Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Γνωρίστε τον Ταύρο: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Μετά την Καλλικρατική συνένωση των Δήμων Μοσχάτου και Ταύρου, πρέπει να καταλάβουμε ότι εκτός από τα προβλήματα των δύο Δήμων (στα οποία στέκονται όλοι, δυστυχώς), κοινά για όλους τους κατοίκους θα είναι τα προνόμια, οι ομορφιές, τα τοπόσημα και όλα όσα μπορούν να προσφέρουν οι δύο περιοχές στους κατοίκους τους.

Στον Ταύρο στεγάζεται το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το οποίο ανήκει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Το Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού (ΙΜΕ), το οποίο εµπνεύστηκε, δηµιούργησε και χρηµατοδότησε η οικογένεια Λαζάρου Εφραίµογλου, είναι Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου µε κοινωφελή, πολιτιστικό, µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έδρα την Αθήνα. Η ίδρυσή του κυρώθηκε το 1993 µε νόµο της Βουλής των Ελλήνων.

Βασικός σκοπός του Ιδρύµατος είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική µνήµη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουµενική διάσταση του Ελληνισµού, να προβάλει τη συµβολή του στην εξέλιξη του πολιτισµού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σηµείο αναφοράς για τη διαµόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εµπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύµα. Η διάδοση του ελληνικού πολιτισµού και της ελληνικής ιστορίας, µε οποιοδήποτε τρόπο και µέσο προσφέρεται, είναι ο πρωταρχικός στόχος, µέσω του οποίου θα επιτευχθεί ο σκοπός της δηµιουργίας του Ιδρύµατος.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην οδό Πειραιώς 254, είναι ένας από τους πιο άρτιους μουσειακούς χώρους της πόλης μας. Σε μία έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, στον παλαιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης αναπτύσσεται ένα υπερσύγχρονο, ζωντανό μουσείο, που επιδιώκει να γίνει πηγή μάθησης και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης «κοινωνίας της γνώσης».

Μέρος του έργου του Ιδρύματος παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο», ενώ ένα άλλο τμήμα είναι διαθέσιμο μέσω Διαδικτύου. Διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, στα οποία συνδυάζονται η άρτια ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, εξοικειώνουν τον επισκέπτη με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό στη διαχρονία. Ακόμη, η Εστία Κυβερνοχώρου προσφέρει πρόσβαση στους ιστορικούς κόμβους του Ιδρύματος και στους διαδραστικούς του δίσκους.

Ξεκινώντας από μια έκταση 16 στρεμμάτων το 1998, το Κέντρο Πολιτισμού επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις: το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», χωρητικότητας 132 ατόμων, που στεγάζει το τελειότερο, αυτή τη στιγμή, σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας και στις 21 Μαρτίου 2008 άνοιξε τις πύλες του το «ΘΕΑΤΡΟΝ», ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενεί θεατρικές μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις (επιδείξεις μόδας, ομιλίες).

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ime.gr/

4 σχόλια:

  1. Epitelous ena poiotiko post makria apo dhmotika kai kakies.
    Sinexiste etsi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti egine thimithikate twra kai ton tavro? plaka exete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στα παιδιά που αρχίζουν την ενημέρωση και για τα θέματα του Ταύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα δημοτικά τέλη του ΙΜΕ είναι κι αυτά μέσα στα θέματα που θα πρέπει να εξετάσει ο νέος δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή