Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Μνήμες και φωτογραφία του Θανάση Βέγγου στο Μοσχάτο

Σήμερα (3/5), έφυγε από κοντά μας ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας κωμικός, ο Θανάσης Βέγγος, σε ηλικία 84 ετών. Για την ζωή του και το έργο του θα διαβάσουμε πολλά αυτές τις μέρες.

Εμείς, σαν τοπικό blog, θέλουμε να γράψουμε λίγα λόγια για την σχέση του με το Μοσχάτο. Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, το 1927. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού (στο εργοστάσιο που βρισκόταν στον Κηφισό, στα σύνορα Μοσχάτου - Νέου Φαλήρου) και ήρωας της αντίστασης.

Έζησε στο Μοσχάτο για ένα διάστημα της ζωής του (στην οδό Αργυροκάστρου συγκεκριμένα), σε μικρή ηλικία, πριν γίνει γνωστός ηθοποιός.

Μάλιστα, ήταν μέλος της ομάδας Ναυτοπροσκόπων Μοσχάτου - Αγ. Ι. Ρέντη. Φιλοξενούμε φωτογραφία (από το Αναμνηστικό Λεύκωμα 1920 - 1960) της ομάδας Ναυτοπροσκόπων στις 20/2/1937 (τότε ήταν μόλις 10 χρονών):

Αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας Ναυτοπροσκόπων Μοσχάτου - Αγ. Ι. Ρέντη στις 20/2/1937.
Ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος είναι όρθιος, δεύτερος από δεξιά.
Αν και έζησε λίγο σε αυτήν την πόλη, το Μοσχάτο του άφησε φίλους. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν το άστρο του άρχισε να λάμπει, ήταν μια από τις "ατραξιόν" των κατοίκων, ειδικά όταν περνούσε την πεζογέφυρα του Κηφισού, μεταξύ Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου (στο οποίο είχε επιστρέψει, μετά την εξορία του στην Μακρόνησο), είτε για να έρθει να δει φίλους και να πιεί το καφεδάκι του (η ζωή των ηθοποιών τότε ήταν πολύ απλή) είτε όταν γυρνούσε πίσω. Τότε, λοιπόν, κάθε φορά που περνούσε, χάριζε το γέλιο σε κατοίκους και μαθητές που μαζεύονταν για να τον δουν να κάνει μια γκριμάτσα, να πει μια ατάκα ή να κάνει ένα αστείο νούμερο.

Μέχρι πρόσφατα επισκεπτόταν το Μοσχάτο, ειδικά σε κοινωνικές περιστάσεις (όπως γάμους), κάτι που αποδεικνύει ότι είχε διατηρήσει πολλούς φίλους στην περιοχή.

Ο Θανάσης Βέγγος αγαπήθηκε για το μεγάλο του ταλέντο, αλλά και για το ήθος, την ευπρέπεια και την ταπεινότητά του. Η φυσιογνωμία του θα μας λείψει, αλλά δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο παιδιά, μπράβο. Θα μας λείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιος να αγαπηθει,αξιος οικογενειαρχης,αξιος ηθοποιος,τιμησε τη λεξη ηθοποιος,αξιζει το κλαμα μας,αξιζει να τον θυμομαστε.
    Καλο ταξιδι ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφο άρθρο πραγματικά. Δεν ήξερα οτι έζησε στο Μοσχάτο.
    Νομίζω πως δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι φεύγοντας ο Θανάσης Βέγγος, άφησε ένα κενό σε κάθε ελληνική οικογένεια. Γιατί, δεν ξέρω αν συμφωνείτε, ήταν μέλος κάθε ελληνικής οικογένειας που τον αγάπησε, γέλασε και έκλαψε μαζί του.
    Θα μείνει παρακαταθήκη η μεγάλη κληρονομιά που μας άφησε, σε εμάς και στον ελληνικό κινηματογράφο, όχι μόνο οι ταινίες του, αλλά και το ήθος του, η σεμνότητα του και το βουβό κλάμα ενός ανθρώπου που χάριζε απλόχερα το γέλιο σε μια ολόκληρη Ελλάδα.
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο ταξιδι ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΕ !!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. o thanasis einai i ellada o politismos mas to gelio to dakri mas o dikos mas anthropos.didakse ithos k semnotita se olous mas.se eyxaristoume 007!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή