Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα του Εσπερινού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου - Ταύρου μας απέστειλε κείμενο - καταγγελία σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Μαρτίου και την παρουσία σε αυτό μαθητών και καθηγητών του Εσπερινού Γυμνασίου - Λυκείου:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μοσχάτου – Ταύρου καταγγέλλει τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που στην συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου αρνήθηκαν να δώσουν το λόγο στους αγωνιζόμενους μαθητές και καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Μοσχάτου, να τοποθετηθούν για το σοβαρό πρόβλημα της συγχώνευσης – κατάργησης του σχολείου τους με το Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας. Αρνήθηκαν επίσης να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας διάταξης στην ίδια συνεδρίαση. Επισημαίνουμε ότι σε κάθε Δ.Σ. Συζητιούνται εκτός ημερησίας διάταξης πολλά θέματα δευτερευούσης σημασίας. Η έντονη διαμαρτυρία της αντιπροσωπείας μαθητών, εκπαιδευτικών και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ανάγκασε την πλειοψηφία του Δ.Σ. να επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς να τοποθετηθούν για ένα λεπτό.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μοσχάτου – Ταύρου χαιρετίζει τον πολύμορφο αγώνα των μαθητών και εκπαιδευτικών του Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου.

Αποτελεί πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα, το επιχείρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ότι καταργεί τα σχολεία για «εκπαιδευτικούς» λόγους. Η κατάργηση και συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα σχολείο με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους μαθητές που στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι. Θα στοιβαχτούν σε 40μελή τμήματα, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί παραπέρα η εκπαίδευσή τους, που έχουν απόλυτη ανάγκη για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μεροκάματο.

Ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτουν και οι δυσκολίες στην μετακίνηση λόγω των μεγάλων αποστάσεων, αντικειμενικά θα αναγκάσει κάποιους στη διακοπή των σπουδών τους.

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για την «Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος», έρχεται να ολοκληρώσει τις ανατροπές που έφερε πέρσι με το πολυνομοσχέδιο για το «νέο σχολείο», να εναρμονίσει τη λειτουργία της εκπαίδευσης με τη νέα διοικητική δομή του Κράτους, την «Καλλικρατική» τοπική διοίκηση. Ουσιαστικά φορτώνει στην τοπική διοίκηση την ευθύνη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πόρους που θα εξασφαλίζονται από την τσέπη των γονιών και την τοπική αγορά, με περιεχόμενο εκπαίδευσης που θα καθορίζεται επίσης τοπικά, από τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς και τα όργανά τους!

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΛΜΕ – ΔΟΕ σκόπιμα αποκρύπτουν την πραγματική ουσία των συγχωνεύσεων – καταργήσεων και στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος. Δίνουν έτσι συγχωροχάρτι, στις επιλογές της Κυβέρνησης, με άλλα λόγια στηρίζουν την στρατηγική του Κεφαλαίου, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της Αγοράς.

Αρωγός στην προσπάθεια ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, οι δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Αναπαράγουν τα ιδεολογήματα «περί κατοχής από την τρόικα που ζητάει περικοπές» και κατά συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων, συσκοτίζοντας για τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης. Την ώρα που σαρώνονται τα πάντα, εκλιπαρούν την κυβέρνηση για διάλογο!

Άλλωστε είναι χαρακτηριστική και εκκωφαντική η απουσία δυναμικών και συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων με ευθύνη τους, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Από κοινού μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, ταξικά σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση και αυτή τη μάχη.

• Να μην κλείσει κανένα σχολείο!
• Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
• Καμμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Απαιτείται άλλος δρόμος ανάπτυξης με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται λαϊκή εξουσία ως προϋπόθεση για τη Λαϊκή Παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου