Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου - Ταύρου, στην συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Απριλίου αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 5%.

Η εισήγηση της πλειοψηφίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα και σε ευθεία συνάρτηση με τις προβλεπόμενες δαπάνες των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Με ευαισθησία και κατανόηση στις ανάγκες των συμπολιτών μας, προχωρούμε και προτείνουμε την απαιτούμενη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών της τάξεως του 5% και στις δύο Δημοτικές Κοινότητες, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δήμου και με την δέσμευση για καλύτερη παροχή υπηρεσιών γι' αυτά που εισφέρουν οι συμπολίτες μας.

Καμία αύξηση δεν θεωρείται επιθυμητή για εμάς, αλλά δυστυχώς, αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού τις θεωρούμε λειτουργικά αναπόφευκτες, αν ένας Δήμος θέλει να παράγει έργο".

Έτσι για το Μοσχάτο η αύξηση στις κατοικίες είναι 6 λεπτά/τ.μ. και στις επιχειρήσεις 19 λεπτά/τ.μ., ενώ για τον Ταύρο οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 5 και 16 λεπτά/τ.μ., ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 24 λεπτά/τ.μ.

Ας δούμε ενδεικτικά παραδείγματα για Μοσχάτο και Ταύρο σε σπίτια και επιχειρήσεις:

Οικία 90 τ.μ. στο Μοσχάτο: 0,06x90 = 5,4€ αύξηση τον χρόνο ή 0,9€ το δίμηνο.

Κατάστημα 70 τ.μ. στο Μοσχάτο: 0,19x70 = 13,3€ αύξηση τον χρόνο ή 2,2€ το δίμηνο.

Επιχείρηση 900 τ.μ. στο Μοσχάτο: 0,19x900 = 171€ αύξηση τον χρόνο ή 28,5€ το δίμηνο.

Οικία 70 τ.μ. στον Ταύρο: 0,05x70 = 3,5€ αύξηση τον χρόνο ή 0,58€ το δίμηνο.

Κατάστημα 60 τ.μ. στον Ταύρο: 0,16x60 = 9,6€ αύξηση τον χρόνο ή 1,6€ το δίμηνο.

Επιχείρηση 1000 τ.μ. στο Ταύρο: 0,24x1000 = 240€ αύξηση τον χρόνο ή 40€ το δίμηνο.

Η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εκτεταμένους έλεγχους ώστε να υπάρξει διαφάνεια στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται ή θα δηλωθούν στο μέλλον, ξεκαθάρισε ότι η πολιική στο θέμα της καθαριότητας και του φωτισμού δεν είναι εισπρακτική και πως ο τρόπος υπολογισμού των χρημάτων που πληρώνει ο καθένας είναι σύμφωνος με την αρχή της ανταποδοτικότητας και την αρχή του "ο ρυπαίνων πληρώνει".

9 σχόλια:

  1. Μικρή αύξηση στα δημοτικά τέλη, μικρή αύξηση στις εισφορές, μικρή αύξηση στους φόρους, περαίωση κλπ.
    Μικρή μείωση στους μισθούς, μικρή μείωση στα εισοδήματα. ΤΕΛΙΚΑ ΜΙΚΡΗ ΖΩΗ. Ετσι μας κατάντησαν.
    Για την πρόταση του Σωπάκη, που ψήφισε και η παράταξη Κρεμμύδα και προέβλεπε μεγάλη μείωση στα δημοτικά τέλη στις κατοικίες και στα μικρά μαγαζιά με αντίστοιχη αύξηση στις αλυσίδες, τράπεζες και βιομηχανίες, γιατί δεν γράφεις τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την πρόταση του Σωπάκη την κάνουμε γαργάρα?
    Προσωπικά έχω τρία χρόνια να πάρω αύξηση
    και πολλοί έχουν μειώσεις σε αυτά τα χρόνια.
    Πως λοιπόν μας ζητάνε αύξηση? Και μη κολλάμε
    στα μικρά ποσοστά(?) και λεπτά και ευρώ. Συνολικά
    το εισόδημά μας έχει εξανεμισθεί. Ας βρούνε τα
    λεφτά σε αυτούς που τα έχουν. Γιατί ένα μικρομάγαζο, είναι ίδια κατηγορία με μια μεγάλη
    επιχείρηση ή μια τράπεζα? Φτύσιμο και γιαούρτι
    θέλετε κύριοι σύμβουλοι που το ψηφίσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θαλεια απο Μοσχατο.14 Απριλίου 2011 στις 1:25 μ.μ.

    Μικρη αυξηση; Αυξηση στα ορια του πληθωρισμου;
    Γιατι παιδια; Εγω ειχα μειωση των αποδοχων μου.
    Θελετε να στηριξετε την πολιτικη του Δημου και ειναι δικαιωμα σας.Γραψτε λοιπον για την αυξηση σαν ειδηση και το μικρη, αφηστε εμας να το κρινουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμους 12:29, 1:08.

    Η εισήγηση Σωπάκη θα ανέβει, γιατί ο συνδυασμός του είχε την καλοσύνη να μας την στείλει. Θέλει και λίγη υπομονή όμως, έχουμε και τις δουλειές μας.

    @ Θάλεια από Μοσχάτο

    Αν μια οικεία επιβαρύνεται με 90 λεπτά το δίμηνο, θεωρούμε ότι η επιβάρυνση είναι μικρή. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή, αλλά ότι είναι μικρή.

    Πάντως, καλό είναι να ξαναδιαβάσετε το κείμενο. Τα λόγια της ανάρτησης δεν είναι δικά μας, είναι από την εισήγηση της πλειοψηφίας (και το αναφέρουμε).

    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θαλεια απο Μοσχατο.14 Απριλίου 2011 στις 3:05 μ.μ.

    Το κειμενο το διαβασα καλα, οπως διαβαζω παντα τις αναρτησεις σας με μεγαλη προσοχη.Η τοποθετηση μου, ηταν για την χρηση της λεξης "μικρη". Αν ειναι απο την εισηγηση της πλειοψηφιας και οχι της ιστοσελιδας σας, τοτε θελει διευκρινιση.
    Ευχαριστω για την απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήδη διευκρινίσαμε: Η λέξη "μικρή" είναι το σχόλιό μας για την αύξηση (ελπίζουμε να έχουμε δικαίωμα στο σχόλιο) και το κείμενο της ανάρτησης είναι από την εισήγηση.

    Εμείς παρουσιάζουμε την είδηση, δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε πολιτική. Γι' αυτό και είμαστε οι μόνοι που διαθέτουμε παραδείγματα για το τι σημαίνει πρακτικά η αύξηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να ενημερωθεί ο αναγνώστης που από εκεί και πέρα, είναι ελεύθερος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

    Σας ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θαλεια απο Μοσχατο14 Απριλίου 2011 στις 3:40 μ.μ.

    Νομιζω οτι απο το σχολιο μου δεν βγαινει το συμπερασμα οτι δεν εχετε δικαιωμα σχολιασμου. Μακρια απο εμενα κατι τετοιο. Παντα σεβομαι τον συνομιλητη μου και χαιρομαι που συμφωνουμε για την ενημερωση.
    Καλη ανασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτοί που ψήφισαν υπέρ απλώς δεν έχουνε καταλάβει οτι πλέον ο κόσμος μετράει και το 1 cent! Kυριολεκτικά!...

    Ευθυμίου δε θέλατε? Καλή σας όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κλασσική ξεφτίλα. Η ΔΕΗ χρεώνει το 1/4 του λογαριασμού και τα 3/4 για το Δήμο και θέλουν και άλλα? Έχω την δύναμη της ψήφου και θα το φροντίσω στις επόμενες εκλογές. Ευθυμίου λυπάμαι αλλά μου τελείωσε. Είμαι Πασοκ αλλά για το Μοσχάτο όχι πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή