Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Να προχωρήσει ο ποδηλατόδρομος λέει η Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου

Η Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου τάχθηκε υπέρ στην δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα περνάει μέσα από το Μοσχάτο. Την παρακάτω εισήγηση ψήφισαν 9 από τα 11 μέλη του συμβουλίου (Σιώκας, Ναυπλιώτη, Φελλάς, Πλιάτσικας, Μιχαλόπουλος, Κουνέλης, Τέγας, Λουκή, Λεγάκη), ενώ τα δύο άλλα μέλη (Ζώταλης, Γιαμπουράς) συμφώνησαν με το πρώτο μέρος, αλλά διαφώνησαν με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης:

Εισήγηση για τον ποδηλατικό άξονα «Φαληρικός Όρμος-Κηφισιά»

Η χρήση ποδηλάτου εντός των πόλεων συμβάλλει στην υγεία, ποιότητα ζωής, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σε όλες τις σύγχρονες μητροπόλεις του κόσμου γίνεται εκτεταμένη χρήση ποδηλάτου χρήση η οποία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και στην περιφέρεια Αττικής.

Η κακή πολεοδομική ανάπτυξη της Αθήνας από την δεκαετία του ΄60 κυρίως μέχρι σήμερα δεν προέβλεψε την ύπαρξη αυτόνομων ποδηλατόδρομων με αποτέλεσμα σήμερα η χρήση αυτού του μέσου να είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.

Η χρήση ποδηλάτου απαιτεί μικρές ταχύτητες οχημάτων, όμορφο οδικό περιβάλλον και κατασκευή ειδικών λωρίδων.

Α) Με βάση τα παραπάνω και στα πλαίσια της πρόσκλησης για δημόσια διαβούλευση από την επιτροπή ποιότητας ζωής ως Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου εγκρίνουμε την προμελέτη του έργου: «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ "ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ – ΚΗΦΙΣΙΑ" ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ – ΓΚΑΖΙ» καθώς θεωρούμε πως θα συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση των παραποτάμιων οδών Κηφισού και Ιλισού όπως και του συνδετικού ιστού που είναι η οδός Θεσσαλονίκης. Επίσης η επισκεψιμότητα ποδηλατών από άλλες περιοχές θα επιτείνει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας. Θα θέλαμε μόνο να προσθέσουμε στην προμελέτη την σαφή ύπαρξη σύνδεσης με την παραλία Μοσχάτου για πεζούς και ποδηλάτες.

Β) Αναγκαίες και επιβεβλημένες για την υλοποίηση του έργου κρίνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα τμήματα που αφορούν γεωγραφικά την κοινότητα Μοσχάτου για αυτό τον λόγο ως Δημοτική Κοινότητα Μοσχάτου εγκρίνουμε αυτές τις ρυθμίσεις. Κρατάμε μόνο μια επιφύλαξη για την μονοδρόμηση της οδού Ομήρου από Πλάτωνος έως Ιλισού με κατεύθυνση προς Ιλισό η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

3 σχόλια: