Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η εισήγηση του Θανάση Ντερέκα για τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου, Θανάσης Ντερέκας, τοποθετήθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας (28/2) στο θέμα για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Δημοσιεύουμε την εισήγησή του:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΕΡΕΚΑ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα από τη διαδικασία που ξεκινήσαμε εφαρμόζοντας το Νόμο για τη στελέχωση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, έχουν κατατεθεί πολύ αξιόλογες αιτήσεις και βιογραφικά από συμπολίτες μας.

Η επιλογή είναι δύσκολη, γιατί οι ενδιαφερόμενοι έχουν πολλά προσόντα.

Ο Νόμος απαιτεί πλειοψηφία 2/3. Αυτό έχει ως προϋπόθεση τη διαβούλευση, για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη αποδοχή.

Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή, όσο πιο μεγάλη θα είναι η πλειοψηφία, τόσο πιο ανεξάρτητος θα είναι ο συμπαραστάτης.

Χρειαζόμαστε ένα άτομο που δε θα λογοδοτεί σε σκοπιμότητες, σε πλειοψηφίες και μειονότητες.

Η εντολή που θα δώσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να έχει περιεχόμενο που να στηρίζεται σε αρχές.

Δηλαδή, να καθορίσουμε τα κριτήρια μέσα από τα οποία θα κάνουμε την επιλογή, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να είναι τα εξής:

Α. Μεταξύ της διαχρονικής σύγκρουσης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, οφείλει να είναι καθαρά με το μέρος του Δημότη.

Β. Να ελέγχει τις πράξεις και τις παραλείψεις της διοίκησης. Οφείλει να έχει γνώση της πολυνομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και να προτείνει λύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της διοίκησης που θα την καθιστούν φιλικότερη στον πολίτη.

Γ. Οφείλει να λογοδοτεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αξιολογείται η λειτουργία του από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι τα παραπάνω προαναφερθέντα.

Δεν πρέπει ο συμπαραστάτης να είναι ένας απλός διαμεσολαβητής που θα αναπαράγει τη λογική των «κολλητών» και των «κονέ».

Δεν πρέπει να διαχειρίζεται τους πολίτες ανάλογα με την ιδεολογία τους, τα πιστεύω τους, τη θρησκεία τους και το χρώμα τους.

Το πρόσωπο που θα επιλέξουμε πρέπει να έχει επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση.

Να έχει μια σοβαρή και αποδεκτή διαδρομή.

Με λίγα λόγια, θέλουμε έναν από την κοινωνία των πολιτών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΤΕΡΕΚΑΣ
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

4 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απολυτα στις θέσεις αυτές....απλα θεωρώ οτι το "φωνή βοώντος εν τη ερήμω "εχει απολυτη συσχετιση στην επιλογή συμπραστατη του δημότη.Θεωρώ προσωπικά οτι η αποφαση ήταν ειλημμενη πριν καν τεθουν οι υποψηφιοτητες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι θα επρεπε να είναι η επιλογή αλλα νομίζω πως τελικά δε θα γινει ετσι....μεγαλύτερη σιγουρια για τα αποτελσματα θα ειχα αν εμπαιναν σε κληρωση η υποψηφιοι παρά με τα ¨κριτηρια¨που θα επιλεγουν ενδεχομενως...Κριμα γιατι υπαρχουν πραγματικα πολλοι νεοι επιστημονες,,,,και το νεος δεν ειναι απαραιτητα κακο...δε σημαινει απειρια και ασχετοσυνη....ισως σημαινει ορεξη και αναγκη για δουλεια ,οραμα,ανιδιοτελεια ..και αποχη απο καθε σκοπιμοτητα....Ευγενια Κάτσιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δυστυχώς, ενας ακόμη θεσμός ακυρώθηκε πριν καν εφαρμοστεί. Προαποφασισμένο πρόσωπο αλλά η διαβούλευση, διαβούλευση (μάλλον για τα μάτια του κόσμου). κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας τώρα ? αντε, περαστικά μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και το ωραιότερο ήταν που δόθηκε και παράταση στις προθεσμίες..για κατι ήδη αποφασισμένο...απλα δηλαδή να ταλαιπωρούμε περισσότερο κακομοιρο κοσμάκη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή