Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία φιλοξενεί στις σελίδες της ρεπορτάζ σχετικά με το παραλιακό μέτωπο και πώς αυτό πρόκειται να "μοιραστεί" και να αξιοποιηθεί.
Στο κομμάτι που αφορά το Μοσχάτο, αλλά και τις γειτονικές μας περιοχές, η εφημερίδα αναφέρει τα εξής:
Με τη λογική του «ισοζυγίου» προβλέπεται να αντιμετωπιστεί η παραλιακή ζώνη των 40 χιλιομέτρων, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ώς την Αγία Μαρίνα Κορωπιού, ώστε να χωρέσουν οι προωθούμενες επενδύσεις και να εξασφαλιστεί το άνοιγμα μεγάλου μήκους ακτών για τους πολίτες.
Σήμερα, στον πολύτιμο αυτό χώρο των 7.000 στρεμμάτων κάτω από την παραλιακή έχουν λόγο 24 (!) διαφορετικοί φορείς, από υπουργεία έως δήμους.
Το 80% είναι απρόσιτο για το κοινό, ενώ το υπόλοιπο δεν διαθέτει ούτε στοιχειώδεις υποδομές για αναψυχή και άθληση. Οι δύο μεγάλοι πόλοι, στο Φάληρο και τον Αγιο Κοσμά, ανήκουν στα «Ολυμπιακά Ακίνητα» και προβλέπεται να διαμορφωθούν σε ανάσες πρασίνου για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, που εκτίνεται από τις εκβολές του Κηφισού στο Μοσχάτο ώς τα όρια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Εντονο ενδιαφέρον
Απέχει μόλις 6 χλμ. από το Σύνταγμα, αλλά εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη. Τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του είναι:
* ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Αφορά την μπαζωμένη επί χούντας επιφάνεια των 250 στρεμμάτων που προβλέπεται να γίνει υψηλό πράσινο με ένα μικρό αναψυκτήριο και ανοικτές εγκαταστάσεις για άθληση, όπως προβλέπει το διάταγμα του 2003.
Τα τελευταία χρόνια είχε βραχυκυκλωθεί το θέμα ανάμεσα στο Δήμο Μοσχάτου και τη διοίκηση των «Ολυμπιακών Ακινήτων», που είχε διαφορετικά σχέδια με εμπλοκή ιδιωτών.
**ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ. Οι εγκαταστάσεις αφορούν ζώνη 130 στρεμμάτων και με βάση τους προγραμματισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης θα ήταν ο «Λυκαβηττός της παραλίας». Η σύμβαση έχει υπογραφεί από το 2007, αλλά εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε η καταβολή των μισθωμάτων, που είναι της τάξης των 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο, γιατί εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο ιδιώτης μάλιστα διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους 6 εκατ. ευρώ.
**ΜΑΡΙΝΑ. Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις μαζί με τη χερσαία έκταση των 93,3 στρεμμάτων προβλεπόταν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Με παρέμβαση της δημοτικής αρχής Καλλιθέας δόθηκαν τελικά στους κατοίκους και τα ναυταθλητικά σωματεία, που ήδη προχωρούν στην αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 4.900 τετραγωνικών. Εχει ανοίξει επίσης το «φυλακισμένο» γήπεδο της παραλίας.
**ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ. Στην έκταση των περίπου 160 στρεμμάτων, δίπλα από την Εσπλανάδα, κυριαρχεί το εντυπωσιακό κτίριο των 11.600 τετραγωνικών που εδώ και έξι χρόνια προβλέπεται να διαμορφωθεί σε συνεδριακό κέντρο 4.000 θέσεων. Οι δύο χωριστοί διαγωνισμοί, ένας για τη διαμόρφωση και ένας για την εκεμτάλλευση, σέρνονται από χρόνια.
Πριν από μερικούς μήνες ακυρώθηκαν και τυπικά και ώς το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί νέος, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες.
Η μεγάλη παρέμβαση, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, αφορά την αξιοποίηση των 250 στρεμμάτων του παλιού Ιπποδρόμου, που θα γίνει χάρη στη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η οποία θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ. Οι αρχικοί σχεδιασμοί περιελάμβαναν τα νέα κτίρια της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μάλιστα δια χειρός Μάριου Μπότα, ενός από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες σε παγκόσμια κλίμακα.
Προστέθηκε όμως το δημοτικό πάρκο των 28 στρεμμάτων, που θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα και περιλαμβάνεται στα σχέδια που αναμένεται να εγκριθούν στις αρχές του 2011. Τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015.
Το μέλλον των 425 στρεμμάτων του Αγίου Κοσμά περνά από τις δικαστικές αίθουσες, όπου εκκρεμεί μια προσφυγή του Δήμου Ελληνικού και το αποτέλεσμα μιας διαιτησίας στην οποία προσέφυγε ο εκμισθωτής. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2007 και προβλέπει ετήσια μισθώματα της τάξης των 14,5 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια και τη συνέχεια άρχισαν τα «παρατράγουδα».
Για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά δεν προχώρησε η έκδοση οικοδομικής άδειας, που αφορά τη δόμηση 60.000 τετραγωνικών.
Για να διαβάσετε το πλήρες ρεπορτάζ, κάντε κλικ εδώ.
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου