Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Οι Νέοι δίπλα στην Τρίτη Ηλικία

Από τους:
Απόστολο Σιώκα, Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μοσχάτου,
Γιώργο Κρικρή, Μέλος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Νέας Σμύρνης

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το 1990 ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 1η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων και ένα χρόνο αργότερα όρισε πέντε βασικές αρχές για τους ηλικιωμένους, οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι αρχές είναι η ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά, η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται και από τη στάση της έναντι της τρίτης ηλικίας. Ο σεβασμός προς τους γέροντες αποτελούσε υπέρτατη αξία για τους αρχαίους Έλληνες. Η τρίτη ηλικία είναι μια φυσική κατάσταση της ζωής και οι παλαιότερες κοινωνίες γνώριζαν να τιμούν την πείρα, την ψυχραιμία και την οξυδέρκεια των πρεσβύτερων.

Παρότι η οικογένεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην Ελλάδα, οι αριθμοί από έρευνες παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα θλιβερή εικόνα: η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων, δηλαδή το 97% ζει με μηνιαία σύνταξη που φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 650 ευρώ, περισσότεροι από 700.000 ηλικιωμένους ζουν στο όριο της φτώχειας και 1 στους 3 ηλικιωμένους, δηλαδή 1.000.000 συνάνθρωποί μας υποφέρουν από μοναξιά.

Εμείς, και κυρίως οι νέοι, έχουμε βαθιά υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και πραγματική βούληση τα προβλήματα των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας και να τους βοηθήσουμε στη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας.

Οφείλουμε λοιπόν να τους προσφέρουμε την ανεξαρτησία, την αυτοεκτίμηση και τις δυνατότητες για μια αξιοπρεπή διαβίωση και ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό τους γιατί τους το οφείλουμε για όσα μας έχουν προσφέρει απλόχερα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στο να διαμορφώσουμε τους χαρακτήρες μας και να γίνουμε χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ.Α.Π.Η

  • Πλήρης στελέχωσης των ήδη υπάρχοντων δομών
  • Πρέπει να ενεργοποιηθούν προγράμματα είτε ευρωπαϊκά είτε από τον ίδιο το Δήμο που προσφέρουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες και στα αγαθά, απολαμβάνοντας την ίδια υψηλή ποιότητα υπηρεσιών με τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού, όπως:
  • Εκμάθηση υπολογιστών
  • Ομάδες αυτοβοήθειας
  • Θεατρική ομάδα
  • Ομάδα αναζήτησης της ιστορίας της περιοχής
και κυρίως με απογευματινό πρόγραμμα


Μαζί, μπορούμε και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν ζουν απλώς περισσότερο, αλλά καλύτερα. Ότι ζουν μια πλούσια ζωή που τους ανταμείβει και τους δικαιώνει.

4 σχόλια:

  1. kala pos anextikate o papantvnis na kalei ton kosmo sta egainia toy eythimioy sthn giorth ths triths hlikias
    ksypnate re

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Κ.Α.Π.Η του Μοσχατου εχει θεατρικη ομαδα εδω και χρονια εκμαθηση υπολογιστων επισης .πηγαινουμε και τα απογευματα.Ευχαριστουμε τα νεα παιδια για το ενδιαφερον και τα περιμενουμε μετα τις εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαι ενας απο τουςανθρωπους που ευτυχισα στην τριτη ηλικια να μαθω υπολογιστες ευχαριστω το Κ.Α.Π.Η του μοσχατου για ολα ευχαριστουμε και τα νεα παιδια για το ενδιαφερον πιστευω οτι εχουμε ενα οργανωμενο σωστα χωρο για εμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η γεννιά που θα ακολουθήσει την δική μας πορεία δείχνει να έχει τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς που επί σειρά ετών (τουλάχιστον 12) πασχίσαμε να προσφέρουμε στην Γ' ηλικία της πόλης μας το καλύτερο και περισσότερο. Δεν πειράζει που οι νέοι μας δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα που γίνονται στο χωρο του ΚΑΠΗ εδώ και χρόνια (όπως η εκμάθηση υπολογιστων, η χρήση ελεύθερου ιντερνετ, η δημιουργία -μάλιστα- group στο facebook για επικοινωνία των μελών,το ανέβασμα 2 θεατρικών παραστάσεων από τη θεατρική μας ομάδα,η δημοσίευση σειράς αρθρων και φωτό από τα μέλη μας για το παλιό Μοσχάτο στην εφημερίδα του ΚΑΠΗ, τις εθελοντικές ομάδες μελών για αλληλοβοήθεια και φιλικές επισκέψεις ασθενών, αλλά και πολλές ομάδες δημιουργίας εξαιρετικών έργων, χορού, γυμναστικής, χορωδίας κλπ). Αρκεί και μόνο το ενδιαφέρον τους, που δείχνει ότι μέσα στα οράματά τους έχουν θέση και οι ηλικιωμένοι μας και η προσφορά σ' αυτούς δεν θα σταματήσει σε μας, αλλά θα συνεχιστεί και στο μέλλον! Συγχαρητήρια παιδιά!
    Λουκή Μαρία, Πρόεδρος ΔΣ ΚΑΠΗ Μοσχάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή