Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

E-mail του Μπάμπη Μπιλίνη για τα δημοτικά τέλη

Με e-mail του, ο Μπάμπης Μπιλίνης, μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Κίνησης "Δράση Τώρα", απαντάει στο άρθρο του Κώστα Χρονόπουλου σχετικά με τα δημοτικά τέλη. Δημοσιεύουμε το e-mail αυτούσιο:

Δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή

Του Μπάμπη ΜΠΙΛΙΝΗ
Μέλος γραμματείας
Δημοτικής Κίνησης Μοσχάτου- Ταύρου
«ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!»

Διάβασα με προσοχή τις απόψεις που δημοσίευσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου κ. Χρονόπουλος για τα δημοτικά τέλη. (Μοσχάτο live 3-5-2011). Διαφωνώ ολοκληρωτικά με ότι ισχυρίζεται, αφού αντιμετωπίζει την καθαριότητα ως καταναλωτικό προϊόν, που προσφέρει ο Δήμος και επομένως πρέπει ο δημότης που το καταναλώνει, να το αγοράζει. Διαφωνώ επίσης και με την άποψή του ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο ξεπερασμένος από τα πράγματα Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα της Αττικής.

Την περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλείται ο Ελληνικός Λαός να σηκώνει τεράστια βάρη για να ξεπεραστεί η κρίση, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προτείνει την ακριβότερη και την προβληματικότερη περιβαλλοντικά επιλογή, διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έτσι σήμερα, φθάνοντας στο ……και ένα, προσπαθεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί, για την παράδοση της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το σχέδιο είναι απλό. Προχωρώντας στην ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν.

Έτσι την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση θα έρθουν να καλύψουν οι ιδιώτες, αλλά με επαχθείς όρους και ανταλλάγματα:

1. Θα χρεώνουν για τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα «τέλη εισόδου». Αποτέλεσμα: η συνεχής αύξηση των δημοτικών τελών.

2. Θα πάρουν και επιδότηση από το τέλος Α.Π.Ε. (θεωρώντας μεγάλο μέρος της καύσης των απορριμμάτων ως βιομάζα), ώστε να μπορέσουν έτσι να διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες.

Το σχέδιο τους συμπληρώνεται με το μανδύα της «μεγάλης Εθνικής Επένδυσης», Νόμος «Fast – Track», που δεν πρέπει να εμποδιστεί και άρα καλείται η κυβέρνηση να «επιταχύνει» τις διαδικασίες του έργου και με συνοπτικές διαδικασίες να δρομολογήσει την υλοποίησή του.

Η «λύση των εργολάβων» είναι η χειρότερη για την Αττική και οικονομικά επιβλαβή για τους πολίτες.
Η πλειοψηφία των φορέων που απασχολούνται με τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων έχουν από καιρό προτείνει και συγκλίνουν σε ένα πράσινο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο: Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, που είναι άμεσα υλοποιήσιμο και βρίσκεται στην καρδιά της πράσινης ανάπτυξης, δημιουργώντας πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, ικανοποιώντας όλες τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας και είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Το σχέδιο αυτό, έχει όμως ένα «ελάττωμα».
Είναι πολύ οικονομικό και πιο αποκεντρωμένο στις επενδύσεις του άρα δεν μπορεί να δώσει τα υπερκέρδη που κάποιοι ονειρεύονται.
Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, που ακόμα στο Μοσχάτο- Ταύρο κακώς δεν έχει αρχίσει.

Επανέρχομαι στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη.

Τα τέλη αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. Αν και ανταποδοτικά στη φύση τους, τα τέλη δεν αντιστοιχούν ευθέως με τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος, ενώ υπολογίζονται και επιβάλλονται με ενιαίο τρόπο, «επί δικαίων και αδίκων» με την πρόσφατη απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας. Έτσι, τα δημοτικά τέλη συνεχίζουν να είναι κοινωνικά άδικα, καθώς στον επιμερισμό τους δεν λαμβάνουν υπόψη τις υπαρκτές κοινωνικές ανισότητες.

Έτσι, τα πολυκαταστήματα, οι τράπεζες, τα μπουζουκομάγαζα, και οι μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν ίσα δημοτικά τέλη ανά τετραγωνικό μέτρο, με όσα πληρώνει μια μικρή επιχείρηση! Έτσι αδικούνται κατάφορα οι μικρές επιχειρήσεις και δεν στηρίζεται η τοπική οικονομία που και λόγω της κρίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αντίστοιχες στρεβλώσεις υπάρχουν και στα τέλη που επιβάλλονται σε κατοικίες, διαφορετικών περιοχών -υποβαθμισμένων και «ευγενών»- της πόλης.
Η δημοτική κίνηση «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!», που έχω την τιμή και την χαρά να είμαι μέλος, υποστηρίζει ότι τα δημοτικά τέλη πρέπει να βαραίνουν τους υπόχρεους κατοίκους και επιχειρήσεις με δίκαιο και αναλογικό τρόπο και να λειτουργούν στην πράξη αναδιανεμητικά, εξοικονομώντας πόρους από όσους κερδίζουν υπέρμετρα από την πόλη και αναδιανέμοντας τους σε όσους πραγματικά τους έχουν ανάγκη.

Ο Δήμος μπορούσε και έπρεπε και η «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!» πρότεινε συγκεκριμένα, να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου συστήματος τελών που θα ξεκινάει από μηδενική βάση για τα χαμηλά εισοδήματα και κλιμακούμενα θα αντλεί πόρους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, επιβαρύνοντας κατεξοχήν όσους εκμεταλλεύονται και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πόλη. (Διατηρώντας την νομοθετική πρόβλεψη ένα προς πέντε).

Μόνο μέσα από ένα τέτοιο δίκαιο και αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών, ο δήμος μπορεί να απαλύνει τα οικονομικά προβλήματα του μεγάλου τμήματος του πληθυσμού στον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις γειτονιές.

Ο Δήμος δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση που πουλάει καθαριότητα σε κάποια τιμή προσδοκώντας κέρδος ή στην καλύτερη περίπτωση να βγάζει μόνο τα έξοδά της, αδιαφορώντας για το πώς, τι και ποιος πληρώνει. Και πολύ φοβάμαι ότι η δημοτική πλειοψηφία δυστυχώς δεν απέχει και πολύ από αυτή την διαχειριστική αντίληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου