Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Γνωρίστε τον Ταύρο: Α.Π.Ο. Φωστήρας Ταύρου

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Φωστήρ ιδρύθηκε το 1926 στην τότε περιοχή των Νέων Σφαγείων - περιοχή όπου είχε κατασκευάσει σφαγεία ο Δήμαρχος Αθηναίων Σπυρίδων Μερκούρης - στον κατοπινό Δήμο Ταύρου, από τους κατοίκους της περιοχής, που ήταν στην πλειοψηφία τους μικρασιάτες πρόσφυγες

Ίδρυση

Το 1926 νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι πρόσφυγες της περιοχής των Σφαγείων αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Μεταξύ άλλων ήταν οι: Γ. Βάβουλας, Θ. Βαφειάδης, Χ. Βαφειάδης, Ι. Μαυρόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Παναγ.Παπαδόπουλος, Γ. Αξαρλής, Στ. Μοσχίδης, Χρ. Χατζόπουλος, Γ. Ζαρίφης κ.ά.

Εμπνευστής του ονόματος της ομάδας ήταν Χρ. Χατζόπουλος από την Κωνσταντινούπολη. Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κίτρινο και το μαύρο, που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου. Αρχικό έμβλημα του συλλόγου ήταν ο φοίνικας που αργότερα καταργήθηκε, διότι συνδέθηκε με τη χούντα του 1967.

Τα πρώτα χρόνια

Αρχικά δεν υπήρχε Δ.Σ., οι παίκτες αποτελούσαν και τη διοίκηση ενώ ως το 1930 έδιναν μόνο φιλικά παιχνίδια. Αργότερα δημιουργήθηκε Δ.Σ. και πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Χαρ. Βαφειάδης το 1930. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Αθηνών και τη σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών.

Την πρώτη ομάδα του Φωστήρα αποτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές: Λαλονικόλας, Ζαρίδης, Μαυρόπουλος, Χριστοφορίδης, Βαφειάδης, Αξαρλής, Ξανθόπουλος, Παπαδόπουλος, Μοσχίδης, Χαλβάς και Σαριγκούλης.

Φονεύς των γιγάντων

Στα προπολεμικά χρόνια έδινε αγώνες με τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία των Αθηνών. Άρχισε να δημιουργεί το θρύλο του στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Από την Γ΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, μέσα σε μια τριετία από το 1950-53 ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία και αγωνιζόταν με επιτυχία με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο, το Αιγάλεω, τον Αθηναϊκό, τον Ατρόμητο Περιστερίου κλπ.

Εκείνη την εποχή κατόρθωσε να διατηρηθεί στην Α΄ κατηγορία, αφού νικούσε τους μεγάλους αντιπάλους του. Τότε ήταν που του δόθηκε το προσωνύμιο που διατηρεί ακόμα και σήμερα: "Φονεύς των γιγάντων".

Την καλύτερη σεζόν του είχε το 1955-56. Τότε τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε στο Β΄ όμιλο και τερμάτισε 4ος.

Σημαντική παρουσία είχε και στο Κύπελλο Ελλάδος, αφού έφτασε τέσσερις φορές ως τα προημιτελικά: 1948-49 (αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στον επαναληπτικό 3-3, 1-4), 1952-53 (πάλι από τον Ολυμπιακό 1-3), 1956-57 (από ΠΑΟ 1-2) και 1957-58 (από Δόξα Δράμας 1-3).

Την πρώτη μεταπολεμική περίοδο στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Γιαλαμπίδης, Τσισκάκης, Δημητσάνας, Πιλάτος, Χατζηγιάννης, Μανταλόπουλος, Μπέμπης κ.ά.

Εθνική κατηγορία

Στο πρώτο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, το 1959-60, δεν κατάφερε να πάρει μέρος. Αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική, πήρε το πρωτάθλημα του ομίλου του και κέρδισε την άνοδο.

Ακολούθησαν τρεις σεζόν στην Α΄ Εθνική. Τις δύο πρώτες (1960-61, 1961-62) τερμάτισε στην 9η θέση. Όμως, την τρίτη χρονιά (1962-63) τερμάτισε 16ος και υποβιβάστηκε.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε για επτά χρόνια στη Β΄ Εθνική και το 1969-70 πήρε πάλι τον τίτλο του ομίλου και πέτυχε ξανά την άνοδο στην Α΄ Εθνική.

Παρέμεινε τέσσερις σεζόν αλλά κάθε χρόνο κινδύνευε με υποβιβασμό. Τερμάτιζε πάντα μεταξύ της 12ης και της 14ης θέσης. Τελικά το 1973-74 υποβιβάστηκε ξανά. Στο διάστημα που παρέμεινε στην Α΄ Εθνική συνέχισε να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως "Φονέα των γιγάντων" νικώντας μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με 3-1. Όμως, από τον Ολυμπιακό γνώρισε και την ήττα με το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί στην Α΄ Εθνική: 11-0! Την μεγαλύτερη νίκη του ο Φωστήρας την πέτυχε την περίοδο 1969-70 στη Β΄ Εθνική εναντίον της Θήβας με 10-0 με 7 γκολ του Ρεμούνδου!

Τη δεκαετία του '70 πέτυχε την καλύτερη διάκριση της ιστορίας του στο Κύπελλο Ελλάδος. Το 1976-77 με προπονητή τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ έφτασε ως τα ημιτελικά. Στους 32 απέκλεισε τον ΟΦΗ με 2-1 με 2 γκολ του Κοτσάνου, στους 16 απέκλεισε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1 με γκολ του Μπάκη και του Κοτσάνου, στους 8 απέκλεισε την Αναγέννηση Επανωμής εκτός έδρας με 3-2 με γκολ των Γεωργιάδη, Μπάκη, Καρρά και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ με 0-4 στην Τούμπα. Στο τέλος του αγώνα ο προπονητής του πολύ μεγάλου τότε ΠΑΟΚ Μπίλι Μπίνγκαμ και όλοι οι ποδοσφαιριστές του δικεφάλου με πρωτους τους Κούδα, Σαράφη, Φουντουκίδη, Αποστολίδη, Παρίδη, Φορτούλα , Γούναρη, Αναστασιάδη, Ασλανίδη στάθηκαν μπροστά στη φυσούνα και καταχειροκρότησαν το Φωστήρα για το μεγάλο άθλο του να φθάσει στους 4 του Κυπέλλου. Επίσης, άλλες δυο φορές έφτασε στα προημιτελικά: 1975-76 (ήττα από ΑΕΚ 0-1) και 1978-79 (αποκλεισμός από Ολυμπιακό: 2-2 στο γήπεδο του Ταύρου και 2-3 στο Καραισκάκη στην παράταση) με προπονητή τον Κώστα Λινοξυλάκη και πρόεδρο τον αείμνηστο Τάκη Κονδύλη ( Τεράστιος Πρόεδρος).

Παίκτες - μύθοι αγωνίζονταν εκείνη την εποχή στην ομάδα. Έγραψαν λαμπρή ιστορία τόσο με την φανέλα του συλλόγου όσο και στα εθνικά συγκροτήματα που είχαν βασική συμμετοχή: Γιώργος Δεϊμέζης (που έπαιζε ως τα 38 του χρόνια), Παναγιώτης Βεντούρης, Χατζηδήμος, Γιάννης Νάτσης, Κώστας Ελευθεράκης, Βολίκας, Χάντζος, Γεωργαλάς, Λιόλιος, Παυλίδης, Κοντοπαντελής, Δρακόπουλος, Θανάσης Ρέλλης, Ντίνος Κατάνιας, Ζαχαρίας Αβαγιανέλλης, Μιχάλης Συνανίδης, Καπίρης,Ρεμούνδος,Γιώργος Φακής και αργότερα οι: Βασίλης Δεσύλας, Στέφανος Τασόπουλος, Ρομπέρτος Γεωργιάδης, Θράσος Κοτσάνος, Μιχάλης Γεροθόδωρος, Κώστας Μπάκης, Χρήστος Πετρινιώτης κ.ά.

Νεότερα χρόνια

Μετά το νέο υποβιβασμό η πορεία της ομάδας ήταν καθοδική. Αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στη Β΄ Εθνική. Έπειτα υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε από το 1983-84 ως το 1986-87, στη Δ΄ Εθνική και κατέληξε να παίζει στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να ανεβεί σε ανώτερες κατηγορίες κι έφτασε ως τη Β΄ Εθνική. Ακολούθησαν νέοι υποβιβασμοί για οικονομικούς λόγους. Το καλοκαίρι του 2009 παρότι τερμάτισε 4ος την σεζόν 2008-2009, λόγω οικονομικών χρεών υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική.

Αγωνιστική πορεία - Τίτλοι

Από το 1959 ως το 2004 ο Φωστήρας έχει αγωνιστεί στις εθνικές κατηγορίες ως εξής:

Α΄ Εθνική: 7 φορές (226 αγώνες: 61 νίκες - 60 ισοπαλίες - 105 ήττες, γκολ: 225-348).
Β΄ Εθνική: 18 φορές.
Γ΄ Εθνική: 8 φορές.
Δ΄ Εθνική: 12 φορές.
Καλύτερη θέση στην Α΄ Εθνική: 9η (1961-62)
Καλύτερη παρουσία στο Κύπελλο Ελλάδος: Ημιτελικά (1976-77).
Πρωταθλητής Β΄ Εθνικής: 1960, 1970
Πρωταθλητής Δ΄ Εθνικής: 1991, 2001
Κύπελλο Ε.Π.Σ. Αθηνών: 2006

Πηγή: Γ. Διακογιάννη, "Το Ποδόσφαιρο", εκδ. ΚΑΚΤΟΣ, 1978, σελ. 83.

2 σχόλια:

  1. Να προστεθεί το όνομα του μοσχατιώτη Νάσου Σπαντούρου που έπαιξε ως ακραίος επιθετικός με την μεγάλη ομάδα των Δεϊμέζη, Ελευθεράκη, κλπ. που στην συνέχεια πήρε μεταγραφή για την ομάδα της γειτονιάς του, και διακρίθηκε με την μεγάλη ομάδα του Α.Ο. Μοσχάτου, των Μποφίλιου, Καρακίζη, Μπιζάνη, Κασιδιάρη, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε μαγκες τι μπαλα ειδαμε απο τον φωστηρα απο το 77 ως το 79 με τον πετρινιωτη μπροστα τι παικταρας ο χρησταρας πως τα κολλαγε ετσι.., τα θυμαμαι και μελαγχολω

    ΑπάντησηΔιαγραφή