Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μανώλης Όθωνας: "Κινητικότητα για την λύση του θέματος των Ρομά"

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, σε απάντηση του στην ερώτηση του βουλευτή Αθ. Πλεύρη σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και υγιεινής στον Βοτανικό τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα για λύση του θέματος των Ρομά στον Βοτανικό, στα όρια του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου με την Αθήνα.

Χαρακτηριστικά τόνισε:

Θέλω να σας γνωρίσω, κύριε συνάδελφε, ότι υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία έντονη και ουσιαστική κινητικότητα γύρω από το θέμα. Πρόσφατα, στις 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη για το θέμα που συζητάμε, στην οποία συμμετείχαν η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης Αττικής, εκπρόσωπος της αιρετής Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι προφανώς των αστυνομικών Αρχών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής και ο Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο διαχείρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος. Μάλιστα, ανέλαβε η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων που προανέφερα, με στόχο την οριστική παύση καύσης καλωδίων και την παράλληλη προώθηση ένταξης σε ένα νόμιμο πλαίσιο ανακύκλωσης.

Επίσης, η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, θα ασχοληθεί με τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρο που θα πληροί κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Προγραμματίστηκαν μέσα απ’ αυτή τη συνάντηση εργασίας μία σειρά ενεργειών, όπως η ολοκλήρωση ελέγχων στα σκραπατζίδικα της περιοχής και η αφαίρεση των αδειών των παράνομων εγκαταστάσεων, η επεξεργασία προτάσεων για τη διάγνωση και διαπίστωση της ρύπανσης που έχει προκληθεί στα νερά και στο έδαφος και μία σειρά άλλα μέτρα τα οποία δεν θα ήθελα και δεν έχω και το χρόνο να παρουσιάσω αναλυτικά. Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία να κρατήσουμε ότι μία εβδομάδα μόλις μετά, στις 6 Απριλίου, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα μετά, πραγματοποιήθηκε εκ νέου δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία όλων των προηγουμένων που σας ανέφερα, για να εξειδικεύσουν και να βάλουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να παρακολουθήσουν το σχεδιασμό και το συντονισμό των προαποφασισμένων ενεργειών που είχαν προκύψει στην αρχική σύσκεψη στις 30 Μαρτίου.

Επίσης, θέλω, παρά την αντίφαση και την παραδοξότητα που επισημάνατε, να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προκηρύξει, μέσω της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, μία μελέτη ανεύρεσης χώρου για τη μετεγκατάσταση. Επίσης, έχει απευθύνει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έγγραφο για την υπόδειξη εκτάσεων ιδιοκτησίας της στη περιοχή του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να προγραμματιστεί η μετεγκατάσταση.

Νομίζω ότι ίσως μετά από αρκετό διάστημα που παρακολουθούσαμε με ελάχιστες πρωτοβουλίες το πολύ σημαντικό ζήτημα που θέσατε, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία κινητικότητα και για πρώτη φορά η προσπάθεια συνεργασίας, συνέργειας και συντονισμού των πολλών πράγματι Υπουργείων και φορέων που πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου