Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Περί ΗΣΑΠ και θορύβου

Κουβέντα έχει αναπτυχθεί στο Μοσχάτο Live!, μεταξύ της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον θόρυβο των γραμμών του ΗΣΑΠ και του blog Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθηνών.

Χτες, δημοσιεύσαμε απάντηση του blog για τον θόρυβο. Η Πρωτοβουλία Πολιτών επανήλθε με ερωτήματα τα οποία βρήκαν απάντηση από το blog:

Πρωτοβουλία Πολιτών Μοσχάτου:

Αξιότιμε αναγνώστη "Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθηνών",

"η ημιμάθεια", λένε, "είναι χειρότερη της αμάθειας".. Επειδή ακριβώς δε θέλουμε η στάση μας να προσελκύσει αυτό το σχόλιο, κι επειδή θέλουμε να χειριστούμε το ζήτημα καλοπροαίρετα και υπεύθυνα, όπως αρμόζει σε ΠΟΛΙΤΕΣ, παρακαλούμε να μας διαφωτίσετε ως προς τα κάτωθι σημεία :

1) Εκπροσωπείτε κάποιον επίσημο φορέα, οργανισμό, ΑΕ κλπ., και αν ναι, ποιον;

2) Οι μετρήσεις, που ισχυρίζεστε ότι πραγματοποιούνται, πού γίνονται; Έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα κοντά στο σταθμό του Μοσχάτου;
Οι υπό εξέταση τεχνικές λύσεις, που αναφέρετε, είναι δυνατόν να εφαρμοστούν εκ των υστέρων σε ήδη ολοκληρωμένη κατασκευή, πολλώ δε μάλλον, να αντιμετωπίσουν δραστικά το θέμα του θορύβου;;
Σημειώνουμε πως έχουμε ενημέρωση από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της ΗΣΑΠ Α.Ε. πως για το τρέχον, τουλάχιστον, διάστημα δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το θέμα του προκαλούμενου θορύβου.

3) Μήπως οι μετρήσεις, που επικαλείστε, δίνουν μια σχετική εικόνα της πραγματικότητας;
Κι αναλύουμε τη σκέψη μας : κατόπιν συνεννόησης με ιδιωτικές εταιρείες μέτρησης θορύβου ενημερωθήκαμε πως τα μηχανήματα, που εφαρμόζονται, δίνουν τιμές κατά ΜΕΣΟ ΟΡΟ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Που σημαίνει, πολύ απλά, ότι στα λίγα δευτερόλεπτα έντονου θορύβου (όταν διέρχεται συρμός) συνυπολογίζονται τα (σαφώς περισσότερα) λεπτά "ησυχίας", κατά τα οποία δεν διέρχεται συρμός. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας μέτρησης είναι, νομίζετε, αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας;
Και εν πάσει περιπτώσει, πέραν των φασμάτων, των καμπυλών και άλλων τεχνικών όρων, πώς εξηγείτε το φαινόμενο να υπάρχουν σήμερα έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους 2-3 οικοδομικών τετραγώνων πέραν των γραμμών, ενώ στο προγενέστερο των έργων διάστημα όχι (μήπως εκτός της έντασης του θορύβου, παίζει ρόλο και η διαπεραστικότητά του; ) ;

4) Λέτε πως «σύντομα κλείνει για ανακαίνιση κάποιο κομμάτι από το υπόγειο τμήμα της γραμμής». Αφού σας εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη λήψη πρωτοβουλίας και την υλοποίηση ανακαινιστικών έργων, σας καταθέτουμε παράλληλα και τον έντονο προβληματισμό μας για την ηχορύπανση, που οι γειτονιές μας εξακολουθούν να υφίστανται, ανεξάρτητα από την πρόοδο των έργων σε άλλα σημεία..

Μετά τιμής,
Πρωτοβουλία Πολιτών Μοσχάτου.


Η απάντηση από το blog Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθηνών:

1) Όντας ιστολόγιο και όχι ιστοσελίδα, δεν αντιπροσωπεύω κάποιον επίσημο φορέα των αστικών συγκοινωνιών, γνωρίζω, όμως, πολλά τόσο για αυτές όσο και για το επίμαχο έργο ανακαίνισης της γραμμής 1 και ήθελα να σας καθησυχάσω άμεσα ότι η ΗΣΑΠ στην οποία βρέθηκα σε επικοινωνία μαζί της πρίν το δίαβημα της πρωτοβουλίας σας και μου παρείχε τις προαναφερθείσες πληροφορίες, είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ώστε να μην υποβαθμιστεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο.

2) Οι μετρήσεις γίνονται λίγο πρίν την παράδοση των ανακαινισμένων τμημάτων αλλά και μετά από κάποιους μήνες, ώστε να διαπιστωθεί η μείωση του θορύβου λόγω "πατήματος" της γραμμής. Αν αυτή η μείωση δεν είναι η επιθυμητή, εξετάζονται οι προαναφερθείσες αλλά και άλλες λύσεις, που μπορούν ασφαλώς να εφαρμοστούν μετά από την ανακαίνιση των γραμμών.

3)Αν οι μετρήσεις πρίν της ανακαίνισης ώστε να διαπιστωθεί ο προηγούμενος θόρυβος έγιναν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με αυτόν της μέτρησης μετά της ανακαίνισης, τότε μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικές και συγκρίσιμες.

4)Το τμήμα που αναμένεται να κλείσει είναι το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΑΤΤΙΚΗ και αναφέρθηκα σε αυτό για καθαρά πληροφοριακούς λόγους.

Υπήρξαν κάποιες "διαμάχες" για την ανακαίνιση, γιατί εκ φύσεως η σταθερή επιδομή που χρησιμοποιήθηκε είναι πιο "θορυβώδης" (και ακριβή) από αυτήν με τσιμεντένιους στρωτήρες, αλλά η ΗΣΑΠ αποφάσισε πως θα είναι προτιμότερο να κατασκευάσει και κάποιες ηχοαπορροφητικές εγκαταστάσεις μετά την ανακαίνιση, παρά να συντηρεί συχνά το δίκτυο με τους τσιμεντένιους στρωτήρες (θα ήταν πιο οικονομικό). Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της σταθερής επιδομής, εξάλλου, είναι η σχεδόν μηδενική συντήρηση που απαιτεί.

Τέλος, σας παροτρύνω να βρισκόμαστε σε επικοινωνία μέχρι τη λύση αυτού του τόσο σημαντικού θέματος, γιατί η μείωση του θορύβου είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους περίοικους όσο και τους επιβάτες. Η "προ-ανακαινιστική" δέσμευση της ΗΣΑΠ ήταν: α)μεγαλύτερη ταχύτητα, β)λιγότερος θόρυβος, γ)περισσότερη ασφάλεια. Και όλοι θέλουμε να πετύχει απόλυτα και τις 3 δεσμεύσεις της.

2 σχόλια:

  1. Να προσθέσω, επίσης, ότι το έργο της ανακαίνισης δεν περιλαμβάνει μόνο την ανακαίνιση των γραμμών αλλά και:

    α)Ενίσχυση της σήραγγας Μοναστηράκι-Ομόνοια η οποία αριθμεί περισσότερο από 1 αιώνα ηλικία και στην οποία υπάρχουν και προβλήματα δυσοσμίας λόγω της Αγοράς Αθηνών που βρίσκεται από πάνω.

    β)Αναβάθμιση της σηματοδότησης (ήδη έχει πραγματοποιηθεί στα ανακαινισμένα τμήματα)

    γ)Εγκατάσταση τηλεματικής στους σταθμούς (Έχει ολοκληρωθεί σε όλους τους σταθμούς-και του Μοσχάτου-, εκτός αυτόν του Πειραιά που έχουν τοποθετηθεί μόνο οι στύλοι στήριξης). Πρόκειται, ουσιαστικά για τον ηλεκτρονικό πίνακα που υπάρχει πλέον στην αποβάθρα και θα ενημερώνει τους επιβάτες την ακριβή ώρα διέλευσης των συρμών, στα πρότυπα των γραμμών 2 & 3, μία πολύ σημαντική προσθήκη, κατά την γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλος, λόγω αποριών για την σταθερή επιδομή, σας παραθέτω πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ.

    Η σταθερή επιδομή αποτελεί μία νέα τεχνολογία επιδομής όπου το έρμα, σαν φέρον στοιχείο της γραμμής και του στρωτήρα αντικαθίσταται από μία στρώση σκυροδέματος (πλάκα). Την τελευταία δεκαετία η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία, τη Γερμανία την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

    Το πλεονέκτημα της σταθερής επιδομής είναι η προσφερόμενη εξαιρετική άνεση επιβατών λόγω της ακριβούς γεωμετρίας της γραμμής και το πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης. Το συνολικό κόστος κατασκευής της σταθερής επιδομής είναι περίπου 80% υψηλότερο από ότι στην περίπτωση της συμβατικής γραμμής με έρμα, εντούτοις λόγω του μηδαμινού κόστους συντήρησης καθώς επίσης και της άνεσης και ασφάλειας κυκλοφορίας, η γραμμή ουσιαστικά αποσβαίνει μακροπρόθεσμα το κόστος κατασκευής της.

    Στην περίπτωση των ελληνικών σιδηροδρόμων, το πλεονέκτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω της κακής ποιότητας του διαθέσιμου έρματος (μειωμένη σκληρότητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή