οργανισμός καρναβαλιού που θα προετοιμάζει σε ετήσια μορφή τις εκδηλώσεις έχοντας συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία ή οποία θα μπορούσε να εξαχθεί και εκτός των ορίων του Δήμου μας και να αποφέρει ακόμα και οικονομικά έσοδα.

Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες της εφαρμογής του Καλλικράτη και το σύντομο χρονικό διάστημα για την διεξαγωγή του Καρναβαλιού, ως Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου δηλώνουμε αρωγοί όλων των εκδηλώσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός των ορίων της κοινότητάς μας.

Θέμα: Έργα συντήρησης πλατείας έναντι γηροκομείου και αποκατάστασης ζημιών

Είναι εδώ και αρκετό καιρό ορατές στην πλατεία έναντι του γηροκομείου ζημιές και δολιοφθορές που δεν τιμούν σαν εικόνα και αισθητική μια από τις κεντρικότερες πλατείες της κοινότητάς μας, ενώ αποτελούν και κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια κυρίως μικρών παιδιών.

Εισηγούμαστε για τον παραπάνω λόγο στην τεχνική υπηρεσία του δήμου και την αρμόδια αντιδήμαρχο να εκτελεστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα έργα συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών και σε μελλοντικό χρόνο την μελέτη για πλήρη αναμόρφωση της πλατείας σε φιλικότερες προς το περιβάλλον δομές με περισσότερη χρήση «πρασίνου» έναντι τσιμέντου.

Θέμα: Καθαρισμός Οικοπέδου (Κωνσταντινουπόλεως 1 και Ποσειδώνος)

Εισηγούμαστε προς την υπηρεσία καθαριότητας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον καθαρισμό εγκαταλελειμμένου οικοπέδου επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Ποσειδώνος αμέσως μόλις διευκρινιστεί, κατόπιν ενεργειών μας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το εν λόγω οικόπεδο. Ο καθαρισμός του αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς αποτελεί εστία μόλυνσης την στιγμή που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σχολικό συγκρότημα που περιλαμβάνει το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Μοσχάτου. Μόλις ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα εξετάσουμε και την δημιουργία νέας περίφραξης του οικοπέδου.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΩΚΑΣ

5 σχόλια:

  1. Επρεπε να γραψουμε κατι.... εδω υπαρχουν προβληματα ουσιας στον νεο Δημο κι εσεις κοιτατε προσωπικες προβολες, αλλα δεν φταις εσυ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρόμαστε που, έστω και κάτω από καθεστώς πίεσης και κριτικής, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου αποφάσισε να κινήσει το θέμα. Το ότι το θέμα συζητήθηκε επίσημα και πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, είναι κόλαφος στην δημοτική αρχή Μοσχάτου για την παρακμιακή διετία 09-10, αλλά και στους υποστηριχτές της, που κατά την προεκλογική περίοδο είχαν το θράσος να καμαρώνουν κι από πάνω! Η οριστική ικανοποίηση θα έρθει όταν αποκατασταθεί η πλατεία από τεχνική, αρχιτεκτονική και αισθητική άποψη, αλλά και τακτοποιηθεί λειτουργικά με την ενοποίηση της ως ενιαίου Τόπου που θα δίνει ψυχαγωγία και ποιότητα ζωής στους κατοίκους της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To keimeno mallon den to diavases.
    Giati exoume ksexasei na menoume sthn ousia.
    Koitame panta thn koutsompolistikh pleura.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
    ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ,ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΑΙ ΟΜΩΣ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ...
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΟΤΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To karnabali tou Dimou Mosxatou, eprepe oxi na apotelei 8esmo alla kanona tou Dhmou mas. To karnabali exei kanei to dimo mas gnwsto tosa xronia, apotelei meros tou Mosxatou mas. As ginei oti mporei o Dimos gia na ginei estw h tenta h h megali parelasi giati dustixws einai ta mona mesa pou o dimos mas diafimizete kai paramenei topos gia neous, gia tis agores ktlp.
    Euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή