Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Άρθρο του Περικλή Δεμεντή για τα φωτοβολταϊκά σε Μοσχάτο - Ταύρο

Ο Περικλής Δεμεντής, διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός και στέλεχος της ΜΟΔ Α.Ε., μας απέστειλε άρθρο σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες δημοσίων κτιρίων Μοσχάτου και Ταύρου:

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ Ή ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

Η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την χώρα και κατά συνέπεια και για τον νέο Δήμο μας ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ.

Η αποτελεσματικότερη δράση κατά την εκτίμησή μου για την υποστήριξη της προτεραιότητας αυτής είναι η προώθηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τον νόμο που κυρώθηκε για την Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει καθοριστεί ο στόχος μέχρι το 2020, για την συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία στο χώρο της παραγωγής ενέργειας. Μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι αδιαμφισβήτητα. Υπολογίζεται ότι για κάθε τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπεται σε ετήσια βάση η έκλυση περισσότερο του ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της γής, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Πέραν της πιο πάνω γενικής ωφέλειας για το κλίμα της πόλης μας υπάρχουν και οι ακόλουθες ωφέλειες για κάθε Δήμο από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια της αρμοδιότητας του:

• Επιπλέον έσοδα από μια νέα πηγή για μακρύ χρονικό διάστημα,
• Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση λειτουργικού κόστους,
• Ενίσχυση του περιβαλλοντικού προφίλ του Δήμου, ως φορέας που υιοθετεί και προωθεί τις ΑΠΕ.

Αφού έχουμε πειστεί ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη και επιθυμούμε να τα επικαρπιστούμε ως Δήμος, τώρα τίθεται το ερώτημα:

Πώς πρέπει να κινηθεί ο Δήμος τεχνοοικονομικά για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στις ταράτσες των κτιρίων του;

Υπάρχουν οι εξής μέχρι τώρα γνωστοί τρόποι:

1. Είτε να αναζητήσει τραπεζική χρηματοδότηση και να τα εγκαταστήσει μόνος του,
2. Είτε να αναζητήσει συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος,
3. Είτε να παραχωρήσει τις ταράτσες σε ιδιώτη επενδυτή έναντι ενοικίου και ποσοστού συνεκμετάλλευσης χωρίς να δαπανήσει χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που οφείλει να κάνει άμεσα ο κάθε Δήμος, που επιθυμεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά είναι,
• να καταγράψει και να εκτιμήσει την καταλληλότητα των ταρατσών των κτιρίων του,
• να μελετήσει την εγκατεστημένη ισχύ ανά επιφάνεια κτιρίου και
• να υπολογίσει κατ’ εκτίμηση το κόστος εκάστης εγκατάστασης.

Στην συνέχεια μπορεί να επιλέξει την βέλτιστη οικονομική λύση για κάθε κτίριο, που διαθέτει, και να προχωρήσει τις διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλες οι ταράτσες των δημόσιων κτιρίων μας δεν είναι κατάλληλες για χρήση φωτοβολταϊκών, όπως βορεινές ή ανήλιες και μπορούν ενδεχομένως κάποιες απ’ αυτές να φυτευθούν με πράσινα φυτά, όμως ας είμαστε ρεαλιστές.

Το Μοσχάτο και ο Ταύρος έχουν πολλούς ελεύθερους χώρους και είναι προτιμότερο να φυτευθούν δένδρα και φυτά σε περιοχές που υπάρχει μερική ανάπτυξη πρασίνου ή και παντελή έλλειψη από το να φυτέψουμε φυτά στις ταράτσες κάποιων κτιρίων με πιθανή κατάληξη όμοια με εκείνα που φυτεύθηκαν στον σταθμό του Μοσχάτου.

Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσουμε για την πιλοτική εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων σύμφωνα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να διαθέσουμε, από ένα σε Μοσχάτο και Ταύρο και αφού πεισθούμε για τα πολλαπλά οφέλη τους ας επεκτείνουμε την εγκατάστασή τους και σε άλλα κατάλληλα ελεύθερα κτίρια της πόλης μας, προκειμένου να έχουμε ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη ως Δήμος και ως κοινωνία.

Περικλής Α. Δεμεντής
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε.

1 σχόλιο:

  1. Περικλή, εδώ και καιρό ψάχνω το ίδιο θέμα για την πολυκατοικία που κάθομαι στον Ταύρο.
    Άμα επικοινωνήσουμε μπορεί να προκύψει κάτι καλό.
    Τάκης Κρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή