Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου για το 2011

Πριν λίγες ημέρες (στις 20/4) το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου - Ταύρου ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2011, τον πρώτο προϋπολογισμό του ενοποιημένου Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου.

Ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου ανάρτησε στο διαδίκτυο τα πρακτικά από τη συνεδρίαση για το θέμα αυτό, με τον πίνακα Εσόδων - Εξόδων και το αρχείο μπορείτε να το βρείτε εδώ (αρχείο pdf).

Κατά τη συνεδρίαση, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιώργος Δαμηλάκος, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011 υποβάλλεται από τη Δ ιοίκηση του Δ ήμου, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους που, ουσιαστικά, διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ήμος είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει.

Η «υποχρέωση» αυτή, δεν απορρέει μόνο από δεδομένα αλλά και από την πολιτική μας βούληση για την ορθολογικότερη και ρεαλιστικότερη διαχείριση των οικονομικών του Δ ήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε και απεικονίζεται μέσα από το φετινό προϋπολογισμό:

Το πλαίσιο στο οποίο αναφέρομαι οριοθετείται από:

- Την οικονομική θέση του δήμου, όπως αυτή προκύπτει μέχρι και σήμερα.
- Τις προτεραιότητες και τους στόχους που θέτει το δημοτικό πρόγραμμα δράσης 2011.
- Το εύρος του διεκδικητικού πλαισίου του δήμου για την προώθηση δράσεων και πολιτικών και την ετοιμότητά του για την απορρόφηση πρόσθετων πόρων
- Την πορεία υλοποίησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο
- Την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και την περιορισμένη παροχή των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την άσκησή τους
- Την οικονομική συγκυρία στην χώρα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, θέτει νέες υποχρεώσεις, κυρίως στα θέματα της οικονομικής διαχείρισης, κατάρτισης προϋπολογισμού και του απολογισμού.

Με τις νέες διατάξεις προβλέπονται ειδικές προθεσμίες για επιμέρους απολογισμούς ανά τρίμηνο για την πορεία τόσο των εσόδων αλλά και των εξόδων.

Συμπληρωματικά, θεσπίζουν την αρχή της δημοσιότητας του προϋπολογισμού και ρυθμίζουν ρητά το θέμα της ευθύνης των υπαιτίων.

Πρέπει να θέσουμε νέους στόχους, μαζί με τον πολίτη, σχεδιάζοντας έναν δήμο που, με τους όσο δυνατόν καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα εξυπηρετεί τον πολίτη και δεν θα τον ταλαιπωρεί.

Έναν Δήμο που θα μας κάνει περήφανους που ζούμε εδώ.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ενός νέου, απαιτητικού και γεμάτου προοπτικές Δήμου.

Ο Προϋπολογισμός του 2011 συμπίπτει χρονικά με το ξεκίνημα της νέας εποχής του Καλλικράτη.

Για εμάς είναι τμήμα του συνολικού σχεδιασμού μας.

Για τον προϋπολογισμό τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι εστίασαν, κυρίως, στα βάρη του παρελθόντως:

Βασίλης Σπανάκης: Αρχή της παράταξης μας είναι να καταψηφίζουμε τους πρ/σμούς. Είναι καλύτερος από προηγούμενα έτη, όμως οι τόκοι και τα χρεολύσια υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης και είναι κουσούρια του παρελθόντος. Ο δανεισμός υπερβαίνει κατά πολύ τους ετήσιους ΚΑΠ, αυτό δείχνει την κακή κατάσταση του ήμου. Πρέπει να γίνει μείωση των μισθωμάτων. Επαναδιαπραγμάτευση και έλεγχος της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων προς τρίτους. Ιεράρχηση των αναγκών στα αθλητικά σωματεία ύστερα από επαφή μαζί τους για καλύτερες επιχορηγήσεις. Επιμήκυνση του δανείου, μείωση των τοκοχρεολυσίων και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής. Οι οφειλές προς Δ ΕΗ και προμηθευτές δείχνουν τα κουσούρια του παρελθόντος. Αν και καλύτερος από τους προηγούμενους δεν είναι υλοποιήσιμος.

Άρης Κρεμμύδας: Το θέμα είναι να είναι ο πρ/σμός υλοποιήσιμος και δυστυχώς δεν θα είναι. Υπάρχουν βάρη του παρελθόντος. Ανάγκες για δάνεια για την αποπληρωμή προμηθευτών. Θα υπάρξει ανάγκη δανειοδότησης για την αγορά οικοπέδων. Πρόταση μας, η ενημέρωση των δημοτών και η συγκατάθεσή τους για νέα δανειοδότηση. Τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 30%. Να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες με τον καθορισμό μικρών δόσεων ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έσοδα. Δ ήμος χωρίς έσοδα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θετικό νομοθέτημα ο Καλλικράτης. Δ εν προέβλεπε βέβαια περικοπές 3δις €. Μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Είναι πολιτικό ζήτημα.

Παναγιώτης Κυριαζίδης: Ο προϋπολογισμός του Δήμου έχει άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό τον καταψηφίζουμε.

Δημήτρης Σούτος: Καλός ο πρ/σμός. Η νέα Δ ημοτική Αρχή παρέλαβε δύο Δήμους με τα προβλήματά του παρελθόντος.

Γρηγόρης Σωπάκης: Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών παρουσιάζει έναν φιλόδοξο πρ/σμό. Τα βεβαιωθέντα σε σχέση με τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 64% σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Δεν κατηγορούμε τον Δ ήμο γιατί δεν μπορεί να λύσει τα πάντα. Να αυξηθούν τα έσοδα από διαφυγόντα κέρδη.

2 σχόλια:

  1. Χωρίς μελέτες μην περεμένετε τίποτα αναπτυξιακό στο Δήμο μας.Οι προταθείσες μικρομελέτες της τάξεως των 15.000 εκάστη με πρόχειρους διαγωνισμούς αναδεικνύουν αφενός την γύμνια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, την έλλειψη αναπτυξιακού οράματος αλλά και την αρπαχτή που θα ακολουθήσει.Πόσα χρόνια χρειάζεστε άραγε να παράξετε την μελέτη για τον βρεφονηπιακό σταθμό?
    Ξέχασα, είστε λέει απασχολημένοι στις επιβλέψεις των πράσινων διαδρομών σε Μοσχάτο και Ταύρο, όπου το χρήμα ρέει άφθονο, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από την ΣΑΤΑ.Κύριοι σοβαρευτείτε λίγο και αφήστε τις δανειοδοτήσεις για την ολοκλήρωση των πράσινων διαδρομών ύψους 1.221.000 ευρώ για τον Ταύρο και 200.000 εύρώ για το Μοσχάτο.Τις απερισκεψίες και των δύο απερχόμενων Δημάρχων δεν θα τις πληρώσουμε υποθηκεύοντας την ΣΑΤΑ για τα επόμενα 3 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΝΟΙΚΙΑΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΟ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΠΙ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΓΚΙΩΝΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 1350ε ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΑΡΗ.ΡΕ ΣΠΑΝΑΚΗ ΠΑΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΡΕΣΤΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ.ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣΙΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΣΟΥ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΞΩΓΙΗΝΟΙ ΠΡΟΣΓΗΩΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ!
    ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή